آفتاب

استفاده از چک منطقی‌تر شده است/ باید به سمت پرداخت اینترنتی و حواله بانکی حرکت کنیم

استفاده از چک منطقی‌تر شده است/ باید به سمت پرداخت اینترنتی و حواله بانکی حرکت کنیم

حاتم یزدی اظهار داشت: مدتی است که با تصمیم بانک مرکزی دیگر با پشت نویسی نمی‌توان از چک استفاده کرد، در حال حاضر با اینکه چک هنوز یک ابزار اعتباری است اما مانند سابق نمی‌توان میان مثلا ده نفر رد و بدل کرد.

احمد حاتم یزدی در گفت‌وگو با ایلنا در مورد دلیل کاهش 47 درصدی چک‌های برگشتی گفت: به نظر بنده دلیل اصلی مربوط به جلوگیری از نقل و انتقال چک‌ها است، در حال حاضر چک‌ها تنها برای ذی‌نفع قابل استفاده است که این تصمیم استفاده از چک‌ها را منطقی‌تر کرده است. چون پیش از این فرضا یک کارخانه چک دریافتی در قبال فروش محصولات را مستقیما به تامین کنندگان مواد اولیه بدون انعکاس و ثبت در دفتری می داد که ابزاری برای فرار مالیاتی هم بود.

 وی ادامه داد: اما مدتی است که با تصمیم بانک مرکزی دیگر با پشت نویسی نمی‌توان از چک استفاده کرد، در حال حاضر با اینکه چک هنوز یک ابزار اعتباری است اما مانند سابق نمی‌توان میان مثلا ده نفر رد و بدل کرد.

این کارشناس بانکی با بیان اینکه در حال حاضر مصرف چک در دنیا زیادی نیست، گفت: باید توجه داشت که چک وسیله پرداخت است بنابراین می‌توان از پرداخت اینترنتی استفاده کرد یا برای ارقام بزرگ از حواله بانکی یا چک بین بانکی استفاده کرد همانطور که درکشورهای مانند آلمان و انگلستان انجام می‌دهند. به نظر من چک در اقتصاد ما یک ابزار مخرب است چون اکثرا یا توان پرداخت آن را ندارند و یا قصد آن را. 

لازم به توضیح است، تازه‌ترین آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که حدود ۵.۴ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٥٤١ هزار میلیارد ریال در فروردین ماه ٩٨ در کل کشور مبادله شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۲۹.۴ درصد و ۴۷.۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. در ماه مورد گزارش در استان تهران بالغ بر ۱.۷ میلیون فقره چک به ارزشی حدود ٢٦٤ هزار میلیارد ریال مبادله شد.

بر اساس این آمار ۴۹.۷ درصد از تعداد چک‌های مبادله‌ای کل کشور در فروردین ماه ٩٨، در سه استان تهران، اصفهان و خراسان رضوی مبادله شده است که به ترتیب با ۳۱.۹ درصد، ۹.۵ درصد و ۸.۳ درصد بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استان‌ها دارا بوده‌اند. همچنین ۶۱.۳ درصد از ارزش چک‌های فوق در سه استان تهران (۴۸.۷ درصد)، خراسان رضوی (۶.۷ درصد) و اصفهان (۵.۹ درصد) مبادله شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استان‌ها دارا بوده‌اند.

چک‌های وصولی

حدود ۴.۹ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٤٨٣ هزار میلیارد ریال در فروردین ماه ٩٨ در کل کشور وصول شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۳۰.۱ درصد و ۴۸.۳ درصد کاهش نشان می‌دهد. در ماه مورد گزارش، در کل کشور ۹۰.۲ درصد از کل تعداد چک‌های مبادله‌ای و ۸۹.۲ درصد از کل مبلغ چک‌های مبادله‌ای وصول شد.

بالغ بـر ۱.۵ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٢٣٦ هزار میلیارد ریال در فروردین ماه ٩٨ در استان تهران وصول شد. در ماه مورد گزارش در استان تهران از نظر تعداد ۹۰.۴ درصد و از نظـر ارزش ۸۹.۶ درصد از کل مبلغ چک‌های مبادله‌ای وصول شده است.

در ماه مذکور در بین سایر استان‌های کشور بیشترین نسبت تعداد چک‌های وصولی به کل چک‌های مبادله‌ای در استان، به ترتیب به استان‌های گیلان (۹۲.۸ درصد)، البرز (۹۱.۷ درصد) و یزد (۹۱.۵ درصد) اختصاص یافته است و استان‌های کهگیلویه و بویراحمد (۸۲.۸ درصد)، چهارمحال و بختیاری (۸۶.۳ درصد) و ایلام (۸۶.۶ درصد) پایین‌ترین نسبت تعداد چک‌های وصولی به کل چک‌های مبادله شده در استان را به خود اختصاص داده‌اند.

چک‌های برگشتی

بالغ بر ٥٢٥ هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ٥٨ هزار میلیارد ریال در فروردین ماه ٩٨، در کل کشور برگشت داده شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۲۱.۷ درصد و ۴۰.۱ درصد کاهش نشان می‌دهد. در ماه مورد گزارش، در استان تهران بالغ بر ١٦٥ هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ٢٧ هزار میلیارد ریال برگشت داده شد.

در ماه مورد گزارش، در کل کشور ۹.۸ درصد از کل تعداد چک‌های مبادله‌ای و ۱۰.۸ درصد از کل مبلغ چک‌های مبادله‌ای برگشت داده شده است. همچنین در ماه مورد گزارش، در استان تهران ۹.۶ درصد از کل تعداد چک‌های مبادله‌ای و ۱۰.۴ درصد از کل مبلغ چک‌های مبادله‌ای برگشت داده شده است.

کد N2177933

وبگردی