رسانه‌هاى گروهى جهان در تاريخ ۲۲/۱۲/۱۹۸۸ اعلام کردند که يک فروند هواپيماى بوئينگ ۷۴۷ پرواز شمارهٔ ۱۰۳ متعلق به شرکت هواپيمائى پان آمريکن که از فرانکفورت عازم نيويورک بود روز گذشته در حريم اسکاتلند سقوط کرده و کليه سرنشينان آن کشته شده‌اند. به ‌نقل از مسئولين سازمان حمل و نقل هوائى بين‌المللى اعلام شد شواهد موجود از جمله قطع ناگهانى بى‌سيم و سرعت سقوط هواپيما حاکى از انجام يک عمل خراب‌کارانه‌ است و در همان زمان اضافه نمودند که اين هواپيما قبل از برخورد به زمين، منفجر گرديده است.



رسانه‌هاى جمعى هر يک بر اساس اطلاعاتى که به دست آورده بودند به بحث در باره ماجراى سقوط اين هواپيما پرداخته و حادثه انفجار هواپيما را از ديدگاه خود مطرح نمودند.


خبرگزارى آسوشيتدپرس خبر داد سفارت آمريکا در مسکو مدتى قبل، شرکت پان‌آمريکن را از وجود تهديد خراب‌کارى در يک فروند هواپيماى آن شرکت مطلع ساخته‌ بود و کنسول ايالات‌متحده آمريکا در مسکو دو هفته از وقوع حادثه اين اطلاعات را در اختيار مسئولان شرکت قرار داده بود.


بعضى از وسايل تبليغاتى از شواهدى در زمينه‌ حضور يک گروه از سازمان امنيت آمريکا در داخل هواپيماى مذکور خبر دادند که از جمله آنها Mckeemathewgamm و Charles dins بودند و اينها از اعضاء گروه نجات گروگان‌هاى آمريکائى در لبنان به شمار مى‌آمدند. گفته مى‌شد اطلاعاتى از سازمان‌ امنيت آمريکا (CIA) در اختيار دارند که سيا تلاش مى‌کرد به هر وسيله‌اى شده از دست آنها راحت شود.


همين وسايل تبليغاتى از فردى به نام على سيد منذرالکسار نام مى‌بردند که تاجر اسلحه و مواد مخدر بوده و آنها او را مرتبط با سازمان سيا مى‌دانند و از طرفى همين فرد با گروه‌هاى ضد آمريکا نيز در تماس بوده و مى‌گويند که فرد ذکر شده مسئول جاسازى بمب در داخل هواپيماى مذکور بوده است.


بعضى ديگر از احتمال داشتن سوريه در اين حادثه بحث به ميان مى‌آوردند. به هر گونه‌اى تعبير مى‌کردند که سرنخ به دست آمده نشان از يک زمان طولانى دارد. به‌ويژه مجله فرانسوى Slexpress Clepion در سال ۱۹۹۱ بر روى آن تأکيد مى‌کرد و برخى از همين رسانه‌هاى گروهى بر روى اين مسئله اصرار داشتند که سرنخ اين حادثه به فلسطين منتهى مى‌شود و احمد جبرئيل رئيس جبهه مردمى آزادى‌بخش فلسطين (فرماندهى کل) در آن دست دارد. بعدها، طى مقالاتى که منتشر نمودند اظهار داشتند که يک کشتى ايتاليائى به نام Achillelauro در اواخر سال ۱۹۸۶ توسط گروه وابسته به ابوعباس در فلسطين دزديده شده است، علاوه‌ بر آن اخبارى را نقل کردند که پليس آلمان افرادى را دستگير نموده و گفته شده آنها وابسته به گروه فرماندهى کل هستند و به‌وسيلهٔ آنها بمب‌هاى پلاستيکى که به دستگاه ضبط‌صوت توشيبا شباهت دارد باعث انفجار هواپيما شده است. وسايل ارتباط‌جمعى غرب نيز روى آن تأکيد نمودند. اين اخبار و مقالات و تفسيرها پيرامون اين حادثه منتشر مى‌شد ولى دولت آمريکا چون نمى‌توانست اسناد و مدارک لازم را ارائه نمايد پرونده ماجراى لاکربى را موقتاً مسدود نمود، ولى بعد از گذشت مدتى وسايل تبليغاتى غرب اعلام کردند سرنخ جديدى به دست آورده‌اند که نشان مى‌‌دهد ليبى در حادثه لاکربى دست دارد. يک خبر حاکى از اين بود که ماجراء اتهام به اتباع ليبيائى مبنى بر سقوط هواپيماى پان‌آ‌‌مريکن به اظهارات يک شخص در کنگو که به اسارت گرفته شده ارتباط پيدا مى‌کرد.


شخصى که توسط حکومت کنگو دستگير شده بود اذعان نمود که براى دولت ليبى کار مى‌کرده و لذا از اهداف و نيّات مقامات ليبيائى با خبر است و اضافه کرده بود که انفجار هواپيماهاى فرانسوى و آمريکائى بخشى از انتقام گستردهٔ ليبى در حمله آمريکا به ليبى در سال ۱۹۸۶ مى‌باشد که در آن حمله، محل اقامت قذافى ويران و علاوه بر وارد آمدن خسارات مادى سنگين به ليبي، دختر خواندهٔ مُعَمرقذافى نيز کشته شد.


فرد ذکر شده اضافه نموده بود که از سه کارمند وابسته به دفتر خطوط هواپيمائى ليبى که در مالت کار مى‌کردند يکى از آنها از طريق يونان به آمريکا پناهنده شده و اعلام کرده بود شواهد و مدارکى در دست دارد که دو نفر از همکاران وى که در يک محل فعاليّت مى‌کردند عاملين انفجار هواپيماى آمريکائى مى‌باشند و بعضى از رسانه‌هاى گروهى اعلام کردند اطلاعاتى را به‌دست آورده‌اند که ليبى عامل انفجار هواپيماى مذکور مى‌باشد که مهم‌ترين آنها به شرح ذيل مى‌باشد:


- گزارش‌هاى دفتر فدرال آمريکا حاکى از آن است که احتمالاً يک چمدان حاوى مواد منفجره از مالت بدون همراه در داخل هواپيماى پرواز شمارهٔ ۱۸۰ خطوط هوائى مالت منتقل شده است و اين کار توسط خطوط هوائى مالتى با همکارى خطوط هوائى ليبى انجام شده است. آنها نيز با صدور بيانيه‌اى اين واقعه را ردّ کردند.


- آنها اعلام نمودند ليبى به دليل مخالفت با روند سازش در خاورميانه و در انزوا قرار گرفتن از مجامع بين‌المللى دست به اين عمل زده است. متعاقب اين گزارشات و اين قضايا، دادگاه ايالت کلمبياى آمريکا در مورخه ۱۴/۱۱/۹۱ دو تبعه ليبيائى را متهم نمود که در حادثه هواپيماى پان‌آمريکن دست داشته و با ارسال يادداشت‌هاى جداگانه‌اى در تاريخ ۱۸ نوامبر ۱۹۹۱ از سوى سفارت ايتاليا، به‌عنوان حافظ منافع انگلستان و سفارت بلژيک و حافظ منافع آمريکا در ليبى رسماً مطرح گرديد.