شهید مطهری | زندگینامه

شهید مرتضی مطهری فیلسوف ، معلم و دانشمند ایرانی بود. وی یک روحانی اندیشمند و فقیهی متواضع و عالی مقام بود، علاوه بر تمامی مدارج علمی شان ایشان یک مبارز تمام عیار بود که بارها و بارها توسط رژیم شاهنشاهی دستگیر و به خاطر فعالیت های سیاسی اش به زندان رفته بود.

ایشان یکی از یاران با وفای امام خمینی قبل و بعد از اتقلاب بودند. استاد مرتضی مطهری یک ویژگی بسیار بارز داشتند و آن پویایشان در علم و دانش بود به طوری که هر مطلبی که از جانب علمای غربی و شرق درباره اسلام جامعه و انسانیت بود نظر ایشان را به خود جلب میکرد. نظریات اکثر علما و دانشمندان علوم اجتماعی جهان غرب را میخواندند و با نگاهی موشکافانه و نقادانه به تحلیل آثارشان میپرداختند. به نوعی میتوان گفت مرتضی مطهری یک عالم علوم اجتماعی بود که درباره اکثر مسائل دنیای اجتماعی فکر و ایده داشتند و از منظر اسلام و علمی سعی در حل معضلات انسان داشتند. از مسئله حجاب تا مشاجره تمام نشدنی ایرانیان و اعراب بر سر حمله اعراب به ایران که عده ای بر این باور بودند که اعراب تمدن ایرانیان را نابود کرده اند ! اما مطهری در این باره کتابی نوشت تحت عنوان خدمات متقابل ایرانیان و مسلمانان به یکدیگر ، وی در این کتاب از فرهنگ غنی دو گروه صحبت کرده است و تاثیر و تاثرات مثبتی که بر هم گذرانده اند.

استاد شهید آیت الله مطهری در 13 بهمن 1298 هجری شمسی در فریمان واقع در 75 کیلومتری شهر مقدس مشهد در یک خانواده اصیل روحانی چشم به جهان می گشاید. پس از طی دوران طفولیت به مکتبخانه رفته و به فراگیری دروس ابتدایی می پردازد.

ورود به حوزه علمیه : در سن دوازده سالگی به حوزه علمیه مشهد عزیمت نموده و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی اشتغال می ورزد. در سال 1316 علیرغم مبارزه شدید رضاخان با روحانیت و علیرغم مخالفت دوستان و نزدیکان، برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزه علمیه قم می شود در حالی که به تازگی موسس گرانقدر آن آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی دیده از جهان فروبسته و ریاست حوزه را سه تن از مدرسان بزرگ آن آیات عظام سید محمد حجت، سید صدرالدین صدر و سید محمد تقی خوانساری به عهد گرفته اند.


تحصیلات حوزوی استاد مطهری:
دروس علمی: دوره اقامت پانزده ساله خود در قم از محضر مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (در فقه و اصول) و حضرت امام خمینی ( به مدت 12 سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه سید محمد حسین طباطبائی (در فلسفه : الهیات شفای بوعلی و دروس دیگر) بهره می گیرد. قبل از هجرت آیت الله العظمی بروجردی به قم نیز استاد شهید گاهی به بروجرد می رفته و از محضر ایشان استفاده می کرده است.

دروس اخلاقی و عرفانی: استاد شهید مدتی نیز از محضر مرحوم آیت الله حاج میرزا علی آقا شیرازی در اخلاق و عرفان بهره های معنوی فراوان برده است. نیز از دروس اخلاقی و عرفانی امام خمینی بهره برد.

ازاساتید دیگر استاد مطهری می توان از مرحوم آیت الله سید محمد حجت ( در اصول) و مرحوم آیت الله سید محمد محقق داماد (در فقه) نام برد.
فعالیتهای دینی (مذهبی وسیاسی استاد): وی در مدت اقامت خود در قم علاوه بر تحصیل علم، در امور اجتماعی و سیاسی نیز مشارکت داشته و از جمله با فدائیان اسلام در ارتباط بوده است.

