توافقات سرمايه‌گذارى دوطرفه

در ماه مه ۱۹۹۲ ايالات متحده با قزاقستان يک معاهده سرمايه‌گذارى دوطرفه امضاء کرد. اين معاهده در ۱۲ ژوئن ۱۹۹۴ به اجراء درآمد. همچنين در ماه مه ۱۹۹۲ ايالات متحده و قزاقستان توافق محرک و مشوق سرمايه‌گذارى را امضاء کردند که از زمان امضاء آن به‌طور مؤثر اجراء شده است.


قزاقستان توافقات محرک و مشوق سرمايه‌گذارى دوطرفه‌اى را با کشورهاى ديگر امضاء کرده است که عبارتند از: انگلستان، آلمان، اسپانيا، ايتاليا، فنلاند، فرانسه، سوئيس، مجارستان، ليتواني، لهستان، روماني، جمهورى چک، رژيم اشغالگر قدس، ايران، ترکيه، هند، چين، کره جنوبي، مالزي، مغولستان، مصر، آذربايجان، قرقيزستان، گرجستان و اوکراين.


کنسرسيوم درياى خزر متشکل از حکومت قزاقستان و شش کمپانى بين‌المللى نفت خام شامل BP، اويل گاز انگلستان، Agip،Mobile،RDS و Total است که در سال ۱۹۹۳ کار خود را براى استخراج نفت و گاز قسمت شمالى درياى خزر شروع کرد. اعضاء کنسرسيوم به‌طور مشترک در حدود ۳۵۰ ميليون دلار براى يک مطالعه زلزله‌شناسى و يک وام براى حکومت قزاقستان به‌خاطر حق جستجوى نفت در درياى خزر پرداختند. کار زلزله‌شناسى در اوت ۱۹۹۶ تکميل شد. در ژوئن ۱۹۹۷ مطالعات مربوط به توافق سهام توليدى (PSA) در حال انجام بود. پس از تکميل PSA، کنسرسيوم کاوش حفارى را ادامه خواهد داد که براى بعد از سال ۱۹۹۷ طراحى شده است. برآورد اوليه ذخاير ساحلى ۱۰ ميليون بشکه نفت و دوتريليون متر مکعب گاز طبيعى بوده است. توافقى که بين دو شرکت نفت خام بين‌المللى و يک شرکت روسى به‌نام گاز يورم در سال ۱۹۹۲ با دولت قزاقستان و با هدف توسعه گاز Karo به امضاء رسيد در غرب قزاقستان با شکست مواجه شد. در اوت ۱۹۹۶ شرکت آمريکائى AES نيروگاه Ekibostue را به قيمت ۵ ميليون دلار خريد و متعهد شد در شش سال آينده با بيش از ۵۰ ميليون دلار سرمايه‌گذاري، آن را تعمير اساسى کرده و توانائى خود را افزايش دهد. آن نيروگاه اکنون تنها با ۱۰ درصد ظرفيت بالقوه خود؛ يعنى ۴۰۰۰ مگابايت، برق توليد مى‌کند.


در اکتبر ۱۹۹۶ شرکت آمريکائى Accesl معدن زغال سنگ Bogatyl و نيز ۶۶ درصد از معدن زغال سنگ مجاور آن يعنى S.T را که هر دو قسمتى از کان عظيم‌الجثه زغال سنگ EK بودند را با قيمتى بالغ بر ۴۰ ميليون دلار خريد. ACC متعهد شد تا در جهت ارتقاء معادن زغال سنگ تا پنج سال ديگر ۵۵۰ ميليون دلار سرمايه‌‌گذارى کند. ديگر سرمايه‌گذارى‌هاى اصلى در چند سال گذشته عبارتند از:


- خريد کارخانه کروم و معدن مرتبط با آن از قزاقستان توسط يک شرکت ژاپنى (ثبت شده در بريتانيا) در اکتبر ۱۹۹۵: پرداخت ۶۷ ميليون دلار، قول سرمايه‌گذارى ۳۹۸ ميليون دلار.


