اوگاندا با ۲۴۱،۱۳۹ کيلومتر مربع وسعت و حدود بيست ميليون نفر جمعيت در شرق آفريقا واقع است. اين کشور در تاريخ ۱۹ اکتبر ۱۹۶۲ از زير يوغ استعمار بريتانيا رها شد و در حال حاضر تحت رهبرى ?يورى موسوينى? که از رؤساى جمهور مترقى و راديکال آفريقا محسوب مى‌شود اداره مى‌گردد.


روز يکشنبه در اوگاندا تعطيل عمومى است به همين دليل برنامه هيئت در اين روز بازديد از مراکز اسلامى و سرچشمهٔ رود نيل بود. اولين محلى که مورد بازديد قرار گرفت مؤسسه اسلامى اهل البيت واقع در منطقه ايکالولو در هشتاد کيلومترى کامپالا بود. رئيس اين مؤسسه از برادران شيعه مى‌باشد. و در توضيحاتى براى هئيت ايرانى گفت:?من پس از پذيرش تشيع در منطقه ايکالولو فعاليت خود را آغاز کردم. اين مؤسسه داراى دو دارالايتام بزرگ با ظرفيت پذيرش ۶۵۰ نفر يتيم مى‌باشد. مدارس اسلامى اين محل پذيراى اين ايتام مى‌باشد. محل نشستن دختران و پسران در کلاس‌ها را جدا کرده‌ايم و با کمک اهالى مسجد خوبى ساخته‌ايم. همچنين حسينيه و کلينيک و منازلى براى سکونت معلمان ايجاد کرده‌ايم. ما نه تنها درخدمت تشيع هستيم بلکه روابط بسيار خوبى نيز با اهل سنت داريم و سخنان حضرت امام خمينى (ره ) بنيانگذار جمهورى اسلامى ايران در رابطه با ضرورت وحدت اسلامى را آويزه گوش خود قرار داده‌ايم ? پس از سخنان رئيس اين مؤسسه هيئت ايرانى جهت بازديد مسجد حسينيه که در چند کيلومترى دفتر مؤسسه قرار داشت روانه شد. در اين محل شمار بسيارى از مسلمانان که اکثراً جوان و دانش آموز مدارس اسلامى بودند با فريادهاى تکبير و صلوات به استقبال هيئت آمدند.


آنگاه وزير امور خارجه و هيئت همراه عازم منطقه جينجا شدند و نماز ظهر را در ميان مسلمانان سنى و شيعه اين منطقه اقامه کردند. يکى از روحانيون شيعه که مدير مراکز اسلامى و مساجد اين منطقه است خطاب به وزير امور خارجه و هئيت همراه از جمهورى اسلامى ايران به‌عنوان اميد مسلمانان جهان ياد کرد. همچنين، وزير امور خارجه کشور ما در سخنان کوتاهى مسلمانان جهان را به وحدت و يکپارچگى و تلاش جهت حل مشکلات امت اسلام فراخواند و حمايت جمهورى اسلامى ايران از مسلمانان آفريقائى را اعلام نمود. فضاى روحانى مسجد، نمازگزاران شيعه وسنى که در کنار يکديگر به مناجات با خالق يگانه مشغول بودند و طنين نواز قرآن که به‌وسيله بلندگوهاى متعدد در فاضى شهر پخش مى‌شد همه حاکى از احياء مجدد اسلام در اين گوشه از جهان بود.


وزير امور خارجه کشور ما پس از بازگشت به کامپالا با بلوچ‌هاى ايرانى الاصل مقيم اوگاندا ملاقاتى کرد. بنابه اسناد تاريخى اجداد بلوچ‌هاى ايرانى از قرن پانزده ميلادى مهاجرت به اوگاندا را آغاز کردند و تاکنون در اين کشور به امر تجارت مشغول هستند. ايشان از وزير امورخارجه خواستند تا تسهيلاتى براى سفر به ايران فراهم گردد. وزير امور خارجه با تأکيد براينکه هيچ محدوديتى در زمينهٔ گسترش روابط تجارى ايران و اوگاندا وجود ندارد خواستار فعاليت هرچه بيشتر بلوچ‌هاى ايرانى الاصل براى تقويت روابط تجارى دو کشور شد. ايشان مژده دادند که به زودى سفارت جمهورى‌اسلامى ايران در اوگاندا افتتاح خواهد شد و بررسى‌هاى آموزشى در حد امکان به اتباع اوگاندا اعطاء خواهد گرديد. مسجد شيعيان کامپالا که توسط يک روحانى پاکستانى اداره مى‌شد محل ديگرى بود که مورد بازديد قرار گرفت. نماز مغرب و عشاء در کنار شيعيان کامپالا که عمدتاً از پاکستانى‌هاى خوجه بودند اقامه گرديد و آنگاه هيئت براى ديدار شيعيان خوجه دعوت شدند. در آن محل شمار بسيارى از شيعيان خوجه حضور داشتند.


خوجه‌ها اصالتاً از کجرات هند هستند و ساليان قبل به کشورهاى آفريقائى مهاجرت کرده و به امر تجارت مشغول هستند. خوجه‌ها از شيعيان ثروتمند وعمدتاً اهل پرداخت وجوهات شرعيه و کمک به تبليغات اسلامى مى‌باشند. آنها از سال ۱۹۲۴ فعاليت‌ خود جهت ترويج تشيع را شروع کردند. بناى مسجد و حسينيه از اولين اقدامات آنها بود. در سال ۱۹۷۲ ?ايدى امين? که مخالف مسلمانان بود و بسيارى را قتل عام کرد براى خوجه‌ها نيز مشکل آفريد لذا آنها به اروپا و آمريکا مهاجرت کردند و پس از بهبود وضعيت مجدد به اوگاندا بازگشتند.


وزير امور خارجه کشور ما ضمن تشکر از ابراز احساسات برادران خوجه گفت: ما در ايران تصور مثبتى در مورد فعاليت‌هاى شما داريم. مال و امکانات شما براى امت صرف مى‌شود واين بسيار مهم است. ما نبايد رسالت خود را فراموش کنيم. بايد به فکر مسلمانان جهان باشيم.


در سومالى،کشمير، فلسطين، بوسنى مسلمانان تحت فشار هستند. تبليغات غرب هم برعليه ما فراوان است. البته هرچه فشار بيشتر باشد مسلمانان بيشتر رشد مى‌کنند و مى‌بينيم که امروز اسلام در قلب اروپا رشد کرده است و اين نتيجهٔ جهاد و تحمل زحمات و مشقّات است. ما اميدواريم بتوانيم رسالت خود را در قبال مسلمانان مظلوم جهان اداء نمائيم.