مسجد مهرآباد

مسجد تاريخى مهرآباد در کنار ميدان بزرگ مهرآباد شهر بناب واقع است. در کنار مسجد، گرمابه تاريخى مهرآباد قرار دارد. ابعاد شبستان مسجد ۱۹ در ۳۰ متر و داراى ۲۰ ستون چوبى با پايه‌هاى سنگى و سرستون‌هاى چهل‌ستون اصفهان برگرفته از اين سرستون‌هاست. رنگ‌آميزى و طراحى‌هاى اين سرستون‌ها در نوع خود بسيار جالب و منحصر به فرد است.



بر ديوار قسمت شمالى کتيبه‌اى به خط ثلث وجود دارد که معلوم مى‌دارد هزينه اين مسجد توسط بى‌بى خانم دختر منصور بيک پرداخته و بناى آن در سال ۹۵۱ هـ.ق، زمان سلطنت شاه طهماسب ساخته شده است.

مسجد مولانا (سيدالمحققين)

در انتهاى بازارچه دباغ‌خانه تبريز که به وسيلهٔ بازارچهٔ کوچکى به بازار صادقيه راه دارد. مسجد تاريخى بسيار جالب بنا شده است. اين مسجد تاريخى در سال ۱۳۲۲ هـ.ق از طرف حاج ميرزا محمد رفيع طباطبائي ملقب به نظام العلماء بزرگ خاندان ديبا ساخته شد.


طول اين مسجد نزديک بيست و پنج متر و عرض آن در حدود پانزده متر است و داراى هشت ستون سنگى قطور است که پانزده گنبد يکنواخت آجرى را نگه داشته‌اند. ستون‌ها همه سرستون‌هاى سنگى دارند و در دو رديف قرار گرفته‌اند. نخستين امام اين مسجد مرحوم حاج سيدالمحققين فرزند نظام‌العلماء بود.

مسجد ميدان

اين مسجد در کنار ميدان معروف گزاوشت در شهر بناب ساخته شده و از بناهاى تاريخى و ديدنى بناب محسوب مى‌شود. از خصوصيات اين مسجد ستون‌ها و سرستون‌هاى چوبى با تزيينات بسيار جالب و پوشش زيباى سقف کاذب چوبى آن است.


نقوش گل و بوته و ترنج‌هاى سطح صندوق‌ها و تخته‌کوبى سرستون‌ها چنان زيباست که توجه هر بيننده‌اى را به خود جلب مى‌نمايد.


ابعاد شبستان مسجد ۵/۱۴ در ۵/۲۰ متر و داراى ۱۸ ستون چوبى به ارتفاع ۵/۵ متر مى‌باشد. در اين مسجد کتيبه‌اى که تاريخ بناى آن را معلوم کند وجود ندارد، اما براساس ويژگى‌هاى معمارى مى‌توان زمان ساخت را دورهٔ صفويه دانست.

مسجد ميرزا صادق آقا

در بازار مسجد جامع تبريز در سمت شمال دالان مدرسه طالبيه و قسمت ورودى مسجد جامع، مسجد ميرزا صادق آقا دينوري واقع شده است. اين مسجد، ۲۳ ستون سنگى قطور و خوش‌تراش و سرستون‌هاى سنگى مقرنس دارد که ۳۴ گنبد آجرى نيم‌دايرهٔ کوتاه و منظم پوشش سقف آن را تشکيل مى‌دهد. تاريخ بناى مسجد معلوم نيست، اما نوع ستون‌ها و شيوهٔ بنا حکايت از قدمت آن دارد.

مسجد ميرزا مهدى قارى (مسجد شهيدي)

اين مسجد درقسمت جنوبى بازار قديم نجاران تبريز واقع شده و بيست و چهار ستون سنگى و سى پنج گنبد ضربى دارد. مسجد از شمال به جنوب امتداد مى‌يابد و داراى ستون‌هايى در چهار رديف است. سقف مسجد تقريباً بلند و فضاى آن روشن و دلگشاست.


اين مسجد را مسجد شهيدى نيز مى‌نامند. اين امر از آنجا ناشى شده که از سال ۱۳۲۶ هجرى شمسى مرحوم آيت‌اله حاج ميرزا فتّاح شهيدى که از مجتهدين اعلم و صاحب رساله و مورد احترام مردم تبريز بود، چند سالى نماز ظهر و عصر را در آنجا مى‌خواند.