امامزاده عيسى بن کاظم (ع)، خارميان

اين بقعه از بناهاى دوره تيمورى است و در ۱۲ کيلومترى شمال ساري، در روستاى خارميان قرار دارد.


بنا هشت ضلعى است و گنبد هرمى هشت وجهى از نوع دوپوش بر آن زده‌اند. هر ضلع بنا به وسيله دو طاق‌نما و دو قاب مستطيل شکل در بالاى طاق‌نماها براى نصب کتيبه و قرنيس‌هاى سينه کفترى آجرى است. ميان هر دو قرنيس يک نيم دايره کار شده و نبش‌هاى ساقه بنا را پخ نيم دايره زده‌اند. مصالح اصلى بنا از آجر و گچ تشکيل شده است.

امامزاده قاسم (ع)، سارى

بقعه امامزاده قاسم (ع) در روستاى عيسى خندق در پنج کيلومترى غرب شهر سارى قرار دارد. بناى بقعه استوانه‌اى و از آجر و گچ ساخته شده و بامى هرمى شکل و هشت ضلعى از نوع دوپوش بر روى آن احداث نموده‌اند. قسمت فوقانى بدنه در محل اتصال به بام با يک رديف قرنيس سينه کفترى تزيين شده است.


در کتيبه صندوق اين بقعه که قسمتى از آن در اداره ميراث فرهنگى مازندران نگه‌دارى مى‌شود، تاريخ ۸۵۹ هـ.ق و نام سازنده آن استاد شمس‌الدين بن محمد آمده است.

امامزاده قاسم (ع)، آمل

امامزاده قاسم (ع)، بابل

بقعه امامزاده قاسم (ع) که در محله آستانه در مرکز شهر بابل قرار دارد، مرقد قاسم بن موسى‌الکاظم (ع) و برادرش حمزه و از بناهاى قرن نهم هـ.ق است. بناى اصلى بقعه هشت ضلعى و هر يک از اضلاع خارجى آن داراى طاق‌نماهايى با طاق جناقى در دو رديف بالا و پايين است. در قسمت فوقانى بدنه يک رديف مقرنس تزيينى وجود دارد. بر فراز آن گنبدى دوپوش تعبيه شده که در نماى خارجى به صورت گنبد رک هشت وجهى و در نماى داخلى به صورت مدور است. يک مسجد الحاقى در جهت شرقى اين امامزاده قرار دارد. نماى داخلى مسجد داراى تزيينات کاشى و آينه‌کارى است.



دو لنگه در ورودى بقعه به طرز زيبايى منبت‌کارى شده و نام سازنده آن حسين ابن استاد احمد نجار در تاريخ ۸۷۰ هـ.ق بر روى آن حک شده است.


در زير گنبد اين بقعه دو صندوق چوبى نفيس قرار دارد که صندوق اصلى آن متعلق به سال ۸۸۸ هـ.ق است و کتيبهٔ جبهه شرقى صندوق چنين است: صاحب هذه‌الصندوق المرقد المبارک الشريقه و هو اولاد رسول‌الله امامزاده معصوم عليه‌السلام فى‌التاريخ شعبان‌المعظم سنه ثمان و ثمانين و ثمانمائه. نجار صندوق به استناد کتيبه موجود استاد احمد نجار ساروى است.

امامزاده محمد (ع)، مشهدسر

اين بنا در ۳۰ کيلومترى جنوب بابل، منطقه بندپى قرار دارد. پلان آن هشت ضلعى و پهناى هر ضلع آن ۴۶۵ سانتى‌متر است. گنبدى رک بر روى اين بنا تعبيه شده و با توجه به ويژگى‌هاى معمارى آن، اين بقعه را مى‌توان در شمار بناهاى قرن نهم هـ.ق به حساب آورد. مصالح عمده بنا آجر است که اخيراً با اندودى از سيمان سفيد روکش شده است. چهار ضلع اين بنا داراى طاق‌نماى بلند است و سه ضلع آن نيز در احداث مسجد الحاقى در داخل بنا قرار گرفته است. قسمت‌هاى نبشى بنا به صورت پخ نيم‌دايره کار شده است. ورودى بنا در قسمت شمالى قرار دارد و در گذشته داراى درى چوبى با تزيينات قاب و گره بود.

امامزاده يحيى (ع)


کتيبه جبهه شرقى صندوق معرف سه تن از فرزندان امام موسى‌الکاظم (ع) به نام‌هاى يحيي، حسين و سکينه است که در اين محل مدفونند. متن کتيبه بدين شرح است: هذه الروضة المبارکة الامير الاعظم صاحب الکرامة و الولاية و الامامة يحيى بن موسى الکاظم عليه السلام و الثانى اخوه حسين بن الامام موسى الکاظم عليه السلام و الثالث اختهما سکينه بنت الامام الکاظم عليه‌السلام فى احد عشر ربيع الاول سنه ست و اربعين و ثمانمائه عمل استاد حسين و استاد محمد نجار گيل.


متن کتيبهٔ جبهه شمالى صندوق معرف باني، کاتب، نجار و تاريخ ساخت آن بدين شرح است: امر هذالصندوق المبارک المعظم المنور زين‌الاماجدوا لاعالى خواجه حسن ابن المرحوم پير على الرومى تقبل الله حسناته فى عشرين جمادى الاولى سنه تسع و اربعين و ثمانمائه کتبه فخرالدين مطهر بن عبدالله الداعى الحسنى الآملى غفرالله له ولوالديه عمل استاد حسين النجار و استاد فخرالدين بن الحسن النجار الکيلانى غفرالله.