ماگافانتون عباس رهبرى اين گروه را بر عهده دارد و ديماس پوندانونير مسئول امور خارجى و سياسى جناح اصلاح‌طلب جبهه آزادى‌بخش ملى مورو مى‌باشد.


اين گروه نيز همانند جبهه آزادى‌بخش اسلامى مورو داراى انديشه‌هاى ليبرالى است و خواستار نوعى خودمختارى و خودگردانى براى مسلمانان جنوب مى‌باشد، نه جدائى جزاير جنوب. لذا به همين دليل با جبهه آزادى‌بخش ملى مورو به رهبرى نور ميسواري قطع رابطه کرده‌اند.


ديماس پونداتو و ماگافانتون عباس در سال ۱۹۸۵ با کارکنان پنتاگونو شوراى امنيت ملى آمريکا ملاقات کردند و اعلام نمودند که حاضر هستند موافقتنامه ۱۹۷۶ تريپولى در قبال مسلمانان جنوبى فيليپين به اجراء درآيد.


جبهه اصلاح‌طلب به رهبرى ماگافانتون عباس يک گروه اصلاح‌طلب از جبهه مورو بوده و خواستار فرستادن نماينده و برگزارى انتخابات دمکراتيک مى‌باشد.


ماگافانتون عباس که در سال ۱۹۷۸ فيليپين را ترک کرد، گفته مى‌شود يک سرمايه‌دار قدرتمند مى‌باشد که شبکه بازرگانى‌ آن از جده تا کوالالامپور و از واشنگتن تا لندن و فرانکفورت گسترش دارد.


ماگافانتون عباس در سال ۱۹۸۶ با دولت خانم کورازون آکينو يک موافقتنامه امضاء کرد و دولت وى را مشروع و قانونى خواند.


به‌علاوه در ميندانائو يک گروه جدائى‌خواه موسوم به جنبش دمکراتيک خلق ميندانائو نيز وجود دارد که از سوى روبن کانوي عضو پيشين پارلمان فيليپين رهبرى مى‌شود. وى قبلاً در انتخابات از سوى حزب سوسيال دمکرات شرکت کرده بود.


روبن کانوي در انتخابات رياست جمهورى هفتم فوريه ۱۹۸۶ نيز کانديدا بود که تنها توانست ۳۵ هزار رأى بياورد. وى مدعى است که ساکنان ميندانائو مقامات محلى و جبهه آزادى‌بخش ملى مورو از وى حمايت مى‌کنند.


اين عده خواهان تشکيل دولت فدرال ميندانائو هستند که در صورت تحقق خواسته‌هاى آنها يک‌سوم خاک فيليپين و بيش از ۱۲ ميليون نفر از جمعيت اين کشور تحت قلمرو اين دولت فدرال درخواهد آمد.

گروه ابوسياف

درباره چگونگى تشکيل، اهداف و فعاليت اين گروه چريکى گفته‌هاى فراوان و گاه متفاويت وجود دارد. برخى از اين گفته‌ها به انشعاب آن از جبهه آزادى‌بخش ملى مورو اشاره دارند و برخى ديگر آن را ساخته و پرداخته سازمان جاسوسى آمريکا (سيا) براى پشتيبانى از فيدل راموس رئيس‌جمهورى پيشين فيليپين در مبارزه با گروه‌هاى شورشى مى‌دانند.


برخى از مطبوعات فيليپين در اين مورد اعتقاد دارند که گروه بنيادگراى اسلامى ابوسياف از يک گروه تبليع سرچشمه گرفته است و شاخه نظامى گروه تبليغ بعدها به ‌نام گروه ابوسياف شناخته شده است.


گروه ابوسياف که الحرکه ‌الاسلاميه نيز خوانده مى‌شود. خود مدعى است که براى دستيابى به استقلال در جنوب فيليپين مبارزه مى‌کند ولى عملکرد آن بيشتر به آدم‌ربائى و اخذ پول در برابر آزادى گرگان‌ها محدود بوده و کمتر فعاليتى در زمينه‌هاى ايدئولوژيک مانند ديگر گروه‌هاى مبارز اسلامى از آن ديده شده است.


پيشينه اين گروه نشان مى‌دهد که در سال ۱۹۹۱ ميلادى تحت رهبرى فردى به نام عبدالرجاء ابوبکر جنجلاني از جبهه آزادى‌بخش ملى مورو منشعب شده است. ابوسياف به معنى پدر شمشيرها نام جنگى جنجلانى است. جنجلانى هنگامى از اين جبهه منشعب شد که زد و خورد آن با نيروهاى دولتى همچنان ادامه داشت.


