پس از اعلام استقلال قزاقستان در ۱۶ دسامبر ۱۹۹۱، جمهورى اسلامى ايران از اولين کشورهائى بود که استقلال اين کشور را به رسميت شناخت و پس از ايالات متحده آمريکا دومين کشورى بود که در تاريخ ۹ بهمن ۱۳۷۰ (۲۹ ژانويه ۱۹۹۲) نمايندگى خود را در آن کشور افتتاح نمود.


جمهورى قزاقستانن نيز در بهمن‌ماه ۱۳۷۲ (ژانويه ۱۹۹۴) سفارت خود را در تهران رسماً بازگشائى کرد طى اين سال‌ها با توجه به مشترکات تاريخي، فرهنگى و مذهبي، روند روابط و مناسبات سياسى بين دو کشور بر پايه دو جانبه و چند جانبه از رشد و توسعه چشمگيرى برخوردار بوده است. ديدارهاى متعدد مقامات عالى‌رتبه طرفين از کشورهاى يکديگر در خلال اين سال‌ها شاهدى بر اين مدعا است اين ارتباط در سطح عالى حاکى از اراده و عزم رهبران دو کشور جهت بسط و تعميق و تحکيم مناسبات فيمابين است.


از نقاط برجسته روابط سياسى بين دو کشور در بدو امر ديدار رؤساى جمهور دو کشور در تاريخ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۷۱ در عشق‌آباد و همچنين سفر سه روزه نظربايف به تهران در آبان ماه همين سال و در رأس يک هيئت بلندپايه مى‌باشد. نظربايف در اين سفر ضمن ملاقات و ديدار با رهبر معظم انقلاب اسلامي، از جزيره کيش و اصفهان نيز بازديد نمود. ايشان سپس جهت زيارت مرقد مطهر امام رضا وارد مشهد شد. اين سفر که نقطه عطف مهمى را در روابط بين دو کشور ايجاد نمود منجر به امضاء چندين تفاهم‌نامه و قرارداد همکارى فيمابين در زمينه‌هاى مختلف اقتصادي، تجارى و فرهنگى بين دو کشور گرديد.


در پاسخ به اين سفر جناب آقاى هاشمى رفسنجانى رياست جمهورى وقت نيز در دوم آبان ماه ۱۳۷۲ به دعوت رئيس‌جمهور قزاقستان در رأس يک هيئت عالى‌رتبه متشکل از مقامات سياسي، اقتصادى و فرهنگى جمهورى اسلامى ايران به اين کشور سفر نمود.


- ديدار وزير امور خارجه جمهورى اسلامى ايران از قزاقستان (۱۸ - ۱۶ مرداد ۷۴):

در واقع اولين ديدار سياسى در سطح عالى در اين سال سفر جناب آقاى دکتر ولايتى به آلمانى به‌منظور شرکت در مراسم بزرگداشت يکصد و پنجاهمين سالگرد درگذشت آباى شاعر و متفکر قزاق مى‌باشد. ايشان بالاترين مقام سياسى خارج از حوزهٔ کشورهاى مستقل مشترک‌المنافع بود که در اين مراسم شرکت داشت(۱). سخنرانى ايشان در آکادمى ملى علوم قزاقستان در جمع کثير مقامات بلندپايه سياسي، فرهنگى و ادبى قزاقستان و نيز ساير مدعوين خارجى و بيان اينکه جمهورى اسلامى ايران آثار آباى را به زبان فارسى ترجمه و چاپ نموده است، قزاق‌ها را سخت تحت‌تأثير قرار داده و شديداً اظهار قدردانى و سپاس نمودند (۲). دکتر ولايتى طى اين ديدار با نورسلطان نظربايف رئيس‌جمهور و آقاى توکايف وزير امور خارجه جمهورى قزاقستان مسائل دو جانبه و منطقه‌اى و بين‌المللى را مورد گفتگو قرار داده و طرفين با نظرات و مواضع يکديگر آشنا شدند.


