پاکستان از نظر اقتصادى با مشکلات مالى فراوان مواجه بوده و هست. افزايش قيمت نفت در دهه ۱۹۷۰ مشکلات جديدى براى اين کشور ايجاد نمود. از طرف ديگر افزايش قيمت نفت امکانات مالى فراوانى براى کشورهاى عربى نفت‌خيز فراهم ساخت. اين زمينه مناسبى براى روابط پاکستان با عربستان بود که عمدتاً از سال ۱۹۷۴ آغاز شد.


کمک‌هاى عربستان به پاکستان همراه با گسترش نفوذ اين کشور در همه سطوح سياسي، دولتى و مذهبى بود. از اواسط دههٔ ۷۰ کارگران پاکستانى به‌تدريج به عربستان و کشورهاى خليج‌فارس عزيمت نمودند و به نوبه خود نقش قابل توجهى در نزديکى روابط پاکستان با آن کشورها ايفاء کردند.


پس از پيروزى انقلاب اسلامى و تجاوز شوروى به افغانستان روابط دو کشور گسترش بيشترى يافت. مقامات پاکستانى و سعودى در سال ۱۹۸۱ ديدارهائى از کشورهاى يکديگر به عمل آوردند که از مهم‌ترين آنها سفر ضياءالحق و آقاشاهى به عربستان سعودى براى شرکت در کنفرانس طائف و سفر شاهزاده فهد وليعهد عربستان، سعودالفيصل وزيرخارجه، امير سلطان وزير دفاع، امير نايف وزير کشور وزکى يمانى وزير نفت به پاکستان بود.



پاکستان تخصص‌هاى نظامى خود را در خدمت نيروهاى زميني، هوائى و دريائى عربستان گذاشت و اعلام نمود در صورت نياز سعودى‌ها آماده است در هر لحظه به کمک آنها بيايد. اين نيروها جهت آموزش پرسنل سعودى و مقابله با هر گونه ناآرامى احتمالى در آينده به‌کار گرفته شدند.


پس از امضاء قرار داد کمک‌هاى تسليحاتى آمريکا به پاکستان در ۱۹۸۲ وزير دفاع سعودى به پاکستان سفر نمود و مذاکرات مفصلى درباره کمک‌هاى مالى عربستان به پاکستان جهت خريد تسليحات به عمل آمد. در سفر وزير کشور پاکستان در آوريل ۱۹۸۳ از عربستان اعلام شد که دو موافقت‌نامه در زمينه همکارى‌هاى امنيتى به امضاء رسيد. يکى در مورد استرداد مجرمين و ديگرى در زمينه نحوه مبادلهٔ اطلاعات و آموزش کادرهاى امنيتى بود. در ماه مه ۱۹۸۴ وزير دفاع پاکستان به عربستان سفر کرد. در اين سفر مشکلات نظامى ميان پاکستانى‌هاى مقيم عربستان، روابط امنيتى دو جانبه و همکارى در ايجاد صنايع نظامى مورد مذاکره قرار گرفت. عربستان کمک‌هاى بسيارى از طريق پاکستان به مجاهدان افغانى نمود.


ديدار ضياءالحق در سال‌هاى ۱۹۸۴، ۱۹۸۶ و شش بار ملاقات وزير خارجه پاکستان از ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۴ از عربستان نشان‌دهنده اهميتى است که پاکستان براى روابطش با عربستان قائل بود. پس از ضياءالحق نيز مقامات پاکستانى براى اين روابط اهميت قائل بودند. در اوت ۱۹۹۰ با تهاجم عراق به کويت، عربستان نيز در معرض تهديد قرار گرفت. بنا به درخواست ملک فهد پادشاه عربستان، پاکستان با اعزام نيرو به اين کشور موافقت کرد و در اولين مرحله ۲۰۰۰ سرباز و در مرحله دوم ۳۰۰۰ سرباز با تجهيزات مکانيزه به عربستان اعزام شدند. پس از شروع جنگ ميان نيروهاى متفقين و عراق پاکستان ۵۰۰۰ نيروى ديگر به عربستان اعزام کرد.


پس از اضمحلال اتحاد جماهير شوروى کمک‌هاى عربستان به کشورهاى آسياى مرکزى و ارتباط آن کشور با منطقه از طريق پاکستان صورت مى‌گيرد. دو کشور همچنين در حل بحران افغانستان با يکديگر همکارى دارند. فاروق لغارى رئيس جمهور پاکستان ۶ ژانويه ۱۹۹۴ با ملک فهد ديدار نمود. در پايان اين ديدار بيانيه مشترکى در اسلام‌آباد و جده منتشر شد و دو کشور خواستار برقرارى آتش‌بس فورى در جنگ داخلى افغانستان شدند. بيانيه خواستار اجراءِ صميمانه پيمان‌هاى تقسيم قدرت شده است که جناح‌هاى افغانستان در ماه مارس سال ۱۹۹۳ در اسلام‌آباد و بعد در جلال‌آباد افغانستان امضاء کردند.


