کولاک پديده‌اى سهمگين: وزش بادهاى سرد با سرعت حدود ۵۰ يا ۶۰ کيلومتر در ساعت همراه با ريزش برف و کاهش درجه حرارت به کمتر از ۱۲ درجه زير صفر از جمله حوادثى است که در اکثر جاده‌ها و نواحى کوهستانى شمال کشور به‌وقوع مى‌پيوندد و خسارت‌هاى جانى و مالى فراوان به‌بار مى‌آورد.


لبه‌هاى خارجى کولاک داراى بادهاى شديد با سرعت ۳۰ کيلومتر در ساعت است که تا ميزان ۱۲۰ کيلومتر در ساعت و حتى بيشتر نيز افزايش مى‌يابد. اين نيروى بالا باعث حرکت کولاک از مرکز آرام آن مى‌شود. وقتى کولاک فرا مى‌رسد باران شديد و سيلاب رخ مى‌دهد که معمولاً خطرهاى بيشترى نسبت به توفان‌هاى جوى ايجاد مى‌کند. بادهاى شديد و باران‌هاى مناطق سيلابى موجب خسارت‌هاى گسترده و سيلاب مى‌شود. در مناطق دريائى کولاک‌ها امواج عظيمى ايجاد مى‌کنند که به‌صورت موج‌هاى جذر و مددار بزرگ به ساحل مى‌رسد. بيشتر کسانى که در کولاک جان خود را از دست مى‌دهند در اين سيلاب‌ها گرفتار مى‌شوند. کولاک‌ها آرام حرکت مى‌کنند. افراد گرفتارشده ممکن است چندين ساعت در معرض کولاک باشند. مرکز کولاک به آرامى حرکت مى‌کند و عبور آن از هر منطقه چند دقيقه تا نيم‌ساعت يا بيشتر به‌طور مى‌انجامد.

رعايت نکات ايمنى قبل از وقوع کولاک

۱. هميشه کيف امداد و نجات هلال‌احمر را در منزل آماده داشته باشيد.


۲. همواره به گزارش‌هاى هواشناسى راديو و تلويزيون توجه کنيد.


۳. وسايل يدکى خودرو و بنزين کافى در اتومبيل داشته باشيد.


۴. نزديک‌ترين مراکز امدادرسانى مانند جمعيت هلال‌احمر، راهداري، درمانگاه‌ها، آتش‌نشانى و قرار‌گاه‌هاى نيروى انتظامى را، که در هنگام حادثه مى‌توانند به شما کمک کنند، شناسائى کنيد.


۵. هنگام مسافرت در جاده‌هاى اصلى و مسيرهائى که امکان رسيدن امدادگران وجود دارد رانندگى کنيد.


۶. اگر در مناطقى زندگى مى‌کنيد که همواره و به‌خصوص در فصول سرد سال در معرض کولاک هستيد از ايمن‌بودن محل سکونت خود مطمئن شويد.

رعايت نکات ايمنى هنگام وقوع کولاک

۱. هنگام وقوع کولاک در مکان امن و مطمئن بدانيد. تنها در صورت لزوم تغييرات اضطرارى را انجام دهيد. به‌خاطر بسپاريد که احتمالاً باد به‌سرعت از جهت مخالف و با نيروى بيشتر باز مى‌گردد.


۲. هنگام کولاک و بوران، تا حد امکان از رانندگى در نواحى کوهستانى پرهيز کنيد.


۳. در صورت ضوروت مسافرت در شرايط نامساعد جوى زمان خروج و مقصد مسافرت را به اطرافيان اعلام کنيد.


۴. در صورت ضرورت مسافرت از وسايل و تجهيزات ايمنى استفاده کنيد.


۵. مراق سقوط درختان، تيرها و دکل‌هاى برق باشيد.


۶. در صورتى‌که وسيله نقليه خراب شود پس از تماس با مراکز امدادى تا رسيدن کمک‌هاى لازم در داخل اتومبيل بمانيد تا از خطر سرمازدگى و عوارض ناشى از آن و حمله حيوانات درنده در امان بمانيد.

رعايت نکات ايمنى بعد از وقوع کولاک

۱. از انجام فعاليت‌هاى خسته‌کننده و بى‌نتيجه مانند برف‌روبى و هل‌دادن اتومبيل، که احتمال وقوع حوادث ثانوى را افزايش مى‌دهند، خوددارى کنيد.


۲. اشخاص حادثه‌ديده را در پتو و لباس گرم پيچيده، ضمن مراقبت از نقاط آسيب‌ديده بدن، با دقت افراد آسيب‌ديده را به محل امن و يا مراکز درمانى منتقل کنيد.