(۱) از حوزه کشورهاى مستقل مشترک‌المنافع رؤساى جمهور آذربايجان، قرقيزستان و ازبکستان بالاترين مقدمات شرکت‌کننده در اين مراسم بودند.


(۲) آباى گذشته از اينکه يک چهره فرهنگى و يک شخصيت تاريخى است، در نزد قزاق‌ها از قداستى خاص برخوردار است.


ايشان همچنين با وزير حمل و نقل و ارتباطات و رئيس قزاقى کميسيون مشترک ايران و قزاقستان طرق اجراء توافقات حاصله در کميسيون مشترک را مورد بحث و بررسى قرار دادند.


- سفر جناب آقاى دکتر حبيبى معاون اول رئيس‌جمهور به قزاقستان (۲۷ - ۲۵ دى‌ماه ۷۴):

اين ديدار به دعوت آقاى کاژن گالدين نخست‌وزير جمهورى قزاقستان انجام گرفت در اين سفر وزراء معادن و فلزات و راه و ترابري، معاونين وزراتخانه‌هاى نفت، بازرگاني، صنايع، راه و ترابرى ديگر مسئولين ذيربط، دکتر حبيبى را همراهى نمودند.


دکتر حبيبى طى اقامت خود در اين کشور با رئيس‌جمهور و نخست‌وزير قزاقستان گفتگو نمود. در ديدار با رئيس‌جمهور علاوه بر مسائل مورد علاقه دو کشور، موضوع درياى خزر، بحران در تاجيکستان و افغانستان مورد بحث قرار گرفت.


دکتر حبيبى همراه با نخست‌وزير قزاقستان در يک کنفرانس مطبوعاتى شرکت نمود و به سؤالات خبرنگاران پاسخ گفت. وى همچنين از آکادمى علوم قزاقستان بازيد نمود و عضويت افتخارى آکادمى را پذيرفت. ايشان در پايان سفر خود از شهر بندرى اکتائو ديدن نمود و در آنجا با برنامهٔ توسعهٔ آتى اين بندر و امکان مشارکت ايران در بازسازى آن آشنا گرديد. در اين سفر دو سند مهم ?موافقت‌نامه تشويق و حمايت متقابل از سرمايه‌گذاري? و ?موافقت‌نامه اجتناب از پرداخت ماليات مضاعف? به امضاء دکتر حبيبى و نخست‌وزير قزاقستان و سه سند ديگر در زمينه‌هاى نفت، حمل و نقل و مسائل اقتصادى بازرگانى به امضاء وزراء ذى‌ربط رسيد. اخبار اين سفر بازتاب و انعکاس گسترده‌اى در راديو و تلويزيون و مطبوعات قزاقستان داشت.


- سفر دکتر ولايتى به جمهورى قزاقستان (۱۲ - ۱۱ اسفند ۷۴):

اين سفر با هدف تسليم دعوت‌نامه جناب آقاى هاشمى رفسنجاني، به‌عنوان رئيس‌جمهور قزاقستان جهت شرکت در مراسم افتتاح اتصال خط آهن مشهد - سرخس - تجن انجام گرديد. در ملاقات با نظربايف ضمن تسليم دعوت‌نامه مذکور، مسائل مورد علاقه دوجانبه و نيز منطقه‌اى به‌ويژه بحران تاجيکستان و افغانستان مورد گفتگو قرار گرفت. نظربايف بر حل مسئله افغانستان از طريق اکو تأکيد نمود. تا قبل از آن مقامات قزاقى بر اقتصادى بودن حوزه فعاليت اکو تأکيد داشتند. در ديدار با وزير امور خارجه قزاقستان محور عمدهٔ مذاکرات مسائل منطقه‌‌اى شامل درياى خزر، اکو، امنيت منطقه با تأکيد بر حل سريع مناقشات در تاجيکستان و افغانستان بود که مورد تبادل نظر قرار گرفت.