- خريد کارخانهٔ فولاد کارگاندا در نوامبر ۱۹۹۵ توسط ISPat's: پرداخت ۲۲۵ ميليون دلار، قول سرمايه‌گذارى ۴۵۰ ميليون دلار.


- خريد کارخانه مس Zhezkazgan توسط شرکت سامسونگ کره جنوبي: پرداخت ۴۹ ميليون دلار، تعهد سرمايه‌گذارى ۳۰۲ ميليون دلار.


- خريد شرکت نفتى دولتى Yuzhneftigas توسط شرکت Murrican هيدورکربن کانادا در نوامبر ۱۹۹۶: پرداخت ۱۲۰ ميليون دلار، قول سرمايه‌گذارى ۲۸۰ ميليون دلار


- خريد ۴۰ درصد از سهام Kaztelecom توسط شرکت دوو کره جنوبى در آوريل ۱۹۹۷: پرداخت ۳۲۹ ميليون دلار، تعهد سرمايه‌گذارى ۲۷/۱ ميليون دلار.


- خريد ۶۵ درصد از کارخانه Aktyubinsk توسط شرکت ملى نفت چين در ژوئن ۱۹۹۷: پرداخت ۳۲۵ ميليون دلار، تعهد سرمايه‌گذارى ۴ بيليون دلار.

فهرست مهمترين شاخه‌ها و بخش‌هاى صنعتى تا سال ۲۰۰۰

فهرست مهمترين شاخه‌ها و بخش‌هاى صنعتى که تا سال ۲۰۰۰ نياز به جلب سرمايه‌گذارى‌هاى مستقيم داخلى و خارجى دارند به شرح زير است. اين فهرست توسط کميته دولتى قزاقستان در زمينهٔ سرمايه‌گذاري، با توجه به دستور رياست جمهورى قزاقستان در آوريل ۱۹۹۷ به شمارهٔ ۳۴۴۴ تصويب شده است:

زيرساخت‌هاى صنعتى (Industrial Intrastructure)

راه‌‌آهن، بزرگ‌راه‌ها، فرودگاه‌ها و تسهيلات بندري، پل سازي، ايستگاه‌هاى انتقال برق، صنعت برق، شبکه تلفن.

صنايع پردازشى (تبديلي) (Processing Industry)

- توليد لباس‌هاى با کيفيت بالا، منسوجات، محصولات چرمى


- توليد اثاثيه با کيفيت بالا


- توليد محصولات کشاورزي


- توليد محصولات غذائى و داروئى


- توليد صنايع الکترونيکي


- توليد صنايع کاغذى


- توليد صنايع بسته‌بندى غذائي


- توليد غذاى کودکان


- توليد شيرينى‌ها و نوشيدنى‌هاى غيرالکلي


- توليد ماشين‌آلات و تجهيزات جديد صنعتى


- توليد انواع اتومبيل (سواري، باربري، کاميون، اتوبوس‌هاى عمومى و برون شهري)


- توليد تجهيزات گرمايش و سرمايش


- توليد وسايل و لوازم بهداشتى و پزشکي


- توليد لوازم آرايشى و بهداشتى


- توليد فلزات متالورژى و فلزات غيرمتالورژى با فن‌آورى‌هاى روز دنيا


- توليد کالا و مواد با دستگاه‌هاى پيشرفته


- توليد دستگاه‌هاى بازيافت انواع ضايعات

تأسيسات در شهر آستانه

ايجاد تأسيسات در شهر آستانه با توجه به انتقال پايتخت به اين شهر در اولويت قرار دارد.

خانه‌سازى و تأسيسات فضاهاى فرهنگى و ورزشى

تأسيس تجارتخانه‌ها، بيمارستان‌ها، دانشگاه‌ها، ورزشگاه‌ها و تأسيسات تفريحي، فرهنگى و گردشگرى در اولويت قرار دارند.

کشاورزى

کشت غلات با جديدترين فن‌آوري، توليد بذور و دانه‌هاى اصلاح شده کشاورزي، پرورش احشام و گله‌هاى حيوانات اهلى گوشتى و شيري، توليد علوفه‌هاى با کيفيت بالا.