او همچنین در سال ۱۳۳۹ برای کتاب «داستان راستان» که مجموعه ای از حکایت های مذهبی است، برنده یکی از جوایز سلطنتی کتاب سال شد.
از زمانی که آیت الله خمینی به عرصه فعالیت سیاسی وارد شد، مطهری نیز با پیوستگی و ارتباطی که با او داشت درگیر فعالیت سیاسی شد. در روز ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، مطهری که در سخنرانی ای از شاه انتقاد کرده بود، دستگیر شد و نزدیک یک ماه و نیم به زندان افتاد


اما مهمترین خدمات استاد مطهری در طول حیات پر برکتش ارائه ایدئولوژی اصیل اسلامی از طریق درس و سخنرانی و تألیف کتاب است . این امر خصوصاً در سالهای 1351 تا 1357 به خاطر افزایش تبلیغات گروههای چپ و پدید آمدن گروههای مسلمان چپ زده و ظهور پدیده التقاط به اوج خود می رسد. گذشته از حضرت امام، استاد شهید مرتضی مطهری اولین شخصیتی است که به خطر سران سازمان موسوم به « مجاهدین خلق ایران » پی می برد و دیگران را از همکاری با این سازمان باز می دارد و حتی تغییر ایدئولوژی آنها را پیش بینی می نماید.

گرچه ارتباط استاد مطهری با امام خمینی پس از تبعید ایشان از ایران به وسیله نامه و غیره استمرار داشته است ولی در سال 1355 موفق گردید مسافرتی به نجف اشرف نموده و ضمن دیدار با امام خمینی درباره مسائل مهم نهضت و حوزه های علمیه با ایشان مشورت نماید. پس از شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی و آغاز دوره جدید نهضت اسلامی، استاد مطهری به طور تمام وقت درخدمت نهضت قرار می گیرد و در تمام مراحل آن نقشی اساسی ایفا می نماید. در دوران اقامت حضرت امام در پاریس، سفری به آن دیار نموده و در مورد مسائل مهم انقلاب با ایشان گفتگو می کند و در همین سفر امام خمینی ایشان را مسؤول تشکیل شورای انقلاب اسلامی می نماید. هنگام بازگشت امام خمینی به ایران مسئولیت کمیته استقبال از امام را شخصاً به عهده می گیرد و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن همواره در کنار رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی و مشاوری دلسوز و مورد اعتماد برای ایشان بود.

آیت الله خمینی در دیدار دوم به مطهری ماموریت داد که "شورای انقلاب" را تشکیل دهد. آیت الله خمینی در اعلامیه ۲۲ دی ۱۳۵۷ خود در معرفی این شورا که قرار بود وظیفه تشکیل دولت انتقالی را به عهده بگیرد نوشت: "به موجب حق شرعی و براساس رأی اعتماد اکثریت قاطع مردم ایران که نسبت به این جانب ابراز شده است در جهت تحقق اهداف اسلامی ملت، شورایی به نام شورای انقلاب اسلامی مرکب از افراد با صلاحیت و مسلمان و متعهد و مورد وثوق، موقتا تعیین شده و شروع به کار خواهند کرد. اعضای این شورا در اولین فرصت مناسب معرفی خواهند شد."
مرتضی مطهری، اکبر هاشمی رفسنجانی، سید محمد بهشتی، آیت الله موسوی اردبیلی و محمد جواد باهنر که همگی روحانی بودند به عنوان هسته اصلی شورا تعیین شدند و قرار شد اعضای دیگر با توافق آنها به شورا راه یابند. آن گونه که آقای رفسنجانی در خاطرات خود نوشته، یکی از دغدغه های اصلی مطهری این بود که جریان های "انحرافی" به شورا راه نیابند.

در ساعت بیست و دو و بیست دقیقه سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه سال 1358 در تاریکی شب در حالی که از یکی از جلسات فکری سیاسی بیرون آمده بود یا گلوله گروهک فرقان که به مغزش اصابت نمود به شهادت می رسد و امام و امت اسلام در حالی که امیدها به آن بزرگمرد بسته بودند در ماتمی عظیم فرو می روند.
آرا و اندیشه های مرتضی مطهری نقش به سزایی در نسل بعد از انقلاب داشت . یکی از دلایل اصلی این مطلب نیز این است که ایشان نویسنده ای پر کار بودند و به همین دلیل کتاب های بسیار زیادی از خود به جای گذاشتند . کتبی که با توجه به دغدغه های خودشان درباب جامعه بشری نوشته و انتشار یافته بود. ایشان استاد دانشگاه و معلمی منحصر به فرد بودند که نام و یادشان به عنوان اندیشمندی بزرگ در اذهان جامعه ایرانی و اسلامی به یادگار مانده است، روز شهادت ایشان با روز معلم در ایران گره خورده است. یاد و نامش گرامی.