آفتاب

کنکوری ها و پیچ انتخاب رشته در جاده ورود به دانشگاه

کنکوری ها و پیچ انتخاب رشته در جاده ورود به دانشگاه

تهران- ایرنا- پس از اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری، انتخاب رشته خوان دوم برای کنکوری ها به شمار می رود؛ خوانی که بر خلاف برخی انگاره های القا شده، گذر از آن نیازمند پرداخت مبالغ هنگفت به اشخاص یا موسسه های خصوصی و گاه نامعتبر نیست.

نتایج اولیه آزمون سراسری سال 1395 نوزدهم مردادماه اعلام شد. حال هر یک از داوطلبان با آگاهی از رتبه ای که در این آزمون به دست آورده اند، می توانند به انتخاب رشته بپردازند. انتخاب رشته داوطلبان از بیست و سوم مردادماه آغاز شده و تا روز بیست و هشتم این ماه ادامه خواهد داشت.
رقابت بر سر صند لی های دانشگاه، رقابت مهمی برای کنکوری ها است و انتخاب درست در این رقابت نقش تعیین کننده ای در آینده آنان دارد. در مسیر این رقابت اما اغلب پای افراد یا موسسه های مشاور به میان می آید؛ گروهی که همواره وعده انتخاب رشته صحیح و قبولی تضمینی در بهترین رشته و شهر را به دانشجویان می دهند اما گهگاه این وعده عملی نمی شود.
در همین پیوند، طی سال های گذشته مسوولان آموزش و پرورش و آموزش عالی بارها به افراد مجاز به انتخاب رشته هشدار داده اند که در انتخاب رشته خود به هر شخص یا موسسه ای اعتماد نکنند و فریب وعده و وعیدهای برخی موسسه های نامعتبر را نخورند.
«ابوالفضل رحمانی» رییس گروه مشاوره تربیتی و تحصیلی آموزش و پرورش شهر تهران، در آستانه انتخاب رشته کنکور سراسری سال گذشته (1394) در گفت وگویی رسانه ای اعلام کرد، فریب موسسات خصوصی انتخاب رشته کنکور را نخورید. وی در چارچوب توصیه به خانواده های کنکوری گفت: در ایام انتخاب رشته دانشگاهی، موسسات و آموزشگاه هایی هستند که بدون آگاهی لازم اقدام به مشاوره می کنند و با تبلیغات وسیع می توانند خانواده ها را جذب کنند.
رحمانی افزود: داوطلبان توجه داشته باشند صرف ورود به دانشگاه مهم نیست بلکه باید بررسی کنند بعد از انتخاب رشته می توانند به شهرستان بروند یا اصلا خانواده اجازه تحصیل در رشته ای خاص را به دختران خود می دهند.

*** هزینه بیشتر؛ انتخاب رشته بهتر؟!
سرگردانی برای انتخاب رشته یکی از چالش هایی است که کنکوری ها بعد از اعلان نتایج آزمون با آن مواجهند. یکی از مهم ترین علت های این اتفاق وجود موسسه های مختلف و گاه نامعتبر انتخاب رشته است؛ موسسه هایی که گاه با تبلیغاتی متنوع و رنگارنگ این باور را در ذهن شمار زیادی از کنکوری های ایجاد می کنند که اگر نزد آنان انتخاب رشته نکنند فرصت های مطلوب را از دست می دهند و نمی توانند وارد دانشگاه شوند و به همین بهانه هزینه های گزافی را از آنان دریافت می کنند.
در همین پیوند، یکی از افراد مجاز به انتخاب رشته در کنکور سراسری امسال در گفت وگو با گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، در خصوص انتخاب رشته دانشگاه گفت: برای انتخاب رشته سرگردان شده ام و نمی دانم به حرف چه کسی اعتماد کنم. آموزشگاهی برای انتخاب رشته 100 هزار تومان می گیرد و آموزشگاه دیگر که شاید کمی معتبرتر باشد 500 هزار تومان و من از اینکه انتخاب رشته ام را به گروهی که پول کمتری می گیرند واگذار کنم می ترسم. از طرفی پرداخت 500 هزار تومان برای خانواده ام آسان نیست و این مبلغ خیلی زیاد است.
این در حالی است که کنکوری ها و خانواده هایشان با مراجعه به دفترچه راهنمای انتخاب رشته و مطالعه جزییات آن ضمن در نظر گرفتن شرایط خود و با توجه به رتبه ای که به دست آورده اند، می توانند انتخاب رشته معقول و درستی انجام دهند.
اگر چه موسسه های معتبر و افراد دارای مهارت کافی می توانند برای کسانی که در این مسیر راهنما نداشته و سردرگم شده اند یاری رسان باشند اما کنکوری ها با دقت و بررسی های حداکثری و نیز کمک گرفتن از افراد با تجربه و مطلع این قابلیت را دارند که برکنار از اضطراب و نگرانی انتخاب رشته درستی داشته باشند.
در همین ارتباط، چند سالی است که وزارت آموزش و پرورش مراکزی برای انتخاب رشته کنکوری ها در نظر گرفته است و کنکوری ها می توانند با صرف حوصله و زمان، از امکانات این مراکز برای انتخاب رشته خود استفاده کنند.

