آفتاب
«سامانه تسهیل» شنبه راه‌اندازی می‌شود

ردیابی گره‌های صنعتی

ردیابی گره‌های صنعتی

«سامانه تسهیل» به منظور ایجاد سهولت در حل و فصل مشکلات بنگاه‌های تولیدی از ۱۱ خرداد ماه (شنبه هفته آینده) در سه استان ...

«سامانه تسهیل» به منظور ایجاد سهولت در حل و فصل مشکلات بنگاه‌های تولیدی از ۱۱ خرداد ماه (شنبه هفته آینده) در سه استان «اصفهان، مازندران و یزد» به‌صورت آزمایشی آغاز به‌کار خواهد کرد.

رفع موانع تولید به منظور رسیدن به رونق تولید در سال‌های اخیر به‌صورت جدی مورد توجه مسوولان قرار گرفته است، به همین منظور نیز در این سال‌ها دستورالعمل‌ها و سامانه‌های متعددی برای کاهش موانع بنگاه‌های تولیدی و سرعت‌دهی به رفع موانع تولید در کشور پیش‌بینی و اجرایی شدند تا به این طریق شرایط برای عبور واحدهای تولیدی از رکود فراهم شود. با وجود راه‌اندازی چنین سامانه‌هایی همچنان تولید با موانع و مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند و مسیر عبور از رکود همچنان ناهموار است. راه‌اندازی سامانه‌ها یا ستاد‌های تسهیل در ذیل یکدیگر از جمله اقداماتی است که در این مدت در دستور کار متولیان بخش تولید قرار گرفته و نکته قابل‌تامل این است که خود بنگاه‌های تولیدی بر این نکته اذعان دارند که این سامانه‌ها کاربرد چندانی برای آنها نداشته است.

در کنار «سامانه تسهیل» که قرار است در ذیل ستاد تسهیل و رفع موانع تولید آغاز به‌کار کند چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت از راه‌اندازی سامانه «نیاز» برای استفاده بهینه از تولید داخلی خبر داده بود. براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته متولیان این بخش با راه‌اندازی سامانه «نیاز» به دنبال آن هستند تا بنگاه‌های تولیدی خواسته‌های خود را از طریق این سامانه اعلام کنند و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به فراخور توان خود نسبت به برآورد آنها اقدام کند. با این شرایط می‌توان گفت وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور رسیدن تحقق رونق تولید که سال‌جاری نام آن را یدک می‌کشد سعی دارد تا با راه‌اندازی سامانه‌های جدید به کندوکاو مشکلات بنگاه‌های تولیدی بپردازد و از سویی با خوداظهاری مشکلات از سوی واحدهای تولیدی سعی دارد این مشکلات را از طریق ستادهای استانی تسهیل کند.

در کنار سامانه‌هایی که برای عبور از مشکلات بنگاه‌های تولیدی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در نظر گرفته شده است، برای سال‌جاری طرح‌های حمایتی ویژه‌ای نیز از سوی دیگر سازمان‌ها برای رفع مشکل عمده بنگاه‌های تولیدی که به پرداخت مالیاتی مربوط می‌شود در نظر گرفته شده است. در این‌خصوص معاون سازمان امور مالیاتی «بخشودگی حداکثری جرائم قابل‌بخشش مالیاتی، تقسیط بدهی‌‌های مالیاتی و حذف مجوز‌های زائد» را از جمله برنامه‌های استراتژیک این سازمان برای جلوگیری از افزایش فشار بر واحدهای تولیدی در سال سخت اقتصادی اعلام کرده است. با این شرایط می‌توان گفت تمام دستگاه‌ها و متولیان صنعتی در سال‌جاری سعی دارند تا زمینه را برای عبور بنگاه‌های تولیدی از رکود فراهم کنند.

درخصوص سامانه تسهیل که از شنبه قرار است به مرحله اجرا درآید؛ دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌گوید: در راستای ایجاد سهولت در حل و فصل مشکلات بنگاه‌های تولیدی در دستگاه‌های اجرایی، کارگروه‌های استانی و ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، سامانه تسهیل به‌صورت آزمایشی در استان‌های اصفهان، مازندران و یزد از ۱۱ خردادماه آغاز به کار خواهد کرد.

براساس برنامه‌ریزی صورت‌گرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت گام‌های اصلی در راستای اطلاع‌رسانی و فراخوان برای ثبت درخواست بنگاه‌های متقاضی در سامانه بهین‌یاب (ستاد تسهیل و رفع موانع تولید) به منظور طرح مسائل و حل و فصل آنها در سازمان‌ها، بانک‌ها یا کارگروه استانی برداشته است تا به این طریق استان‌هایی که قرار است این طرح به‌صورت پایلوت از آنها آغاز شود، در چم و خم کار قرار گیرند. از سوی دیگر به منظور اطلاع‌رسانی و فراخوان برای ثبت درخواست بنگاه‌های متقاضی نیز وزارت صنعت، معدن و تجارت با خطاب قرار دادن روسای سازمان‌های صمت در این سه استان این نکته را مدنظر قرار داده است تا سامانه بهین‌یاب (ستاد تسهیل) به منظور طرح مسائل و حل و فصل آنها در سازمان ‌ها، بانک‌ها  یا کارگروه استانی انجام شود. درخصوص چگونگی ثبت‌نام و دریافت نام کاربری در سامانه بهین‌یاب نیز دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید وزارت صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر ضرورت اطلاع‌رسانی در این‌خصوص می‌گوید: روسای سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت این سه استان باید تعیین سطح دسترسی از سوی ادمین‌های استانی برای عوامل اجرایی در سامانه هماهنگ و بررسی پرونده‌های متقاضیان توسط عوامل اجرایی از طریق فرآیند مربوطه در سامانه هماهنگ را در دستور کار قرار دهند.

