اساس صنعت لهستان قبل از جنگ جهانى دوم بر محور نساجي، ماشين‌آلات، توليدات شيميايي، آهن، فولاد و زغال‌سنگ استوار بود. اما پس از جنگ جهانى دوم صنعت لهستان به سمت توليد کشتي، الکترونيک، ماشين‌آلات الکترونيکي، لوازم يدکى ماشين‌آلات، پتروشيمى و کود شيميايى تغيير جهت پيدا کرد. ساختار صنعت در لهستان پس از اصلاحات اقتصادى از توسعه و تنوع بيشترى نسبت به سال‌هاى حاکميت کمونيستى برخوردار بوده است. در آن دوران عمدهٔ توليدات صنايع لهستان در چارچوب شوراى همکارى‌هاى اقتصادى کشورهاى اروپاى شرقى و تأمين نيازهاى صنعتى اعضاء شورا استوار بوده است. اما اين کشور طى دهه ۱۹۹۰ ميلادى در راستاى پيوستن به ساختارهاى اقتصادى غرب بويژه اتحاديه اروپا در نوع اول صنعت و توليدات خود تغييرات زيادى را ايجاد که در اين بخش صنايع مهم لهستان مورد بررسى قرار خواهد گرفت.

صنعت فولاد

رشد اقتصادى لهستان طى سال‌هاى اصلاحات اقتصادى تأثيرات مثبتى را بر صنعت فولاد برجا گذاشته است. صنعت فولاد لهستان در سال ۲۰۰۱ درحدود ۱۳ درصد رشد داشته است. توليد فولاد خام با ۴/۱۴ درصد کاهش به ۱۰ ميليون تن رسيد. صادرات فولاد نيز ۵/۱۶ درصد کاهش و واردات آن ۳۳ درصد افزايش داشته است.

صنعت خودروسازى

در دوران حاکميت کمونيستى در لهستان توليدکننده اصلى خودرو در اين کشور شرکت لهستانى FSO بوده که خودروهايى بنام پولنزPolenez و مالوخMaloch توليد مى‌کرد. اين شرکت بدليل ورود خودروهاى دسته دوم و عدم تمايل مردم جهت خريد خودروهاى ساخت داخلى که بسيار گران بوده است ورشکسته شد. اين شرکت در سال ۱۹۹۷ ميلادى توسط شرکت ديوو خريدارى و انواع مختلف خودرو را در اين کشور توليد مى‌کند. يکى از شرکت‌هاى خارجى مهم که از ديرباز در اين کشور حضور داشته است شرکت فيات ايتاليا بوده که توليدات اين شرکت علاوه بر استفاده داخلى به کشورهاى ديگر نيز صادر مى‌شده است. طى سال ۲۰۰۱ ميلادى بيش از ۵۰۰ هزار دستگاه خودروى جديد در لهستان توسط مردم خريدارى شده است. اين در صورتى است که تعداد خودروهاى خريدارى شده توسط مردم اين کشور درحدود ۶۵۰ هزار دستگاه بوده است.


تحليلگران اقتصادى عوامل: بالا بودن نرخ بهره در لهستان ۲۳-۱۹ درصد (بالاترين نرخ بهره درميان ساير کشورهاى اروپايي)، افزايش نرخ بهره بنزين و سه برابر کردن نرخ بهره مربوط به ماشين‌هاى جديد را در کاهش خريد خودرو توسط مردم مرتبط مى‌دانند. بازار ۳۹ ميليون نفرى لهستان اين کشور را در ميان ساير کشورهاى اروپايي، از لحاظ خريد اتومبيل جايگاه هشتم را دارا مى‌باشد. در ميان شرکت‌هاى فروشندهٔ خودرو در لهستان، فيات ايتاليا همچنان با دارا بودن ۲۷ درصد از سهم فروش مقام نخست را داراست. فيات در سال ۲۰۰۱ ميلادى ۱۳۰ هزار دستگاه خودروى جديد را در بازار لهستان به‌فروش رسانده است. شرکت ديوو کره جنوبى نيز نقش دوم خود را در بازار خودرو لهستان حفظ نموده است. اين شرکت عليرغم مشکلات بسيارى جدّى خود درخصوص مسائل مربوط به اخراج کارگران کارخانه‌هاى تحت مالکيت خود در لهستان طى سال ۲۰۰۰ توانست در سال ۲۰۰۱ ميلادي، ۲۲ درصد خودروهاى خريدارى شده در لهستان - ۱۱۰ هزار دستگاه خودرو - را از آن خود نمايد. شرکت جنرال موتور آمريکا بيش از ۸ درصد از بازار فروش خودرو را در لهستان برعهده داشته و توانست در سال ۲۰۰۱ بيش از ۴۰ هزار دستگاه خودرو را به فروش برساند.

