صنعت کشتى‌سازى

لهستان هم‌اکنون در زمينه ساخت کشتى در اروپا مقام اول و در جهان مقام پنجم را دارا مى‌باشد در لهستان ۱۵ مرکز، شرکت و کارخانه در ارتباط با فعاليّت‌هاى تحقيقاتى و طراحى ساخت و تعميرات کشتى در لهستان فعاليّت مى‌کنند که مشهورترين آنها کارخانه‌هاى کشتى‌سازى گدانسک، گدينيا و اشچچين مى‌باشند.

کارخانه کشتى‌سازى گدانسک

کارخانه کشتى‌سازى گدانسک بعنوان بزرگترين کارخانه کشتى‌سازى اروپا در اواخر دههٔ ۷۰ ميلادى ۱۸ هزار نفر پرسنل داشته که ساليانه سفارشات زيادى را براى کشورهاى جهان انجام مى‌داده است. اين کارخانه بعنوان مرکز شروع مبارزات عليه نظام کمونيستى همواره مورد توجه جهان بوده است. اما بعد از سقوط دولت کمونيستى و شروع اصلاحات اقتصادى در صنايع کشور و عدم توجهٔ زياد دولت به صنايع کشتى‌سازى در آن دوران به‌تدريج اعتبار خود را از دست داد و پس از روى کار آمدن ائتلاف چپگرايان در سال ۱۹۹۳ مسأله واگذارى آن به شرکت‌هاى خارجى نيز مطرح شد. لذا بخاطر مسايل و مشکلات خاص آن، شرکت‌هاى خارجى از خريد سهام آن امتناع ورزيده که نهايتاً در سال ۱۹۹۶ اين کارخانه ورشکسته اعلام شد. اما با توجه به پيروزى همبستگى در انتخابات پارلمانى سال ۱۹۹۷ مقرر گرديد تا با کاهش پرسنل اين کارخانه و رساندن آن به ۳۵۰۰ نفر و در نهايت ادغام اين کارخانه در کارخانه کشتى‌سازى گدينيا بتواند مشکلات آن را حل کند. مدير امور اجرايى کارخانه کشتى‌سازى که خود از مبارزان قديمى همبستگى است اعلام کرد اين شرکت سالانه سفارشات زيادى را براى توليد کشتى دريافت و اخيراً سفارش ساخت ۱۲ کشتى بارى و دو کشتى نفت‌کش را براى شرکت‌هاى آلمانى دريافت نموده و بتدريج خز توليد خود را به سمت ساختن ناو جنگى سوق خواهد داد.


کارخانه کشتى‌سازى گدينيا نيز در سال ۱۹۲۰ تأسيس و انواع کشتى‌هاى کانتينربر، فله‌بر، حمل عمومى کالا، تانکر و حمل گاز مايع. در اين کارخانه ساخته مى‌شود.


لازم بذکر است که در سفر جناب آقاى مهندس موسوى نخست‌وزير وقت به لهستان درسال ۱۳۶۷، قرارداد خريد ۱۰ فروند کشتى صيادى امضاء شده که طرف لهستانى از تحويل دو فروند آن به‌دليل مشکل بدهى‌هاى معوقه امتناع مى‌نمود که پس از مذاکرات طولاني، دو فروند باقى‌مانده نيز در سال ۱۳۷۵ ترخيص گرديد.


همچنين طى سال‌هاى دهه ۱۹۷۰، چند کشتى فله‌بر و تانکر توسط ايران از کارخانه کشتى‌سازى گدينيا خريدارى شده است. در دههٔ ۱۹۸۰ نيز قراردادى براى ساخت ۲۲ فروند قايق ماهيگيرى بين شرکت سهامى شيلات ايران و اين کارخانه امضاء گرديد.

کارخانه کشتى‌سازى اشچچين

کارخانه کشتى‌سازى اشچچين در طول دوران حاکميت کمونيستى با توليد کشتى‌هاى نفتکش، بارى و مسافرى نقش مهمّى را در تأمين درآمد دولت ايفاء مى‌کرد. اما پس از انجام اصلاحات اقتصادى و تمايل دولت‌هاى اصلاحات به واگذارى آن به بخش خصوصى اين کارخانه با بحران‌هاى زيادى روبرو گرديد. لذا دولت و مديران کارخانه براى رهايى از اين بحران پيشنهاد نمودند تا زمينه را براى ورود سرمايه‌گذاران خارجى و فروش بيش از ۵۰ درصد سهام آن فراهم نمايند. لذا طى سال‌هاى اخير شرکت‌هايى از کشورهاى آلمان، ايتاليا، نروژ و فرانسه مذاکراتى را با مسؤولان اين شرکت انجام داده‌اند. به‌نظر دولت اگر شرکت‌هاى خارجى در اين بخش از صنعت لهستان سرمايه‌گذارى کنند آنان قادر خواهند بود تا با کارخانجات کشتى‌سازى کره جنوبي Daewo رقابت کنند. مدير کارخانه کشتى‌سازى اشچچين معتقد است در حال حاضر ۱۰۰۰ نفر در اين کارخانهٔ عظيم مشغول بکار هستند که تعداد آنها به ثبت سفارش مربوط مى‌باشد. با اين وضعيت کارخانه قادر است سالانه ۱۲ کشتى را توليد کند. درصورت ورود سرمايه‌گذاران خارجى و اخذ سفارشات بيشتر براى توليد کشتى کارگران فوق مجدداً بکار خود باز خواهند گشت.