روابط با ترکيه و يونان

ترکيه و يونان به‌عنوان دو عضو ناتو در کنار انگلستان به‌عنوان ناظرين بر حسن اجراء قانون‌اساسى سال ۱۹۶۰ قبرس حضور داشتند و اين موضوع خود نشانگر نقش ويژه‌اى است که اين دو کشور در ساختارهاى اجتماعى و سياسى قبرس دارا مى‌باشند، زمينه‌هاى مساعد جهت اعمال نفوذ در قبرس باعث مداخلهٔ اين دو کشور گرديد که از سال ۱۹۷۴ با مداخلهٔ نظامى ترکيه تشديد يافته است.

رابطه با آمريکا

دولت آمريکا جهت پشتيبانى و حمايت از اسرائيل و ايجاد پايگاه‌هاى هوائى و دريائى و استراق سمع در جزيرهٔ قبرس در راستاى حمايت از اسرائيل از روابط خود با قبرس سود مى‌جويد. دولت آمريکا در اوايل سال ۱۹۶۴ براى اولين‌بار در مسئلهٔ قبرس درگير شد و سعى نمود تا خطر روياروئى ترکيه و يونان را (با توجه به عضويت هر دو کشور در پيمان ناتو) کاهش دهد. مقامات بلندپايه دولت آمريکا در جريان ديدار مقامات قبرسى و نيز در خصوص مذاکرات صلح قبرس حمايت خود را از تلاش دبير کل در ايجاد صلح و حل اختلافات بين دو جامعهٔ قبرس و حمايت ضمنى از دولت قبرس اعلام داشته‌اند. بايد خاطرنشان ساخت که قدرت و اعمال نفوذ لابى يونانى‌ها و ارامنهٔ ساکن آمريکا به‌ويژه در دوران حکومت دمکرات‌ها در اين رابطه بى‌تأثير نبوده است.

رابطه با اسرائيل

با توجه به اهميت استراتژيکى قبرس به‌ويژه در رابطه با خاورميانه و نيز نقش اين جزيره در تبادل اطلاعات، اسرائيل از روابط ويژه‌اى با قبرس برخوردار مى‌باشد، اين روابط از سال ۱۹۶۲ آغاز گشته است و در اين رابطه تل‌آويو از لابى يهوديان آمريکا و همکارى آنها با لابى يونانى‌ها بهره برده است. روابط رسمى موجود بين اسرائيل و قبرس هميشه زمينه‌ساز فعاليت گسترده موساد در اين جزيره بوده است. اسرائيل و قبرس از روابط اقتصادى فعالى برخوردار مى‌باشند و حجم مبادلات اقتصادى بين اسرائيل و قبرس در سال ۱۹۹۲ بر ۵۰ ميليون دلار بالغ گرديد، روابط توريستى اين دو کشور نيز از اهميت ويژه‌اى برخوردار بوده و از اوايل سال ۱۳۷۲ پروازهاى خطوط هوائى (ال‌عال) اسرائيل به فرودگاه پافوس برقرار گشته است. در راستاى گسترش روابط اقتصادي، دو کشور به تشکيل و ايجاد نمايشگاه‌هاى مشترک در دو کشور پرداخته‌اند و در جريان چهل و هشتمين اجلاس مجمع عمومى در اواخر سال ۱۹۹۳ بعد از ملاقات وزراء خارجهٔ قبرس و اسرائيل، اعلام شد که قبرس بعد از گذشت ۳۳ سال از به رسميت‌ شناختن اسرائيل در آن کشور سفارت داير مى‌نمايد (لازم به ذکر است که اسرائيل به‌طور يک‌جانبه از سال ۱۹۶۲ سفارت در قبرس داشت).


دولت قبرس از صلح اعراب و اسرائيل هميشه و در هر زمانى حمايت نموده و اين مسئله را در راستاى منافع ملى خود ارزيابى کرده است، در هر صورت بايد گفت در آينده ما شاهد گسترش و تعميق روابط دو جانبه بين دو کشور در زمينه‌هاى سياسى - اقتصادى - توريستى و فرهنگى خواهيم بود.

رابطه با يوگسلاوى

قبرس و يوگسلاوى به‌دليل اشتراک مذهب و اينکه هر دو ارتدوکس مى‌باشند از ديرباز داراى روابط بسيار حسنه و خوبى باهم بوده‌اند و در جريان تجاوز يوگسلاوى (صربستان) به بوسنى و هرزگوين و قتل‌عام وحشيانهٔ مسلمانان آن منطقه، دولت و مردم بخش يونانى‌نشين قبرس عملاً از لحاظ اقتصادى و حمايت‌هاى سياسى از دولت متجاوز صربستان پشتيبانى و حمايت نموده‌اند.