آبشار گلستان

اين آبشار در بالادست تفرّجگاه در پارک ملّى گلستان واقع شده است. ارتفاع آبشار حدود ۵/۱۹ متر و داراى آب هميشگى است. محيط‌هاى اطراف آبشار صخره‌اى و در واقع بخشى از آبشار در قسمت بالادست قابل رؤيت نيست. محيط‌هاى پيرامون آبشار از جنگل‌هاى پهن‌برگ خزرى پوشيده شده است. بسيارى از مردم علاقه‌مند و بازديدکننده از پارک ملّى گلستان از اين آبشار ديدن مى‌نمايند. در تفرّجگاه آبشار، امکاناتى از قبيل سرويس‌هاى بهداشتي، آب‌ لوله‌کشي، نمازخانه، ساختمان نگهباني، پارکينگ، اجاق، سطل زباله و غيره داير است.

غار و آبشارهاى شيرآباد

غار شيرآباد يکى از غارهاى مهم طبيعى و جالب بوده که دست بشر در ساخت آن دخالتى نداشته است. که ضمن جارى بودن آب از آن، زيستگاه بسيار مهم براى بعضى از گونه‌ها از جمله سمندر کوهستانى ايرانى که بومى سرزمين ماست مى‌باشد. اين غار اندکى بالاتر از آبشارها قرار دارد که همانند آبشار، نام شيرآباد بر آن نهاده‌اند. در پاره‌ٔ اين غار، افسانه‌ها و روايات متعدد و پيچيده‌اى در محلّ وجود دارد، عده‌اى آن را غار ديو سفيد مى‌نامند. قسمت اعظم غار تاريکى مطلق حکم‌فرما است و در انتهاء غار نيز چشمه‌اى وجود داشته که منشاء ايجاد غار در طول قرن‌هاى گذشته است. به‌دليل ويژگى‌هاى ساختمانى و جنس زمين، حرکت آب باعث تشکيل استخر، سنگ‌هاى استالاگتيت و بستر گلى شده است.


اين پديده انگيزه و گيرائى فراوانى براى علاقه‌مندان جهت کشف اسرار طبيعت به‌وجود آورده است. در حال حاضر تاريکى مطلق قسمت اعظم مسير غار و همچنين انعکاس صداى حرکت آب در مسير تبديل به زمزمه و صداهائى در غار شده که اين مسئله شايعات مختلفى را در مورد غار بين اهالى رواج دادهاست. به‌دليل شيب‌هاى تند رشته کوه البرز در ناحيه شرقى و وجود چشمه‌سارهاى فراوان در دامنه کوه قلعه ماران، آبشارهاى کوچک و بزرگى در حوالى غار شکل گرفته است. ارتفاع يکى از آنها در حدود ۲۰ متر و آب‌هاى نقره‌اى‌فام که با درخشندگى و هياهو از اين ارتفاع داخل استخرهاى پائين دست فرو مى‌ريزند، به‌عنوان عنصر ممتاز طبيعى به‌شمار مى‌آيند و قابليّت‌هاى فوق‌العاده‌ براى جذب جهانگردان و محقّقين ايرانى و خارجى و ديگر علاقه‌مندان را دارد. امروزه اين مجموعهٔ آبشارها مورد توجّه زيادى قرار گرفته و در فصول مساعد از آن ديدن مى‌نمايند.


از آن‌جائى که محيط‌هاى بيرونى غار، کوهستانى و جنگلى بوده و گونه‌هائى از درختان و درختچه‌هاى مانند ممرز، افراد انجيلي، توسکا، هميشک، داردوست، خزه‌ها و گياهان گل دار و ديگر گونه‌هاى پهن‌برگ خزرى پوشيده شده، محلى براى زيست مرال، شوکا، خرس، پلنگ، خوک‌ وحشي، گربه جنگلى و ديگر گونه‌هاى جانورى مى‌باشد. در قسمت درونى و دهانه غار به‌دليل داشتن شرايط مطلوب زيستي، گونه‌هائى از بى‌مهرگان، حشرات، گاماروس‌ها، کرم‌ها، عنکبوت‌هاى پابلند، خرچنگ آب‌ شيرين، سوسک، خفّاش، قورباغه جنگلى و سمندر جويبارى يا کوهستانى ايرانى که گونهٔ منحصر‌به‌فرد و بومى ايران است، زيست مى‌نمايند. مجموعه غار و آبشارهاى شيراباد به‌عنوان يک اثر طبيعى ملّى به سازمان حفاظت محيط زيست کشور معرفى گرديده است.


گُل راميان

اين منبع آبى در فاصله ۵ کيلومترى جنوب شهر راميان و در ۸۵ کيلومترى مرکز استان گلستان و در دامنه کوه‌هاى پوشيده از جنگل و در نزديکى ذخيره‌گاه جنگلى زربين رامين واقع گرديده است. گل راميان محدوده‌اى است که از سه طرف به جنگل و از يک طرف به زمين‌هاى زراعى متّصل بوده و آب آن از کف زمين مى‌جوشد. اين منبع آبى بيضى‌شکل است که طول آن ۹۰ متر و عرض آن ۸۰ متر و عمق آن بنا به گفته مردم حدود ۸۰ متر و براساس کتب تاريخى ۴۴ متر است. آب آن در حلّ خروج از استخر صاف و شفاف بوده و به مصرف شُرب و کشاورزى مى‌رسد. ولى داخل استخر به‌دليل عمق زياد به‌صورت سبز تيره، بسيار خوشرنگ و جالب است. اين استخر طبيعى از قديم يکى از مراکز تفرّجگاهى معروف شهرستان گنبد کاووس و شهرهاى راميان، آزادشهر، خان‌ببين، على‌آباد کتول، و روستاهاى منطقه بوده است و حتى گردشگران و مسافرين از نقاط دوردست، در فصول گرم به‌ويژه در ايّام تعطيلات از آن استفاده مى‌نمودند.


اين پديده مهم طبيعى مى‌تواند به‌عنوان يک اثر طبيعى ملّى به ثبت برسد و با داير نمودن امکانات لازم، به‌طورى که تمام ملاحظات زيست محيطى در آن رعايت شود به يکى از مراکز مهم جذب توريست تبديل گردد.