*** ضرورت خوداتکایی کنکوری های برای انتخاب رشته
در چارچوب ارایه خدمات مشاوره ای وزارت آموزش و پرورش به کنکوری ها، «مسعود شکوهی» مدیرکل امور تربیتی و مشاوره این وزارتخانه، بیست و چهارم مردادماه از راه اندازی یک هزار و 200 پایگاه مشاوره انتخاب رشته کنکور در سراسر کشور خبر داد.
وی در گفت وگو با رسانه ها، با بیان اینکه تمام مراجعه کنندگان به این پایگاه ها از 20 درصد تخفیف برخوردارند، اظهار کرد: در این پایگاه ها برای ایثارگران و فرزندان شهدا، مشاوره به صورت رایگان انجام می شود.
مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش با اشاره به آموزش های کافی نیروهای متخصص مشاوره این مراکز در سازمان سنجش آموزش تصریح کرد: در این پایگاه ها از نرم افزار ویژه و معتبری که مورد تایید سازمان سنجش می باشد، استفاده شده است. شکوهی در راستای جلوگیری از هر گونه سواستفاده احتمالی در این زمینه به دانش آموزان و والدین توصیه کرد از ارایه اطلاعات کارنامه کنکور خود به مراکز غیررسمی و اشخاص فاقد مجوز خودداری کنند.
با وجود این، شواهد نشان می دهد که شماری بالایی از افراد مجاز به انتخاب رشته به دلیل باورهای غلطی که در ذهنشان جای گرفته است، به انتخاب رشته از طریق آموزش و پرورش اعتماد ندارند. به باور آنان پرداخت مبالغ هنگفت برای انتخاب رشته در برخی موسسه های اسم و رسم دار، تنها راه رسیدنشان به رشته و صندلی مورد نظر در دانشگاه است.
در این زمینه «مریم.م» یکی دیگر از شرکت کنندگان در کنکور سراسری امسال در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا گفت: هیچکدام از همکلاسی های مدرسه ام برای انتخاب رشته به مراکز آموزش و پرورش نمی روند و می خواهند انتخاب رشته خود را به موسسه های خصوصی بسپارند و من هم همین کار را خواهم کرد. به گفته وی، مراکز انتخاب رشته آموزش و پرورش گاهی بی توجهی می کنند و درست انتخاب رشته نمی کنند.
امکان بروز اشتباه از بین موارد زیاد انتخاب رشته اگر چه امکانی دور از ذهن نیست اما این که انتخاب رشته از طریق کارشناسان آموزش و پرورش تصمیمی نادرست با نتایجی غیرقابل جبران است انگاره ای غیرقابل اتکا است؛ انگاره ای که شاید افراد و موسسه های خصوصی فعال در زمینه انتخاب رشته در ترویج آن نقش داشته باشند.
مریم.م در ادامه گفت وگوی خود با ایرنا اظهار کرد: استادانم در آموزشگاهی که برای کنکور به آنجا می رفتم همیشه به ما می گفتند در انتخاب رشته دقت کنید و به انتخاب رشته افراد فامیل و کارشناسان آموزش و پرورش اعتماد نکنید و برای انتخاب رشته کنکورتان پیش خود ما بیایید.
در مجموع می توان گفت انتخاب رشته کنکور اگر چه موضوعی مهم و تعیین کننده سرنوشت تحصیلی افراد است اما نباید در مورد آن وسواس بیش از اندازه به خرج داد چرا که همین وسواس بیش از حد تاکنون موجب سواستفاده مالی شماری از افراد و موسسه های نامعتبر از کنکوری ها شده است. افراد مجاز به انتخاب رشته باید حساسیت و دقت خود را نیز به کار گیرند و حتی در صورت استفاده از مشاوره های گوناگون خود انتخابگر نهایی باشند. کنکوری ها باید بدانند که انتخاب رشته موضوعی آنچنان پیچیده نیست و در صورت بکارگیری بیشینه دقت و کسب اطلاعات جامع و مفید در این باره می توان به نتیجه مطلوب دست یافت.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9282**9279
کد N1393359

وبگردی