آفتاب

مدارس تیزهوشان در مقایسه با سایر مدارس چه مزایایی دارند؟



هر ساله تعداد زیادی از دانش آموزان پایه های ششم و نهم خود را برای شرکت در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان آماده می کنند و سعی دارند با تلاش و کوشش و شرکت در کلاس تیزهوشان ششم و نهم به صورت خصوصی هم که شده در کسب حداکثر آمادگی های لازم برای این تورنمنت خود را مهیا سازند. در این مقاله قصد داریم به مزایای این مدارس در مقایسه با سایر مدارس اشاره کنیم.

هر ساله تعداد زیادی از دانش آموزان پایه های ششم و نهم خود را برای شرکت در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان آماده می کنند و سعی دارند با تلاش و کوشش و شرکت در کلاس تیزهوشان ششم و نهم به صورت خصوصی هم که شده در کسب حداکثر آمادگی های لازم برای این تورنمنت خود را مهیا سازند. در این مقاله قصد داریم به مزایای این مدارس در مقایسه با سایر مدارس اشاره کنیم.

مزایای کلاس تیزهوشان ششم و نهم

مهمترین عاملی که این مدارس را از سایر مدارس متمایز می نماید، جو علمی و پژوهشی است که بر این مدارس حاکم است. استفاده از کادر آموزشی که معمولا خود جزو دانش آموختگان مدارس سمپاد هستند باعث شده که بیشترین هماهنگی علمی بین دانش آموزان و دبیران این مجموعه ها برقرار باشد. دانش بالای معلمین این مجموعه ها برای دانش آموزانی که تشنه فراگیری مطالب علمی و پژوهشی هستند، موهبت بزرگی است که در نهایت منتج به نتایج خیره کننده دانش آموزان این مدارس در المپیادهای علمی و در نهایت کنکور سراسری می شود.
مزیت دیگر این مدارس، دانش آموزانی هستند که در این مدارس مشغول به تحصیل اند .این دانش آموزان معمولا از پشتکار بالایی برخودارند و زمانی که درگیر مسائل درسی می شوند تا یافتن نتیجه، دست از تفکر برنمی دارند و همین  خصیصه آن ها باعث شده است که توانایی حل مساله بالایی داشته و در آزمون هایی مانند کنکور یک سر و گردن از رقبای خود بالاتر باشند. طبیعتا قرار گرفتن در میان چنین افرادی می تواند جو رقابتی سالمی نیز ایجاد کند که می تواند منجر به پیشرفت روز افزون دانش آموزان این مدارس شود.
یکی دیگر از مزایای مدارس سمپاد در مقایسه با سایر مدارس، هزینه پایین تر این مدارس در مقایسه با مدارس غیرانتفاعی است. برای با وجود اینکه قطعا سطح بیشتر مدارس تیزهوشان از بسیاری از مدارس غیرانتفاعی بالاتر است، اما شهریه این مدارس حدود یک چهارم مدارس غیر انتفاعی است.
یکی از مطالبی که باید به آن توجه کرد این است که متاسفانه تمام مدارس سمپاد از نظر علمی در یک سطح نیستند و برای مثال در شهر تهران سطح مدرسه پسرانه علامه حلی 1 و همچنین مدرسه فرزانگان 1 از سایر مجموعه مدارس سمپاد این شهر بالاتر است. البته قبولی و تحصیل در دو مدرسه مذکور به هیچ وجه آسان نبوده و بنیه علمی بالا و پشتکار فراوان دانش آموز را می طلبد. در نتیجه به دانش آموزانی که این توانایی را در خود مشاهده نمی کنند به هیچ وجه پیشنهاد نمی کنیم که این دو مدرسه را برای ادامه تحصیل خود انتخاب نمایند.
از دیگر مزیت های این مدارس می توان به حداقل رسیدن وقت تلف شده دانش آموزان مستعد اشاره نمود. به دلیل داشتن برنامه های علمی و پژوهشی مناسب برای دانش آموزان تیزهوش و سخت کوش، دیگر در این مدارس اثری از اتلاف وقت و احساس آموزش مطالب تکراری نیست و دانش آموز با مواجه شدن با مطالب جدید، ترغیب می شود مطالب جدیدی را بیاموزد که در حد توانایی ذهنی اوست و همین موضوع، فرایند یادگیری را بیش از پیش برای او شیرین و مهیج می نماید.
نکته قوت دیگر مدارس سمپاد، داشتن امکانات آموزشی و پژوهشی پیشرفته این مدارس است. داشتن آزمایشگاه های مجهز برای دروس فیزیک، شیمی و زیست شناسی و کارگاه های کامپیوتر از این قبیل است.
یکی از موارد ارزشمند در مجموعه مدارس سمپاد، شناسایی توانایی ها و علایق دانش آموزان و تقویت مهارت های آن ها در جهت پیشرفت در زمینه های مورد علایق آن ها است .به طور مثال اگر دانش آموزانی به زیست شناسی علاقه مند باشند، این علاقه توسط کادر مجرب مدارس شناسایی می شود و برنامه هایی برای آن ها  در جهت تقویت دانش و مها رت در زمینه های مذکور ریخته می شود.

