تالاب سياب درويش

اين تالاب در جنوب غربى بخش ملکشاهى واقع شده و مساحت آن حدود ۴ هکتار و ارتفاع آن ۲۷۴۰ متر از سطح دريا مى‌باشد. حداقل درجه حرارت آن ۱۴ درجه سانتيگراد و متوسط بارندگى سالانه آن بيش از ۶۰۰ ميلى‌متر است. تالاب فوق داراى آب دائمى و شکل آن به صورت دايره مى‌باشد که در يک حوزه بسته قرار گرفته است. به دليل قرار گرفتن تالاب مذکور در ناحيه کوهستانى از مناطق سردسير و ييلاقى استان محسوب شده و پوشش جنگلى آن را بلوط ايرانى، بنه، زالزالک، کيکم، بادام تشکيل مى‌دهد.


از گياهان محيط داخلى و حاشيه‌اى آن مى‌توان به گونه‌هاى گياهى غوطه‌ور از قبيل عدسک آبي، علف هفت‌بند، ني، جگن و اسفناج وحشى اشاره نمود. اين تالاب زيستگاه مناسبى براى حيات جانورى و گياهى است.

تالاب زمزم

تالاب زمزم در ۷۴ کيلومترى شرق شهر ايلام واقع گرديده است. مساحت آن حدود يک هکتار و ارتفاع آن از سطح دريا ۶۷۵ متر است. اين تالاب از نظر جنبه‌هاى زيستى جهت زيست پرندگان بومى و مهاجر حائز اهميت است. آب آن به صورت چشمه بوده و داراى آب دائمى است بنابراين موجب فراهم آمدن شرايط زيستى مناسب براى رشد انواع گياهان از جمله گياهان علفى و گرامينه، تيره جنگن و نى شده است. اين پوشش گياهى و چشمه توأماً چشم‌انداز زيبايى را در منطقه به وجود آورده‌اند و زيستگاه مناسبى را براى انواع مختلف حيات وحش فراهم نموده‌اند.

تالاب‌هاى سياه گاو آبدانان

اين تالاب به وسعت حدود سه هکتار در فاصله ۲۴ کيلومترى بخش سراب باغ از توابع شهرستان آبدانان واقع گرديده‌اند. سراب‌هاى مذکور به صورت جوشان از سازندهاى گچساران سرچشمه گرفته و در مجموع دو درياچه بيضى شکل که توسط رودخانه سياوگاو از هم جدا مى‌شوند را به وجود آورده است. در محدوده تالاب‌ها اکوسيستم متنوعى از حيات وحش را مى‌توان مشاهده نمود که آبزيان وابسته به تالاب نوعى هم‌پيوندى و همبستگى اکولوژيکى و بيولوژيکى ميان درياچه و نواحى اطراف آن را برقرار مى‌سازد. اين موضوع از نظر فرآيندهاى زيست‌ محيطى حائز اهميت فراوانى است. با توجه به شرايط محيطى اطراف تالاب‌ها و وجود منابع غذايى فراوان و پذيرش پرندگان مهاجر آبچر و کنار آبچر همچنين قابليت زيستگاهى بالاى آن از نظر زيست محيطى مى‌تواند به عنوان يک اکوسيستم خاص تلقى شود.

تالاب چکر

اين تالاب در غرب شهرستان ايلام و در منطقه بولى واقع شده است. مساحت آن حدود ۳ هکتار بوده و ارتفاع آن از سطح دريا ۶۰۰ متر و عمق آن حدود ۵/۲ متر است. به دليل قرار گرفتن در منطقه گرمسيرى و مجاورت با حوزه استحفاظى مهران و نزديکى به مرز ايران و عراق در واقع تنها پناهگاه زيستى پرندگان مهاجر اين منطقه است و به عنوان مأمن و زيستگاه عمده پرندگان مهاجر آبزى در غرب استان مطرح است. اين تالاب دائمى و طبيعى است و عمق آن بسته به فصل‌هاى مختلف سال متغير است. آب ان از طريق نزولات جوى و چشمه‌هاى جوشان تأمين مى‌گردد. متوسط دماى آن حدود ۲۴ درجه سانتيگراد است.