آفتاب

نخ فایبرگلاس



نخ‌های فایبرگلاس، از الیاف شیشه تولید می‌شود که مقاومت بسیار بالایی دربرابر گرما دارند. بافت و تابیدگی این الیاف ارتباط مستقیمی با نیاز به انعطاف‌پذیری لازم در محصول نهایی دارد.

نخ فایبرگلاس، با نام‌های دیگری از جمله نخ الیاف شیشه و یا طناب فایبرگلاس هم معروف شده است و همان‌گونه که از نامش پیداست، ماده اصلی به‌کار گرفته شده در این محصول، الیاف فایبرگلاس یا همان شیشه، با مقاومت حرارتی بالا است.
شاخصه‌های منحصربفرد نخ‌ نسوز که با عنوان طناب‌های نسوز هم شناخته می‌شوند، مانند استحکام کششی و سایشی، تحمل حرارتی، و مقاومت بالا در برابر فشار و مواد شیمیایی، آن‌ها را جزو پر استفاده‌ترین مواد نسوز صنعتی قرار می‌دهد. علاوه بر مقاومت حرارتی بالا، مقاومت کششی بالای نخ‌های نسوز، و همچنین خواص دی‌الکتریک مطلوب الیاف این نخ‌ها، در کنار استحکام خارق‌العاده موجود در نخ‌های نسوز، آن‌ها را به‌شکل روزافزونی در میان صنایع گوناگون مطرح ساخته است.  از میان حوزه‌های مختلفی که از نخ‌های نسوز استفاده می‌کنند، می‌توان به پکینگ، آب‌بندی کوره‌های بخار، تولید واشرهای صنعتی، عایق‌بندی حرارتی، تولید فلنج و لباس‌های نسوز، صنایع حمل و نقل، نفت و گاز اشاره نمود.
نخ‌های نسوز به دو شکل تولید می‌گردند: بافته شده و تابیده. مشتریان می‌توانند براساس عملکردهایی که در محیط‌های مختلف و دمای موجود از نخ‌های نسوز انتظار دارند، جنس مناسب نخ نسوز را که با اهدافشان هم‌خوانی بیشتری داشته باشد، انتخاب نمایند.
باید در نظر داشت که الیاف فایبرگلاس یا شیشه، به واسطه کاهش حداکثری انتقال حرارت و توانایی بالا در مقاومت حرارتی، در تولید همه نخ‌های نسوز به‌کار می‌رود و به نوعی می‌توان آن را ماده اولیه تولید تمام نخ‌های نسوز دانست.
نخ‌های فایبرگلاس، از الیاف شیشه تولید می‌شود که مقاومت بسیار بالایی دربرابر گرما دارند. بافت و تابیدگی این الیاف ارتباط مستقیمی با نیاز به انعطاف‌پذیری لازم در محصول نهایی دارد. بنابراین اگر شکل‌پذیری و انعطاف بیشتر مد نظر باشد، انسجام نخ کمتر می‌شود، و در عوض، اگر تاکید بر استحکام و سخت بودن محصول باشد، نخ‌ها را منسجم‌تر می‌بافند. الیاف فایبرگلاس، آتش نمی‌گیرد و قادر به تحمل دماهای بالا تا حدود 1000 درجه فارنهایت (معادل540 درجه سانتیگراد) هستند.
شاید اشتباه نباشد اگر ادعا کنیم که اصلی‌ترین دلیل محبوبیت فایبرگلاس از اواخر قرن بیستم، حساسیت جامعه جهانی نسبت به مضرات نخ آزبست برای سلامت بشر و تخریب محیط زیست، و درنتیجه منع به‌کارگیری آزبست در صنعت بود. از آن پس، استفاده از آزبست تنها در صورتی مجاز اعلام شد که در تماس با انسان و یا محیط زیست نباشد. به این ترتیب، الیاف فایبرگلاس که دوستدار محیط‌زیست بوده و مهم‌تر از آن، دارای مقاومت حرارتی یکسانی با آزبست هستند، به سرعت تبدیل به انتخاب اول برای جایگزینی آزبست در حوزه‌های مختلف گردید. از دلایل دیگری  که موجب شد تا فایبرگلاس به محبوبیت شایان توجهی در بین صنایع گوناگون برسد، قیمت مقرون به‌صرفه، انسجام بالای الیاف، تحمل فشار بسیار خوب در مقایسه با وزن کم آن،  انتقال حرارت مطلوب و به‌کارگیری آسان آن بوده است.
تولید نخ فایبرگلاس، بسیار دقیق بوده و به دلیل استفاده گسترده آن در حوزه‌های مختلف، باید شامل کمترین میزان خطا باشد. از آن‌جا که هر یک از الیاف فایبرگلاس، به‌تنهایی مقاومت چندانی در مواجهه با فشار بالا و کشش بیش از حد ندارد، برای تهیه این نوع از نخ‌های نسوز، الیاف شیشه را با ترکیبات سیلیکات تقویت کرده و با افزودن اکسیدهایی از جمله منیزیم و کلسیم، به‌صورت بافته و یا تابیده تولید می‌کنند.