 مدارس تیزهوشان
بعد از شیوع ویروس کرونا و شروع آموزش آنلاین دانش آموزان، کلاس آنلاین تیزهوشان مهندس تسلیمی فر  نیز به منظور آمادگی بیشتر دانش آموزان برای امتحان شروع به فعالیت کرد. البته که تغییر پی در پی زمان برگزاری امتحان، مشکلاتی را برای خاواده ها ایجاد کرد. اما با حضور در کلاس های آنلاین آمادگی دانش آموزان حفظ شد.
تا اینجا مزایای مدارس تیزهوشان را بررسی کردیم.
اما سوال اینجاست که منتقدین این مدارس، چه مقاط ضعفی را برای این مدارس بر می شمارند؟
در پاسخ به این سوال قصد داریم تعدادی از انتقاداتی که به این مدارس می شود را مورد بررسی قرار دهیم.
اولین انتقادی که معمولا به این مدارس می شود این است که کادر آموزشی این مدارس به دانش آموزان فشار زیادی تحمیل می کنند. در پاسخ به این انتقاد باید گفت که معمولا دانش آموزانی به این مدارس راه پیدا می کنند که از نظر بهره هوشی و توانایی علمی  در سطح بالاتری نسبت به همسن و سال های خود برخوردارند و از به چالش کشیده شدن لذت می برند. البته منکر این موضوع نیستیم که تعداد بسیار اندکی از دانش آموزانی که وارد این مدارس می شوند نسبت به سایرین توانایی کمتری دارند و متحمل فشار علمی می شوند. اما این ایراد به مدارس تیزهوشان وارد نیست و شاید باید آزمون ورودی این مدارس به نحوی برگزار شود که به نحو بهتری افراد نخبه را گزینش کند.
انتقاد بعدی که به مدارس سمپاد می شود این است که معمولا دانش آموختگان این مدارس تک بعدی هستند.
در پاسخ به این انتقاد باید گفت که بسیارند دانش آموزانی که در این مدارس در حال تحصیل هستند و علاوه بر نتایج عالی در دروس خود، در المپیادهای ادبی نیز حائز رتبه های بالایی هستند.
تعدادی زیادی از دانش آموزان این مدارس علاوه بر بار علمی بالایی که دارند در مسابقات ورزشی، موسیقی و ... کسب مقام می کنند.
در ضمن باید به این نکته نیز اشاره کرد که هدف اصلی این مدارس تمرکز بر مسائل علمی و پژوهشی است و این سوال که چرا این مدارس بیش از موارد دیگر روی مسائل علمی تمرکز دارد مانند این است که بپرسیم چرا در یک باشگاه ورزشی، ساز پیانو آموخته نمی شود. داوطلبان ورود به این مدارس نیز به این موضوع واقف اند و با علم به این موضوع، سعی در ادامه تحصیل در این مدارس دارند.
انتقاد دیگری که بخصوص به دانش آموزان این مدارس گرفته می شود این است که آن ها دچار غرور کاذب شده و به اصطلاح خود را تافته جدا بافته می دانند.
اگر بخواهیم صادقانه بررسی کنیم، این موضوع تا حدی صحت دارد. تعداد اندکی از دانش آموزان، پس از قبولی در آزمون ورودی این مدارس، دیگر پشتکار قبلی را ندارند و به همین که در مدارس سمپاد تحصیل می کنند بسنده می نمایند که البته این موضوع می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای دانش آموز ایجاد کند. به طوری که پس از مدتی تحصیل در این مدارس، به دلیل مطالعه کمتر نسبت به هم کلاسی هایشان، در سطح پایین تری نسبت به آن ها قرار می گیرند و شاید از ادامه تحصیل آن ها در این مدارس جلوگیری به عمل آید.
در انتها باید بگوییم اگر چه هیچ مجموعه ای بی نقص نیست، ولی به طور قطع نقاط قوت مجموعه مدارس سمپاد نسبت به نقاط ضعف آن بیشتر بوده و نتیجه های درخشان این مدارس در المپیاد های علمی و کنکور سراسری، گواه این حقیقت انکار نشدنی است.




وبگردی