وى در سال پس از اينکه جبهه ملى مورو به صلح با دولت دست يافت و نور ميسوارى رهبر آن به فرماندارى ميندانائو برگزيده شد در زد و خورد با پليس به قتل رسيد ولى اعضاء گروه چريکى وى که گفته مى‌شود در خاورميانه و نزد مجاهدين عرب تربيت شده‌اند همچنان به مبارزه ادامه دادند.


اين گروه اعلام کرده است قصد دارد در صورت پيروزى بر دولت در نواحى غربى ميندانائو و مجمع‌الجزاير سولو يک کشور مستقل اسلامى تشکيل دهد.


گروه ابوسياف فعاليت‌هاى خود را با حدود ۲۰۰ چريک آغاز کرد که نخستين رشته عمليات بزرگ چريکى اين گروه آوريل سال ۱۹۹۵ هنگامى‌که اعضاء آن به شهر ايپيل در ميندانائو حمله کردند، گزارش شده است. ولى گفته مى‌شود با ميليون‌ها دلار پولى که در گروگان‌گيرى‌ها کسب نموده‌اند توانسته‌اند شمار فراوانى از جوانان جزاير جنوبى فيليپين را که بيشتر بر فقر زندگى مى‌کنند را به خود جلب کرده و شمار اعضاء خود را به بيش از ۵ هزار نفر برساند. همچنين گفته شده است که اسامه ‌بن‌لادن، ميلياردر سعودى نيز نيازهاى مالى گروه ابوسياف را تأمين مى‌کند.


برخى از مطبوعات فيليپين در اين زمينه معتقدند که بن‌لادن براى رساندن کمک‌هاى مالى خود به گروه ابوسياف يک بنياد خيريه ساختگى تأسيس کرده و پول لازم را تحت ‌لواى اعانه در اختيار آن قرار مى‌دهد.


اين موضوع را يکى از اعضاء پيشين گروه ابوسياف که از نخستين اعضاء انشعابى از جبهه آزادى‌بخش ملى مورو بوده و با نام مستعار جنى ابونذار فعاليت مى‌کنند، فاش کرده است. گزارش‌هاى اطلاعاتى پليس و ارتش فيليپين نيز ادعاى ابونذار را در اين مورد تأييد مى‌کنند.


بر پايه گزارش‌هاى منتشره، ‌بن‌لادن و شوهرخواهرش خليفه در سال ۱۹۹۲ ميلادى سازمان بين‌المللى رفاه اسلامى‌ را که به اختصار ايرو خوانده مى‌شود در شهر ماکاني واقع در جنوب فيليپين بنيانگذارى و دفاترى نيز در ميندانائو داير کردند، گزارش‌هاى اطلاعاتى پليس و ارتش فيليپين همچنين نشان مى‌دهند که اين سازمان زير پوشش ليگ جهان اسلام فعاليت مى‌کند.


يگان‌هاى اطلاعاتى پليس و ارتش فيليپين گزارش کرده‌اند که ليگ جهان اسلام و ايرو با کمک يکديگر دانشگاهى را در شهر زامبوانگا در جنوب اين کشور بنيانگذارى کرده‌اند و دانشجويان مسلمانان را در آن مى‌پذيرند.


دولت فيليپين با استناد به اين گزارش‌هاى اطلاعاتى مدعى شده است که ايرو دانشجويان داراى توان بالقوه براى تبديل به انديشمندان اسلامى را شناسائى مى‌کند و به آنان بورسيه تحصيلى مى‌دهد، آنگاه آنان را به ترغيب مسلمانان ديگر به بهره‌گيرى از شيوه‌هاى تروريستى وا مى‌دارد.


ابونذار در مصاحبه با برخى مطبوعات فيليپين اظهار داشته است؛ بن‌لادن و خليفه براى توزيع پول جهت خريد نيازهاى تسليحاتى و تدارکاتى گروه چريکى ابوسياف از تشکيلات سازمانى ايرو بهره مى‌گيرند و براى اين‌کار طرح‌هاى رفاهى براى جوامع اسلامى ساکن ميندانائو به بهانه‌اى براى توزيع اين پول به‌کار گرفته مى‌شوند.


