آفتاب

میکا رولی



میکا نامی است که به گروهی از مواد معدنی شامل آب، پتاسیم، سیلیکات آلومینیوم، منگنز و آهن داده شده است.

نوار میکا یا میکا رولی، از ورقه‌های میکای مسکویت یا فلوگیپ آغشته به رزین مخصوص با پایه الیاف شیشه یا پلی‌اتیلن تولید می‌شود .
میکا نامی است که به گروهی از مواد معدنی شامل آب، پتاسیم، سیلیکات آلومینیوم، منگنز و آهن داده شده است. اکسید سیلسیوم موجود در میکا، باعث بروز ویژگی‌هایی همچون الاستیک و سخت بودن، حتی در دمای بالا گردیده که استفاده از  میکا را به‌عنوان یک عایق توجیه می‌نماید.
از میان 28 نوع میکای موجود در طبیعت، فقط 6 نوع، به صورت مواد معدنی صخره‌ای استخراج می‌شوند. مسکوویت با رنگ روشن، بیوتیت مشکی رنگ یا تیره، فلوگوپیت با رنگ قهوه‌ای، پاراگونیت که تشخیص آن از مسکوویت، تنها با میکروسکوپ میسر است، لپیدولیت صورتی و گلوکونیت سبز رنگ، به ترتیب بیشترین انواع قابل استخراج میکا هستند. اما فلوگوپیت و مسکوویت، تنها گونه‌های میکا هستند که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند. استخراج‌کنندگان عمده میکا، کانادا، ایالات متحده امریکا، هند، روسیه و ماداگاسکار هستند. نکته قابل توجه این است که استخراج میکا بسیار دشوار می‌باشد و فرایند نسبتاً پیچیده‌ای دارد.  
میکا در مجموع، دارای ویژگی‌های مثبت فراوانی است که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:
-    مکانیکی: انسجام، استحکام و مقاومت کششی بالای میکا، در کنار انعطاف‌پذیری و خاصیت الاستیکی آن، موجب شده تا برش دستی، ماشین‌کاری و سوراخ کردن میکا ساده‌تر باشد.
-    حرارتی:  میکا از پایداری حرارتی چشمگیر و در مقابل، هدایت گرمایی پایینی برخوردار است و این امر، آن را مناسب قرار گرفتن در محیط‌های با دمای بالا با حداقل تغییر نموده است. این ماده غیر قابل اشتعال، عموماً قادر به تحمل دمای بالا تا حدود 1832 درجه فارنهایت (معادل 1000 درجه سانتیگراد) می‌باشد. البته این عدد در انواع میکا تا حدودی متفاوت خواهد بود.
-    فیزیکی: ورق غیرقابل فشرده سازی میکا، بی‌رنگ، شفاف، نازک و الاستیک است.
-    شیمیایی: میکا حاوی عناصر گوناگونی همچون آهن، منیزیم، پتاسیم، سدیم فلوئور و لیتیوم می‌باشد. وجود این عناصر در کنار هم، باعث مقاومت میکا در برابر بیشتر اسیدها (به‌جز هیدرو فلوئور و گوگرد غلیظ)، قلیاها، حلال‌های معمولی، روغن و آب گردیده است.
-    الکتریکی: خواص دی‌الکتریک فوق‌العاده، همراه با مقاومت الکتریکی بالا موجب تحمل الکتریکی میکا در برابر پدیده کرونا، موسوم به پدیده هادی، و همچنین قوس الکتریکی می‌گردد.
البته نباید فراموش کنیم که میکا یک ماده معدنی فسیلی طبیعی بوده و به همین دلیل، ممکن است براساس شرایط محیطی و زمین‌شناختی، کیفیت‌های مختلفی داشته باشد.
حال بهتر است نگاهی اجمالی به دو نوع میکای استفاده شده در صنایع گوناگون داشته باشیم:
-    میکای مسکویت که با نام میکای سفید یا هندی نیز شناخته می‌شود، به واسطه وجود مقادیر بالای پتاسیم در آن، دارای مقاومت ولتاژ بهتری نسبت به فلوگوپیت است. به‌همین دلیل، از آن بیشتر برای آب‌بندی موتورها، ژنراتورها و تولید تجهیزات برقی استفاده می‌کنند.
-    از فلوگوپیت به‌عنوان میکای کهربایی نیز یاد می‌شود و از آن‌جا که حاوی منیزیم زیادی بوده و درنتیجه، مقاومت حرارتی بالاتری نسبت به نوع مسکویت دارد، برای محیط‌هایی با دمای بیش از 600 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع میکا به‌عنوان عایق الکتریکی هم کاربرد دارد.
میکای رولی یا نوار میکا، محصولی است که از فشرده‌سازی کاغذ میکای فلوگوپیت و یا مسکویت، پارچه فایبرگلاس، الیاف سرامیکی بی‌خطر و رزین سیلیکون ساخته می‌شود.
