استان مازندران به لحاظ داشتن جنگل، دريا، زمين و خاک حاصل‌خيز، داراى منابع غنى و سرشار از ذخاير و ثروت است. همچنين وجود معادن و آب زمينه مساعدى را بريا ايجاد کار و اشتغال و نحوه معيشت مردم فراهم مى‌سازد.


اقتصاد استان بيشتر برپايه کشاورزي، دامداري، باغداري، زنبورداري، صيادى و صنايع دستى است. کشاورزى در اين ميان از اهميت بيشترى برخوردار است.



از انواع دام مانند گاو، گوسفند، اسب، بز، قاطر و طيور نيز مى‌توان در بخش دامدارى نام برد.حيوانات قابل شکار نيز عبارتند از قوچ، خرگوش، خوک، خرس، کبوتر، قمري، کبک تيهو، قرقاول، اردک سرسبز، غاز، چنگر، خوتکا.


در مازندران ماهى صيد شده توسط صيادان به دو روش پره و دام‌گستر صورت مى‌گيرد. از مهم‌ترين ماهى‌هاى مازندران، ماهى سفيد، ماهى آزاد، کفال، کپور، اورنج، کولي، فيتى‌فاک، اوزون برون، اردک ماهي، قزل‌آلا، کيلکا، سوف است. از ديگر ماهى‌ها که بيشتر مختص درياى مازندران هستند و نام‌هاى محلى دارند مى‌توان از ماهى سيم، کپورچکي، تيل خوس، سنگ‌لس، شک، کليس و ... نام برد.

صنعت و بازرگانى

تجارت خارجى در مازندران که از دوره‌هاى گذشته به صورت پراکنده صورت مى‌گرفت، پس از فروپاشى شوروى سابق در قالب نفوذ به بازارهاى کشورهاى ICS (کشورهاى آسياى ميانه) صادرات مازندران وارد مرحله جديدى شد.


در سال ۷۴ با احساس نياز بازرگانان و صاحبان صنايع، اتاق بازرگانى و صنايع و معادن در سارى با توجه به موارد قانونى تأسيس گرديد. عمده کالاهاى صادراتى مازندران در حال حاضر از اين قرارند: انواع مرکبات، برنج، پنبه، سويا، روغن نباتي، فرآورده‌هاى شيلاتي، خشکبار، بيسکويت، کمپوت، نارنگي، رب گوجه‌فرنگي، کيوي، صنايع دستى (گليم و جاجيم)، صنايع چوبى (مبلمان)، صابون رخت‌شويي، آلفا سلولز (لايه‌ها جذب رطوبت)، انواع قالب و قطعه، اکسيد روي، خدمات فنى و مهندسي، انواع چراغ‌هاى روشنايي، مواد معدني، مصالح ساختمانى و ...


در مازندران از ميان صدها مرکز توليدات صنعتي، شمارى به امر صادرات اشتغال دارند که اهم آن شامل صنايع چوب و کاغذ مازندران، گروه صنعتى بهپاک، کاله، فرش البرز، شرکت صنعتى و معدنى تميشه سنگ، صنايع فولاد، افشره، مديريت توليد برق نکا، سيمان مازندران، آمل فولادين، آب معدنى آملو و ... است.

صنايع چوب و کاغذ مازندران

صنايع چوب و کاغذ مازندران ره‌آوردى ملى صنعتى است که به عنوان بزرگ‌ترين توليدکننده کاغذ از چوب در خاورميانه شناخته شده است. اين طرح به منظور حفظ و احيا و بهره‌بردارى اصولى و علمى از جنگل‌ها و کاهش وابستگى واردات به کاغذ و در نتيجه کاهش خروج ارز از کشور و نيز نياز مبرم به ايجاد اشتغال و رونق اقتصادى ايجاد گرديد.



در سال ۱۳۷۰ قرارداد خريد خدمات فنى و تأمين ماشين‌آلات مورد نياز مجتمع براساس مطالعات انجام شده با کنسرسيومى متشکل از چند شرکت کانادايي، آلماني، اتريشي، فنلاندى و سوئدى منعقد شد و در پايان سال ۱۳۷۱ با تنفيذ آن، وارد مرحلهٔ اجرايى شد. اين طرح در تاريخ ۷/۵/۱۳۷۶ افتتاح و مورد بهره‌بردارى قرار گرفت و بدين ترتيب زمينه‌هاى مناسبى براى رشد و تخصص‌هاى امور جنگل، انتقال تکنولوژى صنايع سلولزى و ايجاد صنايع جنبى و گسترش صنايع اقتصادى فراهم گرديد.


از اهم محصولات توليدى صنايع چوب و کاغذ مازندران مى‌توان از کاغذ روزنامه، کاغذ سفيد چاپ و تحرير، مقواى کنگره‌اى (لايه ميانى کارتن) نام برد.

پروژه بندر بزرگ اميرآباد و منطقه ويژه اقتصادى


اين اقدام هم‌زمان با فروپاشى کشور بزرگ همسايه در مرزهاى شمالى کشورمان و با مستقل شدن جمهورى‌ها چهارگانه قزاقستان، ترکمنستان، آذربايجان و روسيه فدراتيو اهميت به‌سزايى يافت.

معادن

مناطق کوهستانى مازندران با برخوردارى از معادن گوناگون، نقش مهمى در اقتصاد استان دارد و براساس آخرين آمار سال ۱۳۷۹ سازمان مديريت و برنامه‌ريزى استان در مجموع ۹۳ معدن در سطح استان در حال بهره‌بردارى است. از مهم‌ترين معادن استان ذغال سنگ کک و حرارتي، سرب و روي، پوکه معدنى واريزه کوهي، سنگ‌گچ، سنگ آهک و لاشه، سنگ مرمريت، فلورين، باريت، سنگ گرانيت و چيني، سيليس، و خاک پيت را مى‌توان نام برد.

صنايع دستى

حدود تعداد کثيرى قريب به نودهزار نفر از جمعيت مازندران در صنايع دستى و رشته‌هاى گوناگون شامل سفال‌گري، مصنوعات چوبى اعم از لاک‌تراشي، منبت و معرق، انواع بافته‌ها از جمله قالي، گليم، جاجيم، چادرشب و جوراب و گونه‌هاى مختلف سوزن‌دوزى و غيره در قالب کارگاه‌ها و تعاونى‌ها فعاليت مى‌کنند. صنايع دستى مازندران بيشتر توسط زنان روستا توليد مى‌شود. در واقع زنان نقش مهمى در اقتصاد روستايى ايفا مى‌کنند.