مبارزه با نفخ و اسپاسم شکم

همه روزه تعداد زیادی از مردم بخاطر ناراحتی های گوارشی به پزشک مراجعه می کنند و با داروهای شیمیایی تحت درمان قرار می گیرند و به عنوان پرهیز غذایی از خوردن میوه و سبزیجات منع می شوند.

الیاف موجود در سبزیجات به سختی فیبرهای موجود در میوه ها نیست بخصوص هنگامی که از سبزی های تازه و شاداب برای مصرف استفاده نماییم.الیاف فیبری موجود در سبزیها با تحریک نسبی منطقه ملتهب در دستگاه گوارش سبب ازدیاد خون در بافت ملتهب شده و همین امر باعث بهبودی و التیام آن خواهد شد. بناراین میتوان در ناراحتی های گوارشی از سبزی و آب میوه ها، بهره کافی برد. از جمله بیماریهای گوارشی، سوءهاضمه می باشد که امروزه بسیار شایع است. عوامل مؤثر در بروز سوءهاضمه شامل: استرس، اضطراب، شهرنشینی، تنگناهای زندگی، کمی تحرک، تنش های روحی روانی، مشغله شغلی و اداری، تغذیه غلط و بی موقع و ... می باشد که بصورت نفخ، درد و اسپاسم شکم که از معمولی ترین نشانه های آن می باشند، ظاهر می گردد.
نعناع، گشنیز و بادرنجوبه از جمله سبزیهای خوراکی هستند که بطور معمول در یک وعده سبزی خوردن یافت می شوند. استفاده روزانه از سبزی های خوراکی به اندازه کافی همراه با غذا می تواند بسیاری از ناراحتی های گوارشی را بهبود بخشد. فولیک اسید و آهن موجود در سبزیهای یاد شده می تواند از کم خونی های خفیف و مخفی جلوگیری کرده و ترانزیت روده کوچک و بزرگ را تسهیل کند. از طرفی خاصیت آنتی اکسیدان موجود در سبزیها باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن می شود. اگر شما جزو بیمارانی هستید که در تهیه و استفاده از سبزی خوردن مشکل دارید، می توانید از عصاره سه گیاه یاد شده که بصورت قطره در داروخانه ها موجود است، پس از صرف هر وعده غذا استفاده نمایید.

نعناع Mint
نعناع دارای طبیعتی گرم می باشد و از پر مصرف ترین گیاهان در صنایع دارویی و بهداشتی و غذایی است. «منتول» موجود در اسانس نعناع، ضدعفونی کننده، ضد باکتری و قارچ، خنک کننده و بی حس کننده پوست است و به همین دلیل دارای اثرات قوی ضد نفخ، درد و اسپاسم شکم می باشد. از دیگر خواص این گیاه می توان به این موارد اشاره کرد: اشتها آور، مقوی معده، رفع کننده دل پیچه، محرک و مسکن معده، خون ساز، ضد تشنج، رافع سکسکه، ضد استفراغ، رافع سوءهاضمه، رفع کننده گرما زدگی کودکان، مدر، ضد درد، ضد تب، ضد گرفتگی عضلات، آرامبخش، معرق، قاعده آور، ضد خونریزی بینی و ... .
آزمایشات کلینیکی در دانمارک و انگلیس در دهه ۱۹۹۰ ارزش نعناع را در درمان سندرم روده تحریک پذیر (IBS) اثبات نموده است. بر اساس تحقیقات انجام شده، این گیاه برای دستگاه گوارش بسیار مناسب بوده بطوری که جریان شیره گوارشی و صفرا را افزایش داده و عضلات روده را شل می کند. همچنین تهوع، قولنج، تشنج موضعی روده و گازهای گوارشی را کاهش داده و سوزش و درد شکم را تسکین می دهد. بعلاوه در تسکین سردرد و میگرن ناشی از ضعف گوارشی و نیز در رفع عفونت های گوارشی اثر قاطع دارد.

گشنیز Coriandrum Stivum
گشنیز از تیره جعفری بوده و اسانس آن حاوی لینالول می باشد. دارای خاصیت قوی ضد درد و نفخ و اسپاسم شکم بوده و از پر مصرف ترین گیاهان در داروهای گیاهی جدید است. این گیاه دارای ویتامین های A و C بوده و در رفع دردهای روماتیسمی مؤثر می باشد. عصاره این گیاه از راه معده و اثنی عشر جذب شده، مقداری در کبد متبولیزه شده و دفع می گردد و مقداری از آن هم بدون تغییر از طریق ادرار دفع می شود. از خواص دیگر آن پایین آوردن قند خون می باشد. افراط در مصرف آن سبب اختلال حواس، خواب آلودگی، ضعف نیروی جنسی و کاهش اسپرم می شود.

بادرنجوبه Lemonbalm
این گیاه دارای طبیعتی معتدل است. «سیتول» موجود در اسانس این گیاه دارای اثرات قوی می باشد. از خواص این گیاه می توان به موارد فوق اشاره کرد: مفرح قلب، مسکن، ضد افسردگی، ضد ویروس، هضم کننده غذا، ضد نفخ و درد و اسپاسم شکم، ضد میکروب، ضد اضطراب و سرگیجه، تقویت هوش و حافظه، ضد تشنج و برونشیت، رافع بی خوابی، ضد میگرن، ضد سرفه و ... . از زمانهای بسیار دور از این گیاه بعنوان اکسیر جوانی استفاده می کردند.
اگر مبتلا به سوءهاضمه هستید و علائمی مثل نفخ، درد و اسپاسم شکمی دارید، با مصرف روزانه سبزی خوردن حاوی نعناع، گشنیز و بادرنجوبه در کوتاه مدت می توانید در رفع علایم فوق اقدام نمایید، بدون اینکه نیازی به مصرف دراز مدت داروهای شیمیایی با عوارض جانبی گوناگون آنها داشته باشید.