آقاى واعظى معاون وزير خارجه که دکتر ولايتى را در اين سفر همراهى مى‌کرد ضمن ملاقات با وزير حمل و نقل و ارتباطات جمهورى قزاقستان که رياست کميسيون مشترک ايران و قزاقستان را نيز بر عهده داشته است، موضوعات مختلف از جمله افتتاح شعبه بانک صادرات در آلماني، تأسيس شعبه بيمه ايران در قزاقستان، امکان لغو رويداد رانندگان کاميون‌ها، نحوهٔ مشارکت ايران در بازسازى بندر اکتائو و... را با طرف قزاقى مورد بحث قرار داد.


- ديدار آقاى توکايف وزير خارجه قزاقستان از ايران (۱۶ - ۱۴ فروردين ۷۵):

آقاى توکايف به دعوت آقاى دکتر ولايتى در تاريخ مذکور يک ديدار رسمى از ايران به عمل آورد. در اين ديدار که در واقع اولين سفر ايشان به جمهورى اسلامى ايران بود، با مقام محترم رياست جمهور، دکتر ولايتى و نيز آقاى محلوجى رئيس وقت کميسيون مشترک ايران و قزاقستان ملاقات و گفتگو نمود. ايشان همچنين در اين سفر سرکنسولگرى قزاقستان در مشهد را رسماً افتتاح نمود.


- سفر آقاى نورسلطان نظربايف رئيس‌جمهور قزاقستان به ايران (۲۴ - ۲۲ ارديبهشت ۷۵):

در اين ديدار که دومين سفر رسمى رئيس‌جمهور قزاقستان به جمهورى اسلامى ايران به شمار مى‌رود، وزراء خارجه، حمل و نقل و ارتباطات، صنايع نفت و گاز، رئيس بانک ملي، استانداران آلمانى و منگستاو و ديگر مقامات ذيربط قزاقستان نظربايف را همراهى مى‌نمودند.


آقاى نظربايف در تهران با آقاى هاشمى رفسنجانى به‌طور خصوصى و همچنين در رأس هيئت‌هاى رسمى مذاکره داشت. همچنين اعضاء بلندپايه هيئت قزاقى با همتاهاى ايرانى خود با توجه به حوزه فعاليت، مسائل مورد علاقه طرفين را مورد بحث و بررسى قرار دادند.


رئيس‌جمهور قزاقستان و هيئت همراه همچنين در مراسم افتتاح خط آهن مشهد، سرخس، تجن شرکت نمودند. طى اين ديدار اسناد دو جانبه ذيل به امضاء رسيد:


- بيانيه مشترک در خصوص توسعهٔ آتى و مناسبات فيمابين جمهورى قزاقستان و جمهورى اسلامى ايران.


- اعلاميه مشترک در مورد درياى خزر.


- يادداشت تفاهم در خصوص همکارى فيمابين وزارت صنايع نفت و گاز جمهورى قزاقستان و وزارت نفت جمهورى اسلامى ايران و توافق بر ?سُوآپ? نفت قزاقستان از درياى خزر به ميزان سالانه ۲ ميليون تن.


- پروتکل افتتاح سر کنسولگرى جمهورى اسلامى ايران در قزاقستان


مناسبات سياسى جمهورى اسلامى ايران و قزاقستان طى سال‌هاى اخير توسعه فراوان يافته و على‌رغم استمرار مسائل درياى خزر و اختلاف‌نظر موجود در اين خصوص، در مجموع ارتقاء يافته است. اين مسئله در نتيجه پيگيرى سياست اعتمادسازى ايران، توسعه همکارى‌هاى منطقه‌اى و پيگيرى سياست جلوگيرى از تأثيرگذارى موضوعات مربوط به درياى خزر بر روابط دوجانبه بوده است. شاخص‌هاى متعارف در ارزيابى مناسبات سياسى از جمله تعداد و سطح هيئت‌هاى متبادله، موافقت‌نامه‌هاى و اسناد دو جانبه منعقده و موضع‌گيرى و لحن مطبوعات و مقامات دو کشور در خصوص يکديگر حکايت از مناسبات دوستانه ميان دو کشور دارد.