مزایا ومعایب استفاده از گاز طبیعی CNG

۱) گاز طبیعی سوختی با احتراق بهینه،پاکیزه وتمیز است که سبب افزایش عمر موتوروکاهش تعمیرات آن می گردد. تعویض شمع در موتورهای بنزینی تا ۳۲۰۰۰ کیلومتر و در گاز سوز تا ۱۲۰۰۰۰ کیلومتر …

۱) گاز طبیعی سوختی با احتراق بهینه،پاکیزه وتمیز است که سبب افزایش عمر موتوروکاهش تعمیرات آن می گردد.
تعویض شمع در موتورهای بنزینی تا ۳۲۰۰۰ کیلومتر و در گاز سوز تا ۱۲۰۰۰۰ کیلومتر دوام دارد.
۲) این سوخت قابل انتقال ومکش از مخزن اتومبیل نمی باشد واحتمال سرقت سوخت کاهش می یابد.کما اینکه در صورت بالارفتن قیمت سوخت معضل سرقت سوخت نیز اضافه می گردد.
۳) زمان سوخت گیری سریع بین ۵ تا ۶ دقیقه و آهسته آن ۵ تا ۸ ساعت زمان می برد.
۴) در صورت احتراق گاز طبیعی (CNG) ،گاز منو اکسید کربن در حدود ۷۰درصد و مواد آلاینده گازی غیر متانی ۸۹ درصد واکسید نیتروژن ۸۷ درصد کمتر است.
۵) از نظر ایمنی،گاز طبیعی ایمن تر است.زیرا گاز طبیعی برخلاف بنزین در زمان وقوع حوادث وتصادفات در هوا نشر وپراکنده می گردد.اما حوضچه های بنزین بر روی زمین ایجاد خطر آتش سوزی می کنند.از طرفی کپسولهای ذخیره گاز مورد استفاده بسیارمستحکم تراز تانکهای سوخت بنزینی می باشند. طراحی این کپسولها منوط به اجرای شدیدترین آزمونهای ایمنی نظیر حرارت وفشارهای بسیار زیاد،تیر اندازی وبرخوردهای شدید است.
● CNG درمقایسه با بنزین چقدر انرژی آزاد می کند؟
میزان انرژی گاز طبیعی در حدود ۴۷ مگاژول برکیلوگرم ویا ۴۰مگاژول بر متر مکعب است.که این مقایسه برای بنزین ۶۰مگاژول بر کیلوگرم یا ۴۶ مگاژول بر متر مکعب است.به عبارتی یک کیلوگرم گاز معادل۳۳/۱ لیتر بنزین یا ۲۲/۱ لیتر گازوئیل است. رانندگی در ارتفاعات بلند : در ارتفاعات ،هوا رقیق تر شده وموتور با ترکیب سوخت غنی تری(نسبت بیشتری از سوخت به هوا) کار می کند. ازاین رو قدرت موتور به دلیل کاهش تنفس موتور و تأمین اکسیژن کمتر ونیز جریان غنی تر وشدیدتر سوخت افت می کند. دراین حالت، چون موتور گاز سوز بعلت اینکه گاز در حدود ۱۲ درصد حجم ورودی را تشکیل داده وبا کاهش چگالی هوا براثر رقیق تر شدن آن ، حجم سوخت نیز پایین می آید و توان موتور نیز ۱۲ تا۱۴ درصد افت می کند. لذا در صورت دوگانه سوز بودن وسیله نقلیه بهتر است در ارتفاعات از سوخت بنزین استفاده گردد. عوامل مؤثر بر بازده سوخت CNG: مقادیر ارزش حرارتی خالص بنزین،گازوئیل ،LPG و CNG به ترتیب ۴۶،۴۳،۴۵،۴۴ است.
بنابراین تفاوت زیادی وجود ندارد و لیکن مقادیر ارزش حرارتی نیز به میزان زیادی بستگی به ترکیب سوخت دارد مخصوص برای LPG و CNG. راندمان موتور،تابعی از عوامل موتور است که مهمترین آن ضریب تراکم موتور است. سوخت دیزل(گازوئیل)در یک موتور احتراقی تراکمی دارای ضریب تراکم ۱۴ به ۱ است. ودارای بالاترین راندمان ۴۰ درصد به عنوان حد بالائی بازده است. بالاترین بازده بعدی برای سوخت CNG است که با ضریب تراکم ۱۲ به ۱ دارای راندمان حدود ۳۵ درصد است . موتورهای بنزینی وسوخت LPG دارای ضریب تراکم بیشینه ۹ به ۱ دارای راندمانی در حدود ۳۰ درصد هستند . مقادیر راندمان های مذکور حدود بالایی آنها بوده در بار کامل می باشند. در بسیاری از کشورها CNG دارای بهترین ارزش و آنگاه گازوئیل و بعد LNG و در نهایت بنزین است. چنانچه یک موتور بنزینی به سوخت CNG تبدیل شده باشد به بالاترین بازده فوق الذکر دست نخواهد یافت. زیرا ضریب تراکم در سطح مورد نیاز برای سوخت بنزین ثابت باقی می ماند.بنابراین دستیابی به بالاترین راندمان فقط درخودروهای OEM (خودروهای با موتورهای اصلی سوخت CNG) امکان پذیر است. مسایل ایمنی در خصوص سوخت های گازی عموماً خطر آتش سوزی در شرایط عادی کارکرد در واقع بسیار کم است. گاز CNG از هواسبکتر است و در فضا پراکنده می شود. بخار LPG از هوا سنگین تر است و به تشکیل حوضچه در نزدیکی زمین تمایل دارد.
● عملکرد و کارایی وسائل نقلیه دو گانه سوزبنزین و گاز طبیعی چگونه است ؟
بر حسب قدرت وسائل نقلیه دوگانه سوز( CNG ) در حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد قدرت خود را بعلت اینکه گاز طبیعی جای اکسیژن در محفظه احتراق موتور را می گیرد،از دست می دهند. آیا یک موتور گازسوز داغ تر از یک موتور بنزینی است. موتورهای گاز سوز که از عملکرد بنزینی تبدیل به موتورگاز سوز شده اند دارای اگزوزهایی با درجه حرارت بیشتر می باشند. (موتور آنها داغ تر از موتورهای یگانه سوز بنزینی است) .
▪ دلایل : در موتورهای بنزینی ، تأخیر بنزین تأثیر خنک کننده ای در سیستم مکش سوخت و سیلندرها دارد.این امر در مورد گاز اتفاق نمی افتد.از طرفی یک مخلوط گازی تمایل به احتراق آهسته تری نسبت به بنزین دارد وممکن است به هنگام عبور و خروج از سوپاپها باز هم در حال سوختن باشد
● علل کوبش موتور :
▪ دلایل : نخستین علت کارکرد موتور در شرایط جوی با درجه حرارت بالا می باشد.
▪ علل دیگر عبارتند از : زمان بندی نادرست احتراق، تغییرات آنالیز وترکیب شیمیائی گاز لذا در خودروهای گاز سوز که گاز طبیعی با درصد بالای متان مقاومت بسیار خوبی در مقابل کوبش موتور دارد .