تايلند از حضور آمريکا در منطقه استقبال نموده و تجديد فعاليّت و تقويت مجدد حضور آمريکا در منطقه موجب خشنودى تايلند گرديده است.



رئيس‌جمهورى آمريکا طى ارسال نامه‌اى براى نخست‌وزير تايلند در ۱۹۸۵ حمايت شخصى خود را از تايلند اعلام کرده و وعده داد در تاريخ ۱۷ مه ۱۹۸۵ قرارداد فروش جنگنده‌هاى اف شانزده به‌طور رسمى بين دو کشور منعقد گردد. در نامه مزبور نسبت به بعضى از بدهى‌هاى تايلند به آمريکا اعلام بخشودگى شده بود. مقامات مختلف آمريکا به‌کرّات به تايلند بازديد نموده و از تايلند حمايت به‌عمل آورده و از نواحى مرزى با کامبوج بازديد کرده‌اند. وزير خارجه، رئيس سازمان سيا، و وزير دفاع آمريکا در طى سالهاى ۸۵ و ۸۶ از تايلند بازديد به‌عمل آورده‌اند. تايلند مى‌خواست در مقابل محور مسکو - هندوچين از حمايت‌هاى پکن و واشنگتن برخوردار شود. نيروهاى ارتش تايلند و آمريکا هر ساله مانورهاى وسيعى در زمين، دريا و هوا برگزار مى‌نمايند. مع‌الوصف آمريکا در تايلند پايگاه نظامى ندارد.


از طرف ديگر روابط اقتصادى تايلند با آمريکا دچار مشکلاتى گرديده است و تصويب لايحه جنگى او در خصوص منسوجات در پاييز ۱۹۸۵ و تصويب قانون کشاورزى درخصوص حمايت از توليدات مختلف کشاورزى از جمله برنج توسط آمريکا به صادرات صنعتى و کشاورزى تايلند صدمه وارد ساخته و اين امر موجبات گله‌مندى تايلند از آمريکا را فراهم نمود. وزير خارجه تايلند موضوع را هنگامى که وزراى خارجه آ.سه.آن شد. مشکل ديگر مسئله قانون کپى‌رايت بود. کپى‌رايت عبارت است از وضع ماليات در داخل يک کشور براى توليدات داخلى همان کشور به نفع کشور توليد کننده نمونه اصلي. طبعاً وضع چنين مقرراتى با توجه به اينکه تعداد زيادى کمپانى و کارخانه در تايلند توليدات خود را با تقليد از نمونه‌هاى آمريکائى به بازار عرضه مى‌کنند در صورت پرداخت حق تقليد به آمريکا ناچار خواهند شد قيمت تمام شده کالاى خود را افزايش دهند، در نتيجه خريداران تايلندى که عمدتاً از توده‌اى کم‌درآمد جامعه هستند مجبور خواهند شد توليدات داخلى خود را به قيمت گرانتر تهيه و خريدارى نمايند که طبعاً اين امر باعث خشنودى مردم گرديده و اعتراض آنان را به‌دنبال خواهد داشت.


به‌علاوه بدين‌ترتيب کالاهاى توليد شده با قيمت بالا نمى‌تواند قابل رقابت، براى امر صادرات باشد. آمريکا به لحاظ مشى سلطه‌جويانه‌اش در رابطه با قرارداد کپى‌رايت به مقامات تايلندى فشار مى‌آورد و از آنها خواسته بود که تلاش لازم را جهت به تصويب رساندن اين طرح در مجلس به‌عمل آوردند. عملاً پارلمان تايلند در تاريخ ۲۸/۲/۶۷ لايحه مذکور را با ۱۸۲ رأى مثبت در مقابل ۱۲۴ رأى منفى به تصويب رساند. اما ۳۲ نفر از نمايندگان حزب دمکرات که بزرگترين گروه سياسى در ائتلاف چهارگانه حاکم براى کشور بودند به اين لايحه رأى منغى دادند و به اعضاى اقليت پيوسته و بدين‌ترتيب آقاى پرمن آجرپارلمان را منحل نموده ۲۴ ژوئيه را براى انتخابات جديد اعلام نمود که با انجام انتخابات جديد آقاى چاتى‌جاى چوران به نخست‌وزيرى رسيد.


علاوه بر تقويت و گسترش روابط با آمريکا و چين تايلند مصمم است روابط اقتصادى باثباتى با ژاپن برقرار سازد. ژاپن بزرگترين سرمايه‌گذارى‌هاى خارجى در تايلند را به‌عمل آورده و روابط سياسي، تجارى و اقتصادى نزديکى با اين کشور ايجاد کرده است و در زمينه مسئله کمبوجيه حمايت‌هاى لازم را از تايلند به‌عمل آورده است.