صنايع الکترونيک

نفوذ زياد صنايع الکترونيک طى سال‌هاى پس از اصلاحات اقتصادى در جامعه لهستان موجب شکوفايى صنعت لوازم برقى و در نهايت افزايش تقاضا و کاهش قيمت در اين کشور بوده است. با ورود شرکت‌هاى معتبر اروپايى و آمريکا به بازار پرمصرف لهستان و ارتقاء کيفيت اين صنعت به مرور زمان کاهش قيمت را نيز به همراه داشته است. بهبود تجهيزات منازل و دکوراسيون داخلى و نوآورى‌هاى موجود توسط اين شرکت‌ها باعث گرديد تا تجارت و تجهيزات الکترونيکى ساخت منازل در مناطق شهرى و بويژه روستايى نيز از رشد مناسبى برخوردار گردد. از سوى ديگر با توجه به ساخت و سازهاى انبوه در لهستان طى سال‌هاى ۲۰۰۱-۱۹۹۷ اين کشور بزرگترين بازار لوازم الکتريکى در کشورهاى اروپاى شرقى و مرکزى بوده است. تا پايان سال ۲۰۰۱ درحدود ۶/۷ ميليون دستگاه لوازم الکتريکى در لهستان به فروش رسيد که بازار لهستان در اين مورد رکورددار بوده است. شرکت بوش آلمان سهم مهمّى در بازار فروش لوازم الکتريکى لهستان داشته است.

ماشين‌آلات کشاورزى

لهستان در دوران حاکميت کمونيستى يکى از توليدکنندگان و صادرکنندگان مهمّ ماشين‌آلات کشاورزى (تراکتور، خرمن‌کوب و ماشين درو) در اروپا بوده است. شرکت اورسوس بزرگترين شرکت تراکتورسازى لهستان است که دولت براى ارتقاء کيفيت توليدات آن سرمايه‌گذارى‌ها فراوانى انجام داده است. در سال ۲۰۰۱ درحدود ۱۵۰ هزار دستگاه تراکتور، ۱۰۴ هزار دستگاه دستگاه خرمن‌کوب و ماشين درو در لهستان توليد که شرکت‌هاى توليدکننده ماشين‌آلات کشاورزى در اين کشور توانسته‌اند با صدور بيش از ۲۰ هزار دستگاه تراکتور، ماشين درو و خرمن‌کوب به کشورهاى ديگر بيش از ۱۶۰ميليون دلار ارز وارد کشور کنند. لهستان همچنين در اين سال تعداد ۶۷۳۵ دستگاه تراکتور با ارزش ۵۳ ميليون دلار، ۱۷۶ دستگاه خرمن‌کوب و ماشين درو به ارزش ۱۷۶ ميليون دلار که از لحاظ کيفى از قدرت اسب بخاز بيشترى برخوردار بودند را از خارج وارد کرده است.

ماشين‌آلات راهسازى

توليد ماشين‌آلات راهسازى سهم مهمّى از صنايع سنگين لهستان را تشکيل مى‌دهد. بعد از توسعهٔ مناسب اين بخش در هه‌هاى ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ ميلادي، هم‌زمان با اصلاحات اقتصادى و با توجه به توقف کمک‌هاى دولتي، اين بخش با رکود مواجه گرديد. از آن زمان تقاضا براى انواع جرثقيل، ماشين‌هاى حفاري، بولدوزر و ماشين‌هاى مخصوص راهسازى ۵۰ درصد کاهش پيدا کرده است. صنعت ماشين‌آلات ساختمانى بهبود خود را از سال ۱۹۹۴ شروع کرد. از اين سال صنعت ماشين‌آلات ساختمانى تغييرات ساختارى خود را پشت‌سر گذاشت. اغلب شرکت‌هاى دولتى به شرکت‌هاى سهامى عام تبديل شدند و اکثر توليدکنندگان توانستند گواهينامه ۹۰۰۰-ISO را بدست آورند. با توليدات انبوه تا پايان سال ۲۰۰۱ بيش از ۶۰ هزار دستگاه ماشين‌آلات ساختمانى و راهسازى شامل جرثقيل، ماشين حفاري، بولدوزر و لودرچرخدار در اين بخش توليد شده‌اند.