به خاطر سختی مناسب و استحکام بالای الیاف فایبرگلاس، اکثر کامپوزیت‌های مهندسی از این الیاف ساخته می‌شوند. از سوی دیگر قیمت الیاف شیشه بسیار مقرون به‌صرفه است اما در مقابل، ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد که آن را تبدیل به یکی از اولین گزینه‌ها در صنایع مختلف می‌نماید. برای مثال، این الیاف مقاومت مکانیکی ایده‌آلی حتی در دماهای بالا دارند و مقاومتشان در برابر خوردگی و رطوبت، بسیار چشم‌گیر است.
الیاف فایبرگلاس یا شیشه، در شش دسته قرار می‌گیرند که در ادامه، نگاهی اجمالی به آن‌ها خواهیم داشت:
ای‌گلس (E-Glass): این نوع از الیاف، مناسب کاربردهای عمومی همچون عایق اگزوز ماشین می‌باشد.
آر گلس (R-Glass): این نوع از الیاف شیشه، خواص مکانیکی بهتری نسبت به نوع ای‌گلس دارد که آن‌ را مناسب به‌کارگیری در تهیه کامپوزیت‌های ساختمانی می‌نماید.
اس‌گلس (S-Glass): خواص مکانیکی این نوع از الیاف فایبر، حتی از الیاف آر اس نیز بالاتر است و به همین دلیل، برای تولید کامپوزیت‌های مهندسی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
سی‌گلس(C-Glass): مقاومت شیمیایی بالای این نوع از الیاف فایبر، آن را به گزینه‌ای ایده‌آل برای محیط‌های آزمایشگاهی تبدیل نموده است.
ای‌سی‌آر گلس (ECR-Glass): از آن‌جا که این نوع از الیاف شیشه، دارای مقاومت قابل توجهی در مقابل اسیدها می‌باشد، از آن در کارخانجات تولید مواد شوینده استفاده می‌گردد.
ای‌آر گلس (AR-Glass): این نوع از الیاف فایبرگلاس بیشتر در حوزه داروسازی کاربرد دارد؛ چرا که از مقاومت مطلوبی در برابر اسیدها و بازها برخوردار است.
نخ‌های نسوز، غالباً از یکی از چهار نوع اول تولید می‌گردند.
مهم‌ترین ویژگی نخ‌های فایبرگلاس را می‌تواند دوست‌دار محیط زیست بودن آن دانست. تحمل حرارتی این نخ‌های نسوز نیز به‌ طرز چشم‌گیری بالاست و طی شرایط خاص، تا 700 درجه سانتیگراد هم می‌رسد اما متخصصین، دمای 550 درجه سانتیگراد را نهایت مقاومت آن اعلام می‌کنند تا حادثه دلخراشی به‌خاطر استفاده از این محصول در عایق‌بندی اتفاق نیفتد. از سوی دیگر، طناب‌های فایبر، عایق الکتریکی خوبی بوده و از مقاومت مکانیکی مطلوبی برخوردارند. این نخ‌ها ضد زنگ هستند و در مقایسه با وزن کم خود، استحکام بالایی دارند. مقاومت شیمیایی نخ‌های فایبرگلاس نیز مطلوب گزارش شده که البته در انواع مختلف آن متغیر می‌باشد.
ویژگی‌های منحصربه‌فرد نخ‌های فایبرگلاس، موجب کاربرد گسترده آن در حوزه‌های گوناگون صنعت گردیده است که از این میان، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
-    تهیه لباس‌های نسوز
-    تولید پرده‌های ضد آتش
-    عایق‌بندی کوره‌های القایی و صنعتی دارای فشار
-    عایق‌بندی لوله‌ها و لوله‌های مسی
-    آب‌بندی شفت‌ها، پمپ‌ها و مخازن صنعتی
-    درزگیری دستگاه‌های آب شیرین‌کن
-    عایق‌بندی دیگ‌های بخار، کوره و اجاق گاز
-    دودکش‌های خروجی و موتورهای توربین
-    کاهش گرما و تنش برای قطعاتی که تحت درجه حرارت شدید قرار دارند
-    و صنایعی مانند نیروگاه‌ها، فرآوری شیمیایی، پتروشیمی، ساخت توربین و اتومبیل، پالایشگاه‌های گاز و سکوهای نفتی و صنعت ساخت و ساز
نخ فایبرگلاس، با سطح مقطع گرد و چهارگوش تولید می‌شود که هر کدام کاربردهای خاص به خود را در صنعت دارند. نخ فایبرگلاس با سطح مقطع گرد، غالباً به‌عنوان طناب مقاومتی و بیشتر در کانال کولر مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ حال آن‌که، نخ فایبر با سطح مقطع چهارگوش، بیشتر مناسب عایق‌بندی است.
پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله نخ فایبرگلاس در www.nasoozsp.com مراجعه بفرمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هر کدام از این محصولات، می‌توانید با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.




وبگردی