آفتاب

کارنامه توقف تولید خودرو در شرکت‌ های خودروسازی



توقف تولید یک ماشین، اتفاق تازه‌ای در صنعت خودروی ایران نیست. خداحافظی محصولات قدیمی و باز کردن فضا برای حضور مدل‌های جدید از حیث توسعه بازار اقدامی درخور توجه است.

صنعت خودروی ایران همواره به دلیل مشکلات اقتصادی و فشارهای بین‌المللی درگیر حواشی متعددی بوده است. به عقیده باما، افت کیفیت ساخت و عدم بهره‌گیری از فناوری‌های مدرن مونتاژ علاوه بر بروز برخی از انتقادات اجتماعی، تبعات سیاسی را نیز در پی داشته است. اعتراض نهادهای متولی ایمنی و محیط‌زیستی سایه‌ای بود که به صورت مداوم روی این صنعت دیده می‌شود. از یک سو خودروسازان زیر بار افزایش تولید و کنترل بازار بودند و از سوی دیگر انتقادات عمومی جامعه و سیاست‌ها و استانداردهای جدید تداوم تولید مدل‌های قدیمی را به چالش می‌کشید.
توقف تولید یک ماشین، اتفاق تازه‌ای در صنعت خودروی ایران نیست. خداحافظی محصولات قدیمی و باز کردن فضا برای حضور مدل‌های جدید از حیث توسعه بازار اقدامی درخور توجه است. اما مقاومت خودرویی‌ها برای ادامه تولید مدل‌های پربازده است که همواره محل مناقشات فراوان بوده است. تاریخ صنعت خودروی ایران بعد از انقلاب نشان می‌دهد که توقف تولید برخی از همین خودروهای محبوب حواشی فراوانی ایجاد کرده است.

پیکان

یکی از موفق‌ترین خودروهای تاریخ صنعت خودرو، خداحافظی بحث‌برانگیزی نیز داشت. خودرویی که تولید آن از پیش از انقلاب آغاز شده بود چندین بار به دلیل مشکلات ایمنی، آلایندگی و مصرف سوخت تا آستانه توقف تولید پیش رفت ولی هربار با مداخلاتی این اتفاق رخ نداد. تا اینکه سرانجام در اردیبهشت سال 84 آخرین نسخه تولیدی این خودرو از خط تولید خارج شد.

کیا ریو

سدان جوان‌پسند کره‌ای‌ها که روزگار موفقی را در سایپا پشت سر می‌گذاشت به دلیل مشکلات ایمنی به‌ویژه عدم وجود ایربگ با انتقادات سنگین سازمان استاندارد روبرو شد و در نهایت پس از 8 سال تولید در سال 91 از خط تولید جمع‌آوری شد. ریو در زمان حضورش در بازار ایران از استانداردهای وقت یعنی مه‌شکن و آینه‌برقی نیز برخوردار نبود ولی با این حال فروش بالایی را ثبت می‌کرد.

پژو RD/ROA

پروژه بحث‌برانگیز RD که شامل شاسی و بدنه پژو 405 و پیشرانه پیکان بود نیز از سال 78 روی خط تولید ایران خودرو رفت. این محصول در زمانی که قیمت خودرو روندی رو به رشد داشت، یکی از مقرون به صرفه‌ترین محصولات بازار شناخته می‌شد. پژو RD اگرچه از سوی مصرف‌کننده نیز با انتقاداتی روبرو می‌شد ولی هم‌چنان فروش بالایی را تجربه می‌کند. ویرایش بعدی این خودرو با بهینه‌سازی‌هایی به اسم ROA راهی بازار شد ولی در نهایت سال 85 از خط تولید کنار رفت.

زانتیا

یکی از محبوب‌ترین خودروهای مونتاژی سایپا علیرغم اسم و رسم مشهورش ایمنی بسیار پایینی داشت. خودرویی که سال 80 وارد بازار شد و 9 سال پیاپی به یکی از موفق‌ترین مدل‌های موسوم به لیفت‌بک تبدیل شده بود. کمتر کسی تصور می‌کرد که زانتیا به لحاظ ایمنی ایرادات فراوانی داشته باشد. با این حال سال 89 سایپا تولید این محصول را متوقف کرد. سیتروئن C5 به‌عنوان جانشین زانتیا راهی بازار شد که البته هرگز نتوانست موفقیت مدل قبلی را تجربه کند.

رنو PK

وقتی حرف از یک ماشین کوچک با قدرت مناسب به میان می‌آید، محصول ترکیبی سایپا و پارس‌خودرو که روی شاسی بهینه‌سازی شده رنو 5 و با پیشرانه پراید سال 80 به میدان آمد. این خودرو البته از نظر کیفی مشکلات فراوانی داشت. این خودرو با این هدف راهی بازار شد که مشتریانی که توانایی خرید پراید ندارند را از سوق دادن به سمت پیکان مانع شود. پارس‌خودرو تولید این محصول را سال 86 به طول کامل متوقف کرد.

سراتو

بهمن سال 98 بود که در جدیدترین آمار تولیدی خودروسازان اعلام شد که تولید کیا سراتو در شرکت سایپا نیز متوقف شده است. نکته جالب اینجاست که سایپا مرداد ماه همان سال اعلام کرده بود که خط تولید این خودروی کره‌ای را متوقف کرده است ولی بررسی‌ها نشان داد که تولید سراتو مدتی بعد نیز ادامه داشته است. بد نیست بدانید آخرین قیمت خودرو 210 میلیون تومان بود.




وبگردی