در ۱۱ ژانويه ۱۹۹۸ شمشاد احمدخان با سعود‌الفيصل وزير خارجه عربستان در رياض در مورد حل مسئله افغانستان گفتگو کرد. نواز شريف نيز در ۲۴ ژانويه با فهد عبدالعزير پادشاه عربستان ديدار کرد. در اين ديدار در مورد روابط پاکستان و هند و مسئله افغانستان و روابط دو جانبه بحث و تبادل نظر به عمل آمد.


عربستان سعودى پس از تحريم پاکستان به وسيله کشورهاى غربى و ژاپن به‌دنبال انجام آزمايش‌هاى هسته‌اى در مه ۱۹۹۸ به پاکستان اطمينان داد که اين کشور را حمايت مى‌کند. نواز شريف در ۸ ژوئن ۱۹۹۸ با فهد پادشاه ملاقات کرد و در مورد وضعيت منطقه پس از آزمايش‌هاى اتمى بحث و تبادل نظر کردند.


شاهزاده عبداله بن عبدالعزيز به دعوت رئيس جمهور پاکستان در ۲۵ اکتبر به اين کشور سفر کرد و در مورد روابط دو جانبه و مسائل منطقه‌اى بحث و تبادل نظر شد. هر دو طرف از شد همکارى‌هاى دو جانبه ابزار رضايت کردند و با تشکيل شوراى تجارى مشترک که همکارى‌ها را در زمينه تجارى و سرمايه‌گذارى تقويت کند، موافقت‌ نمودند. شاهزاده سلطان بن عبدالعزيز السعود وزير دفاع عربستان در ۵ مه ۱۹۹۹ به اسلام‌آباد سفر کرد و با همتاى پاکستانى وى و نواز شريف گفتگو نمود و اظهار داشت: عربستان از مواضع پاکستان در مورد کشمير حمايت مى‌کند. نوازشريف در ۱۹ ژوئيه ۱۹۹۹ با وزير دفاع عربستان در جده ديدار و در مورد روابط دو جانبه و مسائل بين‌المللى گفتگو کرد.


ژنرال مشرف پس از کودتاى نظامى جهت جلب حمايت عربستان و آگاه ساختن اين کشور از انگيزه برکنارى دولت در ۲۵ اکتبر ۱۹۹۹ با فهد پادشاه عربستان در رياض ديدار و در مورد روابط عربستان - پاکستان، کشمير، افغانستان و مسائل منطقه‌اى و جهانى بحث و تبادل نظر کردند. ژنرال مشرف در اواسط ژوئن ۲۰۰۰ نيز ديدارى ۳ روزه با مقامات عربستان داشت.


در ۲۸ ژوئن ۲۰۰۰ پاکستان و عربستان يک موافقت‌نامه در رياض امضاء کردند تا يک شوراى مشترک تجارى که به تجار و سرمايه‌گذاران دو کشور کمک مى‌کند، تأسيس نمايند.


در ۱۰ دسامبر ۲۰۰۰ نوازشريف نخست ‌وزير سابق پاکستان به‌دنبال مذاکرات محرمانه ميان دولت عربستان و پاکستان به عربستان تبعيد شد. اين اقدام بازتاب‌هاى گسترده‌اى در سطح داخلى و خارجى داشت.


در نمايشگاه تسليحات دفاعى کراچى در ۱۴ تا ۱۶ نوامبر ۲۰۰۰ يک مقام عالى‌رتبه نظامى عربستان شرکت نمود و پس از آن اعلام شد همکارى‌هاى نظامى پاکستان و عربستان گسترش يافته و همچنين عربستان با خريد تسليحات نظامى از پاکستان و پروژه مشترک تانک الخالد موافقت نموده است.


در ۴ مارس ۲۰۰۱ ژنرال مشرف سفرى به عربستان داشت. در اين سفر با مقامات عربستان در مورد همکارى‌هاى نظامى پاکستان و چگونگى فعاليت‌هاى نوازشريف در عربستان بحث و تبادل نظر شد. عربستان و پاکستان در فوريه ۲۰۰۱ مانور نظامى مشترکى در آب‌هاى پاکستان برگزار کردند.