اهميت استراتژيک کشور در منطقه

موقعيت خاص جغرافيائى قبرس در طول تاريخ باعث شده است تا توجه کشورهاى اطراف را به خود جلب نمايد، طبق شواهد تاريخى اولين قومى که وارد جزيره شدند قايقرانان فينيقى بودند که از اين جزيره جهت تجارت و بهره‌بردارى معادن استفاده کردند، در سال‌هاى بعد از آن نيز کشورهاى قدرتمند منطقه مانند مصر، ايران، روم و سوريه از اين جزيره جهت مقاصد خود سود بردند.


از زمان تسلط انگلستان بر اين جزيره به‌دنبال وقوع حوادث مختلف در کشورهاى پيرامون و بعد از دو جنگ جهانى اهميت جزيره بيش از پيش نمودار گشت و وجود اختلاف دو جامعهٔ مسيحى‌نشين و مسلمان‌نشين در قبرس باعث توجه دول اروپائى به اين جزيره شده است. بعد از اشغال بخش شمالى جزيره توسط ترکيه در سال ۱۹۷۴ مسئلهٔ قبرس وارد ابعاد جديدى گرديد، مسئله‌اى که به يکى از معضلات منطقهٔ مديترانه تبديل شده است و به‌عنوان عمده‌ترين مورد اختلاف بين ترکيه و يونان مطرح مى‌باشد. مسئلهٔ قبرس به‌دليل ايجاد روياروئى بين دو عضو جنوب شرقى ناتو و جزيره به‌دليل دارا بودن اهميت منطقه‌اى و بين‌المللى از اهميت استراتژيک برخوردار مى‌باشد.

نقش عوامل جغرافيائى

قبرس در ۶۴ کيلومترى ترکيه و ۳۶۷ کيلومترى مصر و ۱۶۵ کيلومترى لبنان واقع شده است و براى تجارت به بنادر مهم اطراف خود داراى اهميت فوق‌العاده‌اى مى‌باشد. همچنين کشورهائى که در اين منطقه با يکديگر داراى رابطهٔ سياسى نيستند مى‌توانند از قبرس جهت مبادلات اقتصادى خود استفاده نمايند.


وجود دو جامعهٔ ترک و يونانى از عوامل ديگر جغرافيائى - انسانى مى‌باشد که به‌دليل وجود اختلافات بين آنها جزيره عملاً به دو قسمت تقسيم و موقعيت و شرايط خاصى بدين ترتيب به‌وجود آمده است. وضعيت آب و هوائى قبرس و داشتن سواحل طولانى و قابل استفاده به‌خصوص در زمستان‌ها که سراسر اروپا در سرما و طوفان است باعث هجوم توريست‌ها به اين جزيره گرديده است.


وجود آب و هواى مناسب براى کشاورزى باعث شده است تا قبرس به‌عنوان يکى از صادرکنندگان محصولات کشاورزى درآيد و همچنين نياز به مبادله براى ساير اقلامى که در آن کشور وجود ندارد بنادر آن را رونق بخشد.