آفتاب

گذری کوتاه بر زندگانی پر برکت حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی



آیت الله مصباح یزدی، روز جمعه 12 دی ماه، بعد از مدتها تحمل بیماری به دیار باقی شتافتند.

جمعه 12 دی ماه هم‌زمان با اولین سالگرد شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، یار دیرینه انقلاب و رهبری پس از تحمل مدتی بیماری، دعوت حق را لبیک گفته و به دیار باقی شتافتند. در این نوشتار سعی شده به‌طور مختصر مروری بر زندگانی ایشان پرداخته شود.
آیت الله مصباح یزدی در یازدهم‌ بهمن‌ ۱۳۱۳ در شهر یزد چشم به‌ جهان‌ گشودند. ایشان پس از طی دوران تحصیل در مقطع ابتدایی به دلیل علاقه وافری که به روحانیت و مباحث دینی داشتند، جذب مدرسه‌ دینی شفیعیة‌ یزد شدند. پس از گذشت چهار سال از حضور ایشان در این مدرسه، شرایطی فراهم شد تا به همراه خانواده عازم نجف شوند ولی به دلیل بروز پاره­‌ای از مشکلات مدت اقامت در نجف کوتاه و پس از 6 ماه به ایران بازگشتند و با سختی‌ فراوان‌، توانستند‌ در مدرسه‌ فیضیه‌ قم، حجره‌ بگیرند و در دروس‌ مکاسب، کفایه‌ و منظومه‌ شرکت‌ کنند. هنوز دروس کفایه‌ و مکاسب‌ را به‌ پایان‌ نبرده‌ بودند که‌ برخی اوقات برای‌ کسب‌ آمادگی‌ در درس حضرت‌ امام‌ خمینی (ره‌) حاضر می‌شدند. ایشان‌ در کنار فیض بردن از محضر حضرت امام‌ (ره‌) در درس‌ فقه‌ آیت‌الله العظمی‌ بروجردی‌ نیز شرکت‌ می‌جستند. از اساتید دیگر که آیت الله مصباح یزدی نزد ایشان به فراگیری علوم دینی پرداختند، آیت الله العظمی بهجت‌ بودند. فیض بردن از دریای بیکران علم نزد حضرات آیات اشاره شده، سبب شد در سن‌ بیست‌ و هفت‌ سالگی‌ به‌ درجه‌ اجتهاد برسند.
آیت‌ الله مصباح‌ یزدی‌ درس فلسفه،‌ اسفار و شفا را نزد علامه‌ طباطبایی(ره‌) آموختند و پس از فراگیری کامل دروس، سال‌ها به‌ تدریس‌ فلسفه‌ اسلامی‌ و غرب‌ در حوزه‌های‌ علمیه‌ مشغول شدند.

فعالیت‌های‌ سیاسی آیت الله محمد تقی مصباح یزدی

آیت الله مصباح یزدی در کنار فعالیت‌های دینی و تألیف کتاب‌های بی­شمار فلسفی و دینی، فعالیت‌های سیاسی زیادی را نیز در کارنامه خود دارند. ایشان در زمان پهلوی و در ماجرای‌ انجمن‌های‌ ایالتی‌ و ولایتی‌ و نهضت‌ روحانیت‌ به‌ رهبری‌ حضرت امام‌ خمینی(ره)‌ مشارکت‌ فعالی‌ داشته و‌ در ماجرای‌ دستگیری‌ حضرت امام(ره)‌ در زندان‌ قیطریه‌، نامه‌ مفصلی‌ خدمت‌ ایشان‌ ارسال‌ که‌ در آن‌، ضمن‌ اعلام بیعت با حضرت امام‌(ره) در ادامه‌ نهضت‌، گزارشی‌ از اوضاع‌ جامعه را به محضر امام ارائه و آزادی‌ ایشان‌ از زندان‌ را پیش‌بینی‌ کرده بودند.
دبیری جلسه‌های مباحث ولایت؛ یکی از ابتکارات شهید آیت الله بهشتی در دوران پهلوی برقراری‌ جلسه‌های‌ بحث‌ درخصوص حکومت‌ اسلامی‌ بود. در این جلسه‌ها حضراتی مانند آقایان مشکینی‌، ربانی‌ شیرازی‌، باهنر، مفتح‌، مکارم‌، سبحانی‌ حضور داشتند و به دلیل این‌که رژیم پهلوی‌ به‌ ماهیت‌ این جلسه‌ها پی‌ نبرد و درصدد به‌ تعطیلی‌ کشاندن‌ آن‌ بر نیاید، شهید بهشتی نام‌ آن‌ را مباحث‌ ولایت‌ نهاد و دبیری این جلسه‌ها با مرحوم آیت الله مصباح یزدی بود.
از دیگر از فعالیت‌های‌ آیت الله مصباح یزدی در مبارزه‌ با رژیم ستم‌شاهی، همکاری‌ با نشریه‌ مخفی‌ "بعثت‌" و همچنین تأسیس‌ نشریه‌ "انتقام‌" بود. نشریة‌ انتقام‌ با انگیزه‌ مبارزه‌ با رژیم پهلوی، و گسترش‌ اندیشه‌های‌ حضرت امام‌(ره‌) و حمایت‌ از روحانیت‌ چاپ‌ می‌شد.
یکی از مهم‌ترین جلوه‌های زندگی آیت الله مصباح، مبارزه با جریان‌های انحرافی است. در همین راستا ایشان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی‌، خطر نفوذ مارکسیسم‌ را اعلام کرده‌ و با تدوین‌ کتاب‌ها و جزوات‌ و تشکیل‌ کلاس‌های‌ نقد مبانی‌ مارکسیسم‌، به‌ گفتار خود جامه‌ عمل‌ می‌پوشاندند. همچنین‌ با پرده‌برداری‌ از سخنان‌ برخی‌ روشنفکران‌، و نیز نقد دکترین «اسلام‌ منهای‌ روحانیت» پرده‌ از افکار شوم‌ دشمنان‌ اسلام‌ و انقلاب‌ بر‌داشتند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایشان به عنوان یکی از یاران نزدیک مقام معظم رهبری، در راه پیشبرد اهداف والای انقلاب، خدمات شایانی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران انجام دادند. این خدمات به حدی قابل توجه بود که مقام معظم رهبری در پیام تسلیت خودشان به مناسبت ارتحال ایشان فرمودند: «...این خسارتی برای حوزه علمیه و حوزه معارف اسلامی است. ایشان متفکری برجسته، مدیری شایسته، دارای زبان گویائی در اظهار حق و پای با استقامتی در صراط مستقیم بودند. خدمات ایشان در تولید اندیشه دینی و نگارش کتب راه‌گشا و در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار و در حضور انقلابی در همه میدان‌هائی که احساس نیاز به حضور ایشان می‌شد، حقاً و انصافاً کم‌نظیر است....»

نویسنده: مسعود پورعلی




وبگردی