فوائد و مضرات چای سیاه را بدانید

چای سیاه یکی از پر طرفدارترین نوشیدنی های دنیاست که در بین ایرانیان از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است و معمولاً ایرانیان بعد از مصرف غذا از این نوشیدنی استفاده می کنند. در مکتوب زیر سعی کرده ایم به فوائد و مضرات چای سیاه بپردازیم و سوالاتی را که در مورد چای سیاه مطرح است را جواب بدهیم. در ادامه بیشتر بخوانید:

چای سیاه به عنوان نوشیدنی پیش غذا، پس غذا و در وعده صبحانه مصرف می شود و می توان گفت که بعد از آب یکی از ارزانترین و پرطرفدارترین نوشیدنی ها در دنیا محسوب می شود که می تواند فواید و مضراتی داشته باشد.
چای با دم کردن برگها، جوانه ها یا شاخه های فرآوری شده بوته چای به مدت چند دقیقه درآب داغ درست می شود. فرآوری آن می تواند شامل اکسیداسیون، حرارت دهی، خشکسازی و افزودن گیاهان، گلها، چاشنیها و میوه های دیگر به آن باشد.
چای یک منبع طبیعی از کافئین، تئوفیلین، تیانین و آنتی اکسیدان ها است، اما تقریباً بدون چربی، کربوهیدرات ها، یا پروتئین آن دارای طعمی مطلوب است که کمی تلخ و گس می باشد.
چای به ۴ دسته تقسیم می شود:
تخمیری (چای سیاه)
تخمیرنشده (چای سبز)
نیمه تخمیری (چای اولانگ و پوچونگ)
چای سفید
چای سیاه در بیشتر نقاط جنوب آسیا (هند، سریلانکا، بنگلادش، پاکستان و غیره)، و نیز درقرن اخیر دربسیاری از کشورهای آفریقائی از جمله کنیا، بروندی، روآندا، مالاوی و زیمبابوه متداول بوده است.
چینی ها آن را «چای سرخ» می نامند زیرا رنگ مایع دم کرده آن سرخ است. غربی ها هم آن را «چای سیاه» می گویند چون برگ های چایی که معمولاً دم می کنند به رنگ مشکی است.
چای سیاه در طبقه بندی دیگر به عنوان چای «ناب» یا CTC (خرد، پخش و به هم پیچیده، روش تولیدی که درسال۱۹۳۲ابداع شده است) مطرح می شود. چای های سیاه غیر مخلوط نیز از طریق مکان، زمان و فصل (اول، دوم، یا پاییز) تولید خود شناخته می شوند.
نکات ضد و نقیض در مورد مصرف چای سیاه
بررسی ها نشان داده است که چای می تواند برای سلامتی مفید باشد و گاهی نیز تصورات نادرستی درباره این نوشیدنی مطرح می شود که می توان به برخی از آنها اشاره کرد.
برخی متخصصان معتقدند چای برای سلامتی دهان و دندان مفید است این در حالی است که برخی نیز عنوان می کنند که مصرف زیاد چای سیاه موجب سیاه شدن دندان ها می شود.
برخی از متخصصان می گویند که مصرف چای موجب بروز کم خونی می شود و برخی ها نیز معتقد هستند که مصرف چای موجب کم خونی می شود.
بسیاری از متخصصان معتقدند که مصرف معمولی چای ضرر ندارد ولی برخی از متخصصان تغذیه معتقدند که اگر بیش از ۵ لیوان چای در روز مصرف شود مشکل زاست.
برخی ها می گویند مصرف چای سرطان زاست ولی متخصصانی نیز می گویند که چای سرشار از آنتی اکسیدان است و از سرطان پیشگیری می کند.
با این حال ما به نظرات هر دو دسته در این مقاله اشاره می کنیم و تحقیق بیشتر را بر عهده خواننده می گذاریم.
خواص چای سیاه در طب سنتی
چای سیاه نیز مانند هر خوراکی دیگری فواید و زیان هایی دارد. اما از آنجا که طبیعت آن، در درجه دوم گرم و خشک است، مدام نوشیدن آن زیان آور نیست؛ پس افرادی که از نوشیدن چای، دچار مشکل می شوند، دارای سوء مزاج، ضعف مزاج یا… هستند.
طبیعت چای، بنابر نظر حکیم عقیلی خراسانی، گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی به جهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانسته اند، اصلاً درست نیست. سبب این آثار، به تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است.
چای سیاه موجب تعدیل مزاج و تقویت اندام های بدن می شود؛ حرارت غریزی و به تبع آن، ارواح و قوای بدن را تقویت می کند؛ و به خاطر قبض و عطریتی که دارد، موجب تقویت معده می شود، همچنین چای سیاه به علت حرارتی که دارد می تواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد با مزاج سرد و تَر شود.
به خلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین، به برطرف کردن آثار زیان بار غذاهای چرب کمک می کند و موجب احساس راحتی در معده می شود. همچنین چای به خاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافته اند، پاک می کند و انسدادهای مجاری بدن را باز می نماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف می کند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک می کند.