آفتاب
محسن هاشمی:

برای هویت بخشی به شهر، نیاز به معماری خاص تهران داریم

برای هویت بخشی به شهر، نیاز به معماری خاص تهران داریم

رئیس شورای اسلامی شهر تهران گفت: امیدوارم جامعه معماری تهران در دهه پنجم بتواند فضای معماری تهران را به‌سوی الگویی هویت‌بخش، اقتصادی وتوام با راحتی و رفاه برای شهروندان پیش ببرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران ظهر امروز هشتم اسفند با حضور در همایش تهران ۴ دهه معماری و طرح‌های شهری با اشاره به اینکه در آستانه دهه پنجم انقلاب اسلامی قرار داریم و روز مهندس را پشت سر گذاشتیم اظهار داشت: این برنامه به‌نوعی این مناسبت را پوشش می‌دهد و عملکرد مهندسی معماری را در ۴ دهه سپری‌شده از عمر نظام جمهوری اسلامی بررسی می‌کند.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: امروز که به تهران نگاه می‌کنیم، شاید نتوانیم یک مفهوم جامع و کانسپت مشخص برای شهرسازی و معماری تهران بکار ببریم.

او تهران امروز را کلاژی از نمادهای مختلف معماری و شهرسازی با المان‌های معماری مدرن، سنتی و تلفیقی توصیف کرد و افزود: در تهران امروز بی‌هویت در شهر فراوان هستند و فضای بصری و هویت شهری را دچار نوعی آشفتگی کرده‌اند.

محسن هاشمی افزود: اگر به المان‌های هویتی تهران را بخواهیم اشاره‌کنیم، برج آزادی با بیش از نیم‌قرن قدمت، یک المان تلفیقی از معماری سنتی و مدرن محسوب می‌شود، اما برخی سازه‌های شهر یک نماد مدرن هستند که گویا بدون تناسب فنی و بصری به شهر سنجاق شده‌اند.

وی بابیان اینکه مال‌ها و مجتمع‌های تجاری بزرگ، نیز فارغ از پهنه‌بندی و توزیعی از پیش برنامه‌ریزی‌شده در سراسر شهر بخصوص مناطق شمالی و مرکزی پراکنده‌شده‌اند افزود: سازه‌های بلندمرتبه نیز در ابعاد مختلف و با تفاوت بسیار در حجم و ارتفاع خط آسمان تهران را پر نوسان کرده‌اند.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران یکی از دلایل این آشفتگی در معماری را فقدان مکتب یا مکاتب موردتوافق معماران برای بازآفرینی تهران برشمرد و افزود: شاید مدیریت شهری درگذشته فضای معماری شهر را به‌عنوان یک موضوع واجد اهمیت در نظر نداشته است که برای آن به تئوری نیازمند باشد.

وی ادامه داد: البته شاهد بودیم که در سال‌های اخیر نمای ساختمان به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های معماری در فرایند صدور پروانه ساختمان مورد نظارت و ممیزی قرار گرفت اما این ممیزی نیز بعضاً فضایی کاریکاتوری پیدا می‌کرد.

به گفته هاشمی انتظار از جامعه معماری کشور این است که در پنجمین دهه انقلاب، بر اساس واقعیت‌های موجود و عملکرد گذشته، بتواند پارادایم معماری متناسب با تهران را ارائه کند، پارادایمی که شامل مکاتب و طیف‌ها و سبک‌های معماری موردنیاز تهران باشد.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران همچنین تأکید کرد: ما برای هویت بخشی به شهر، حتماً نیاز به معماری خاص تهران داریم و این معماری باید فراتر  از سلیقه‌ها و نگاه‌های موضعی و موقتی باشد بلکه باید اقتضائات اکولوژیک، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تهران را در نظر بگیرد.

محسن هاشمی در ادامه سخنانش افزود: طرح تفصیلی بستری مناسب است که بتوان پاردایم معماری تهران را بر آن بنا کرد و با توجه به پهنه‌بندی‌ها و شرایط اقتصادی و فنی مناطق مختلف، معماری متناسب که دارایی کارایی و اثربخشی بومی باشد را در مناطق مختلف شاهد باشیم.

وی افزود: مفاهیمی نظیر زیست شبانه، پیوند با محیط‌زیست و طبیعت، تجارت، تفریح، خدمات و فرهنگ نیز در قالب این پارادایم معماری جایگاه متناسب خود را داشته باشد.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: در جوامع توسعه‌یافته، که الگوی طراحی شهری بر اساس حمل‌ونقل عمومی شکل می‌گیرد و TOD نقش محوری را در فرایند طراحی ایجاد می‌کند، پیوند معماری شهری با حمل‌ونقل، کلید توسعه پایدار و سبز محسوب می‌شود و بایست ما در طراحی شهری و بارگذاری در پهنه‌های مختلف، نقش حمل‌ونقل عمومی به‌ویژه حمل‌ونقل غیر آلاینده انبوه بر ریلی را به‌عنوان پیشران توسعه شهری در نظر بگیریم تا بتوانیم فضای زیست مطلوبی را برای شهروندان فراهم کنیم.

وی در پایان سخنانش ابراز امیدواری کرد جامعه معماری تهران، در دهه پنجم بتواند با استفاده از تجربیات گذشته که با هزینه گزاف و ایجاد پیامدهای درازمدت و ماندگار برای شهر به‌دست‌آمده‌اند، فضای معماری تهران را به‌سوی الگویی هویت‌بخش، اقتصادی وتوام با راحتی و رفاه برای شهروندان پیش ببرد و به مدیریت شهری در جهت برنامه‌ریزی و طراحی شهری ایده و مسیر مناسب را ارائه دهد.

کد N2102170

وبگردی