صنايع هواپيماسازى و هلى‌کوپتر‌سازى

صنايع هواپيماسازى و هلى‌کوپترسازى در دوران حاکميت کمونيستى در اين کشور از رونق زيادى برخوردار بوده و عمدهٔ توليدات آن به کشورهاى اروپاى شرقي، آمريکاى لاتين و خاورميانه صادر مى‌گرديد. در اين کشور کارخانه‌هاى مييلتس Mielts و ژشوفRzeszow از شهرت زيادى در اين منطقه برخوردارند.

کارخانه مييلتس

اين کارخانه با توليد هواپيماهاى دراما در مورد استفاده براى سمپاشى کشاورزي، بذرپاشى و آتش‌نشانى و همچنين هواپيماهاى مسافري، نظامي، امدادى و بارى دو موتوره اسکاى تراک ۱۸ نفره با گنجايش دو تن بار و جت‌هاى آموزشى سبک دونفره، بيشترين فروش را به کشورهاى ونزوئلا، برزيل، آمريکا، پرتغال، اسپانيا، ليبى و الجزاير داشته است. اين شرکت پس از فروپاشى کمونيسم، با کاهش توليد و بيکارى فراوان و ضرر مالى روبرو بوده و بخاطر مشکلات خاص، نام آن کارخانه به کارخانه هواپيما‌سازى لهستان تغييرنام يافته و سهام آن به آژانس توسعه صنعتى ۵/۳۳ درصد، وزارت خزانه‌دارى ۴/۳۰درصد، صندوق ضمانت دستمزد کارگران ۳/۲۲ و نهايتاً شرکت هواپيما‌سازى PZL-MIELTS با ۱۳/۸ درصد واگذار گرديده است. پس از سوددهى اين شرکت طى سال‌هاى اخير، برخى شرکت‌هاى خارجى از جمله: بريتيش ائرو اسپيس انگليس و بوئينگ آمريکا مذاکراتى را به‌منظور خريد سهام اين شرکت انجام داده‌اند.

کارخانه ژشوف

کارخانه ژشوف در دههٔ ۱۹۶۰ ملادى تأسيس و با بيش از ۴۰ سال سابقه کار علاوه بر ساخت موتورهاى توربو جت، توربو شافت، توربو تراپ و تخصص خاص در زمينه ريخته‌گرى منيزيم، توليد گيربکس، توربو شارژ و توليد موتورهاى ديزل لوکوموتيو، ماشين‌آلات راهسازي، تراکتورسازى و صنايع خودروسازى از شهرت زيادى در منطقه برخوردار است.


اين کارخانه در اوايل اصلاحات اقتصادى با مشکلات زياد مالى روبرو بود اما بتدريج توانست با مديريت صحيح، انواع موتورهاى موردنياز شرکت‌هاى غربى و آسيايى و بازارهاى داخلى را توليد و با انجام اصلاحات ساختارى و مدرن کردن تجهيزات خود، تعداد کارگران و کارکنان خود را از ده هزار نفر در سال ۱۹۹۰ و ۵۰۴۰ نفر در سال ۱۹۹۸ کاهش دهد که اين اقدام در افزايش توليد و فروش محصولات اين کشور که نسبت به قبل ۵ برابر افزايش يافته بود سود سرشارى را بدست آورده است. اين کارخانه در زمان کمونيستى موتور PT6 که مورد استفاده وسيع در بلوک شرق بود نمونه‌سازى نموده است. اين شرکت همچنين موتورهاى PW مدل PT6 را براى کانادا و آمريکا و قسمت‌هاى عمده موتورهاى ER براى پواپيماهاى بوئينگ و ايرباس توليد مى‌کند. اين کارخانه طى سال‌هاى اخير قراردادهاى همکارى و ساخت قطعات با شرکت‌هاى سوئدي، آمريکايي، ايتاليايى و انگليسى منعقد نموده است.

صنعت آلومينيوم‌سازى

مصرف آلومينيوم در سال‌هاى پس از اصلاحات از رشد قابل ملاحظه‌اى برخوردار بوده است. با افزايش توليد خودرو، هواپيما، ساختمان و بسته‌بندي، استفاده از آلمينيوم نيز رشد زيادى داشته است. بزرگترين شرکت توليدکنندهٔ شرکت يمپکس متال Impex Metal مى‌باشد که تا پايان سال ۲۰۰۱ ميلادى از رشد ۲۰ درصدى برخوردار بوده است. مصرف سرانهٔ آلمينيوم در لهستان ۵/۳ کيلوگرم است. از ديگر شرکت‌هاى مهم توليد کنندهٔ آلومينيوم در لهستان شرکت هوناتاHunata است که در زمينهٔ توليد شمش، ورق و فلزات ترکيبى آلمينيوم تخصص دارد. توليد سالانهٔ اين شرکت ۵۲ هزار تن مى‌باشد. سرمايه‌گذار عمدهٔ اين شرکت، شرکت ايمپکس متال است که ۸۰ درصد سهام آن را خريدارى نموده است. بانک پکائو Pekao با ۷ درصد و کارگران اين کارخانه با ۱۳ درصد سهام در مالکيت آن سهيم مى‌باشند. اين شرکت براى مدرنيزه کردن خود نيازمند کمک‌هاى مالى کشورهاى اتحاديهٔ اروپا و جذب سرمايه‌گذارى خارجى مى‌باشد.