به گفته وى تنها ۱۰ تا ۳۰ درصد از اين پول صرف رفاه مسلمانان شده و بقيه صرف فعاليت‌هاى تروريستى مى‌شود. سازمان ايرو از ساخت بسيارى از مساجد مدارس و ديگر مراکز خدماتى براى مسلمانان که گروه ابوسياف در آنها از نفوذ فراوان برخوردار است، حمايت مى‌نمايد.


وى همچنين اظهار داشته است ايرو به‌طور مرتب براى مسلمانان جنوب فيليپين پوشاک، غذا و ملزومات ديگر تأمين مى‌کنند و بن‌لادن و خليفه که مى‌خواستند از اين کمک‌ها نتيجه فورى بگيرند و نمى‌توانستند در انتظار جبهه آزادى‌بخش ملى مورو باقى بمانند گروه چريکى ابوسياف را بنيانگذارى کردند.


جنجلاني و ادوين آنخلس، نخستين معاون فرمانده گروه ابوسياف هنگام تشکيل آن نيز در ميان اين تربيت‌شدگان بوده‌اند. ادوين آنخلس کسى بود که ابونذار را به عضويت گروه ابوسياف در آورد و پس از تربيت وى او را به‌عنوان دست راست خود به سمت افسر ارتباطي گروه گذاشت.


آنخلس سرانجام به‌دست نيروهاى امنيتى فيليپين دستگير شد ولى برخى از رهبران گروه ابوسياف بر اين باور هستند که وى به هم‌قطاران خود خيانت و خود را به دولت تسليم کرده است.


به گفته ابونذار پيش از دستگيرى يا تسليم آنخلس، بن‌لادن و خليفه بخشى از چريک‌هاى ابوسياف را به‌عنوان گروهى جداگانه تحت فرماندهى غالب آندانگ سازماندهى کرده بودند.


خليفه خود اواخر سال ۱۹۹۴ ميلادى در کاليفرنياى آمريکا دستگير و از سوى اداره بازرسى فدرال آن کشور (اف بى آي) به اتهام استفاده از مدارک جعلى مسافرتى بازداشت شد ولى بن‌لادن به تنهائى به پشتيبانى مالى از گروه ابوسياف ادامه داد.


جنجلاني، بنيانگذار گروه ابوسياف در دسامبر سال ۱۹۹۸ به‌دست نيروهاى امنيتى فيليپين کشته شد و يک ماه پس از آن، آنخلس به قتل رسيد. بستگان جنجلانى مى‌گويند انخلس ترتيب کشته شدن جنجلانى را داده بود و از اين رو وى را به قتل رساندند.


ابونذار معتقد است گروه اصلى ابوسياف که نخست با ۲۰۰ عضو از جبهه آزادى‌بخش اسلامى مورو منشعب شده بودند اينک از هم پاشيده است و ديگر وجود ندارد.


مطبوعات فيليپين همچنين در شرح حال جنجلانى مى‌نويسند: وى به شکل خالص اسلام معتقد بوده و با تلويزيون، سينما، رقص و پخش موسيقى از راديو مخالفت مى‌ورزيده و حتى با خنديدن به‌گونه‌اى که دندان‌هاى آدمى نمايان شود نيز ضديت داشته است. جنجلانى در ميان مسلمانان سنى مذهب فيليپين که قرن‌ها با ميانه‌روى و طبعى آرام زندگى مى‌کردند، صدائى رسا بود و به زودى توانست شمار فراوانى از جوانان مسلمان را، که به تازگى از ادامه تحصيل در کشورهاى خاورميانه به فيليپين بازگشته بودند، به خود جلب کند.


در اين ميان شمارى از رهبران گروه‌هاى اصلى جدائى‌طلب که خواهان تشکيل يک دولت مستقل اسلامى در جنوب فيليپين بودند نيز رفته‌رفته به گروه وى پيوستند.


وى با بمب‌گذارى در اسکله بندر زامبوانگا در سال ۱۹۹۲ ميلادى فعاليت‌هاى چريکى خود را آغاز کرد و پس از آن فرودگاه اين شهر و چند کليسا را مورد حمله قرار داد.


ادامه اقدامات اين گروه از جمله آدم‌ربائي، انفجار، ترور و ... از يک سو موجب خدشه‌دار شدن موقعيت فيليپين به‌عنوان يک کشور امن براى جهانگردان و از سوى ديگر تأثير بسيار نامطلوبى در ترسيم چهره مسلمانان فيليپين داشته است.