ضخامت بسیار کم نوار نسوز میکا، مقاوم بودن آن‌ها در اغلب شرایط اسیدی و قلیایی، و همچنین ضد آب بودن و مقاومت در برابر شوک و لرزش، به‌کارگیری آن را در بخش‌های گوناگونی از جمله تسلیحات نظامی، قطارهای زیرزمینی، مراکز کامپیوتری، مراکز ارتباط از راه دور، عایق‌بندی کابل‌ها و کویل‌های الکتریکی، کشتی‌ها و فیبرهای نوری میسر نموده است.
گرچه در استفاده معمول، نوار و رول میکا محصول واحدی در نظر گرفته می‌شوند اما از نظر ابعاد، یک تفاوت وجود دارد. نوارهای میکا، به‌طور معمول با ضخامت 0.08 تا 0.15 میلیمتر و عرض بین 5 میلیمتر تا یک متر تولید می‌شود. نوارهای ضخیم‌تر، یعنی با ضخامت 0.2 تا 0.8 میلیمتر، رول میکا نامیده می‌شود که با عرض استاندارد یک متر و طول 20 تا 50 متر تولید می‌گردد. از آن‌جا نوار و رول میکا، غالباً از میکای فلوگوپیت ساخته می‌شود، در حالت کلی، قادر به کار کردن تا دمای حداکثر 800 درجه سانتیگراد می‌باشد.
عوامل گوناگونی در تعیین خواص رول‌های میکا نقش دارند. از آن‌جمله می‌توان به نوع کاغذ میکا، نوع و مقدار چسب یا رزین استفاده شده برای تولید رول، نوع مواد اضافه شده به لایه‌ها (فایبرگلاس، سرامیک، فیلم پلاستیک)، و تعداد لایه‌ها اشاره نمود.
بر این اساس، میکای رولی به سه دسته تقسیم می‌گردد:
-    بر پایه فلوگوپیت؛ مقاومت حرارتی این نوع از میکای رولی تا 840 درجه سانتیگراد می‌باشد.
-    بر پایه مسکویت کلسینه؛ مقاومت حرارتی این نوع تا 900 درجه سانتیگراد می‌رسد.
-    بر پایه میکا مصنوعی؛ این نوع، بالاترین تحمل حرارتی را در میان انواع میکای رولی داشته که تا 1000 درجه سانتیگراد خواهد بود.
البته باتوجه به مواد به‌کار گرفته شده در لایه‌ها و تعداد لایه‌ها، می‌توان زیرمجموعه‌های بیشتری برای نوارها تعریف نمود.
در مجموع، می‌توان موارد زیر را به‌عنوان مهم‌ترین ویژگی‌های میکای رولی برشمرد:
-    تحمل حرارتی بالا؛ همان‌گونه که پیش‌تر عنوان شد، میکای رولی قادر به تحمل دماهای بالا تا 1000 درجه سانتیگراد می‌باشد. همچنین، در برابر تابش بیشتر اشعه‌ها مقاوم است.
-    ضد آتش؛ میکای رولی مقاومت چشمگیری در برابر آتش داشته و از همین رو، مناسب استفاده در محیط‌های گرم می‌باشد. چرا که گاز سمی تولید نمی‌کند.
-    مقاومت مکانیکی بالا؛ این محصول، ضد ضربه بوده، مقاومت کششی خوبی داشته و در برابر شوک و لرزش مقاوم است.
-    مقاومت الکتریکی عالی؛ میکای رولی، درکنار عایق‌بندی الکتریکی، خاصیت دی‌الکتریک مطلوبی نیز دارد. خاصیت دی‌الکتریک نوار میکا تا 380 درجه سانتیگراد ثابت می‌ماند اما به تدریج، با افزایش دما کاهش می‌یابد.
-    مقاومت شیمیایی خوب؛ میکا از نظر شیمیایی خنثی و غیر سمی است. مقاومت چشمگیری در برابر اسیدها و قلیاها، روغن‌های معدنی و حلال‌ها نشان می‌دهد. فقط باید از مجاورت آن با اسید سولفوریک جلوگیری شود. علاوه بر این، نوار میکا در برابر آب نیز مقاوم است.
داشتن ویژگی‌های مطلوب فراوان، کاربردهای زیر را برای میکای رولی رقم زده است:
-    عایق‌بندی کابل‌ها و سیم‌پیچ‌های الکتریکی
-    عایق‌بندی تجهیزات در ایستگاه‌های برق
-    نیروگاه‌های صنعتی
-    ایستگاه‌های مترو
-    کابل‌های کامپیوتر و فیبرهای نوری در مراکز رایانه‌ای
-    مراکز ارتباط از راه دور
-    واحدهای هوافضا
-    امکانات نظامی
-    پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله میکا رولی در www.nasoozsp.com مراجعه بفرمایید.
-    برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هر کدام از این محصولات، می‌توانید با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.




وبگردی