یکی دیگر از مشکلات عمده بنگاه‌های تولیدی به پرداخت مالیات در شرایط کنونی بازمی‌گردد، در این‌خصوص نیز سازمان امور مالیاتی طرح بخشودگی و تقسیط مالیات واحدهای تولیدی را به منظور عبور از سال سخت اقتصادی در دستور کار قرار داده است. در نظر گرفتن بخشودگی‌های مالیاتی برای بنگاه‌های تولیدی در حالی در دستور کار این سازمان قرار گرفته است که مجرای اصلی درآمدی دولت بعد از صادرات نفت، «مالیات» است و با توجه به تحریم‌های جدید و احتمال کاهش صادرات نفت، تمرکز بیشتری روی دریافت مالیات اعمال خواهد شد تا به این طریق دولت بتواند هزینه‌های خود را جبران کند. با این حال با توجه به مشکلاتی که در حال‌حاضر بنگاه‌های تولیدی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و رکودی که بر تولید حاکم است سازمان امور مالیاتی سعی دارد تا تمرکز خود را به سمت اخذ مالیات بیشتر از غیرمولدها که کمترین سود را برای اقتصاد دارند، سوق دهد.

در این باره احمد زمانی معاون پژوهشی سازمان امور مالیاتی در گفت‌وگو با «ایسنا» با اشاره به نام‌گذاری سال جدید با عنوان «رونق تولید» درباره برنامه‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی در این زمینه می‌گوید: سازمان امور مالیاتی کشور با درک دو واقعیت ضرورت تأمین حداکثری درآمدها از طریق منابع مالیاتی در راستای برنامه‌های اصلاح ساختار بودجه عمومی و کاهش اتکا به درآمدهای نفتی در بودجه، همچنین لزوم پرهیز از هرگونه آثار منفی مالیات بر تولید و سرمایه‌گذاری، برنامه‌های راهبردی و عملیاتی خود را طراحی و به مرحله اجرا گذاشته است. زمانی با تاکید بر اینکه ملاحظات بالا در برنامه استراتژیک سازمان امور مالیاتی به نحو موثری مدنظر قرار گرفته است، ادامه داد: بخشودگی حداکثری جرایم قابل بخشش مالیاتی واحدهای تولیدی، تقسیط بدهی‌های مالیاتی آنها، توسعه خدمات الکترونیکی و تسهیل امور مودیان، حذف مجوزهای زائد و مساعدت برای بهبود فضای کسب و کار و تاکید بر خود اظهاری مالیاتی مودیان از جمله برنامه‌های سازمان امور مالیاتی کشور در این راستا است.

به گفته معاون پژوهشی، برنامه‌ریزی و امور بین‌الملل سازمان امور مالیاتی، با توجه به نامگذاری سال جدید به‌عنوان سال تولید، سازمان امور مالیاتی اخیرا پیشنهادهای دیگری را هم در راستای تسهیل امور مالیاتی مودیان به ویژه واحدهای تولیدی ارائه کرده است که انجام آن نیازمند طی کردن مراحل تصویب در مراجع ذی‌ربط است. زمانی همچنین با بیان اینکه بر اساس مبانی اقتصادی، سیاست‌های مالیاتی و حجم درآمدهای مالیاتی باید متناسب با وضعیت اقتصادی کشور تنظیم و تعیین شود، افزود: ساختار یک نظام مالیاتی کارآمد اصولا به گونه‌ای طراحی می‌شود که هرگونه رونق یا رکود در اقتصاد به‌صورت خودکار به گسترش یا محدود شدن درآمدهای مالیاتی منجر می‌شود.

معاون پژوهشی، برنامه‌ریزی و امور بین‌الملل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه با توجه به تنگناهای مالی ناشی از صادرات نفت، رویکرد دولت تامین حداکثری منابع بودجه از طریق درآمدهای مالیاتی است، عنوان کرد: این موضوع به معنای عدم توجه به شرایط کلان اقتصاد کشور و وضعیت رشد بخش‌های مختلف اقتصادی نیست. در این راستا سازمان امور مالیاتی کشور سیاست‌ها و برنامه‌هایی را به منظور تحقق درآمدهای مالیاتی همزمان با جلوگیری از بروز آثار منفی بر تولید و سرمایه‌گذاری و جلوگیری از اعمال فشار مضاعف به مودیان مالیاتی موجود در دستور کار خود قرار داده است.

معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و امور بین‌الملل سازمان امور مالیاتی در ادامه مهم‌ترین اقدامات و برنامه‌های کوتاه مدت و میان مدت نظام مالیاتی کشور را برای جلوگیری از افزایش فشار به مؤدیان مالیاتی به این ترتیب برشمرد: مبارزه با فرار و اجتناب مالیاتی، ساماندهی معافیت‌ها و مشوق‌های مالیاتی، حذف تبعیض و بی‌عدالتی مالیاتی، چابک‌سازی فرآیندها و تسریع در وصول مطالبات معوق، تمرکز بر واحدیابی و شناسایی مؤدیان مالیاتی جدید، توسعه و تکمیل پایگاه اطلاعات مؤدیان، توجه خاص به وضعیت مالی بنگاه‌های تولیدی بر اساس شاخص‌های صنعت مربوطه و عملکرد واقعی آنها بر اساس اسناد و مدارک و همچنین مطالعه و امکان‌سنجی ایجاد پایه‌های جدید مالیاتی.

کد N2178233

وبگردی