تاریخچه یک معما یا سرگرمی به نام پازل

● تاریخچه پازل پازل یا معما یک نوع سرگرمی است و شامل هر نوع معمای سرگرم کننده می شود. یکی از انواع این پازل ها Jigsaw Puzzle یا پازل منبّت کاری شده است که در ایران به صورت عام به آن لفظ پازل …

● تاریخچه پازل
پازل یا معما یک نوع سرگرمی است و شامل هر نوع معمای سرگرم کننده می شود. یکی از انواع این پازل ها Jigsaw Puzzle یا پازل منبّت کاری شده است که در ایران به صورت عام به آن لفظ پازل اطلاق می شود. این نوع پازل شامل تکه های ریزی می باشد که ممکن است در اطراف برآمدگی و یا فرورفتگی داشته باشد که هر برآمدگی می تواند در فرورفتگی ِ تکه ی مناسبی قرار گرفته و محکم گردد و در نهایت استحکامی بین قطعات ایجاد می شود. بر روی هر تکه قسمتی از یک تصویر بزرگ قرار دارد که با قرار گرفتن در کنار سایر قطعات تصویر اصلی کامل شده و پازل به اتمام می رسد. پازل های منبتی در ابتدا بر روی چوب ساخته می شدند به طوری که بر روی چوب ، عکس یا نقاشی چاپ می شد و سپس با اره ی مویی ( JigSaw ) آن را برش می دادند . امروزه تولید کنندگان پازل تصاویر را روی مقوا و کاغذ مخصوص این کار چاپ می کنند تا سریعتر و ساده تر و ارزانتر بتوانند آن را تولید کنند. تصاویر ِ پازل ها می تواند مناظر طبیعی ، ساختمان ها ، حیات وحش و یا هر چیزی باشد . امروزه کپی ِ تابلو های معروف جهان مانند مونالیزا ، ونوس و .... که بر روی پازل ها چاپ می شوند طرفداران بسیاری دارد . برخی از شرکت ها تصاویر دلخواه شما را به صورت پازل درآورده و به شما ارائه می کنند که البته چندان هم ارزان تمام نمی شود.
جان اسپیلسبری John Spilsbury نقشه ساز و حکاک اهل لندن اولین کسی بود که پازل های منبتی را به صورت تجاری به فروش رساند. ( حدود سال ۱۷۶۰ )
پازل ها معمولا به صورت ۵۰۰ تکه ۱۰۰۰ تکه ۲۰۰۰ تکه و حتی بیشتر تولید می شوند که ۱۰۰۰ تکه ی آنها معمول تر است و بیشتر مورد استقبال است . با این حال بزرگترین پازل ساخته شده به تعداد ۲۴ هزار تکه می باشد که ابعاد آن در نهایت به ۴۲۸X۱۵۷ Cm می رسد و ساخت شرکت Educa اسپانیا می باشد .
با اینکه پازل ها اصلا به صورت ورقی ساخته می شدند ولی در سالهای اخیر پازل ها از حالت ۲ بعدی فراتر رفته و امروزه پازل های ۳ بعدی نیز موجود می باشد. که معمولا به شکل کره ارائه می شوند و تصاویر آنها در نهایت کره ی زمین ، ماه و .... می باشد.
تکه های پازل معمولا به صورت چهار ضلعی هایی می باشد که در هر ضلع می تواند برآمدگی یا فرورفتگی با شکل خاص ( معمولا دایره ) باشد. با چنین ساختاری وقتی تکه ها در کنار هم قرار می گیرند در یکدیگر قفل می شوند تا جایی که با کشیدن یا بلند کردن یک تکه ممکن است چندین تکه ی متصل به آن نیز حرکت کنند.
برش این تکه ها توسط دستگاه های بسیار گرانقیمت برش ایجاد می شود که از هر شرکت به شرکت دیگر نوع برش و تکه های حاصله قابل تغییر است ولی پازل های هم اندازه ( از نظر تعداد قطعه ) متعلق به یک شرکت همواره دارای قطعات یکسان می باشند.