رئيس جمهورى کرواسي، رئيش کشور به‌حساب مى‌آيد و مسئوليت رهبرى حکومت را در داخل و خارج به‌‌عهده دارد. مراقبت از قانون‌اساسى و احترام به آن، حفظ استقلال و تماميت ارضى کشور و تضمين عملکرد مناسب حکومت از وظايف رئيس جمهورى است.


رئيس‌جمهورى براساس انتخابات عمومى و به‌طور مستقيم با رأى مخفى مردم براى مدت ۵ سال انتخاب مى‌شود و به‌ غير از کارهاى حزبى شغل ديگرى را نمى‌تواند عهده‌دار باشد. مسئوليت برگزارى انتخابات مجلس و فراخوانى نمايندگان منتخب براى برگزارى اولين نشست (بعد از انتخابات) به‌عهده رئيس‌جمهور است. رئيس‌جمهورى دستور برگزارى رفراندوم را براساس قانون‌اساسى مى‌دهد. عزل و نصب نخست وزير نيز به‌عهده رئيس‌جمهورى است. براساس پيشنهاد نخست‌وزير، معاونان دولت و اعضاء آن منصوب مى‌شوند.


از ديگر وظايف رئيس‌جمهور مى‌توان به موارد زير اشاره نمود:


اعلام عفو عمومي، اعطاء نشانه‌هاى افتخار و عالى جمهورى کرواسي، فرماندهى کل نيروهاى مسلح، رياست شوراى دفاع و تعيين اعضاء آن، عزل و نصب فرماندهان نيروهاى مسلح و همچنين اعلام جنگ يا صلح براساس تصميمات پارلمان.


جمهورى در سال ۱۹۹۲ دکتر توجمان بار ديگر به‌عنوان رئيس جمهورى کرواسى انتخاب شد.


وى در تاريخ ۱۴ مى ۱۹۲۲ در وليکو تروگوويشيج از بخش‌هاى زاگوريه کرواسي، متولد شد. پدر او استپان يکى از طرفداران فعال گروه دهقانى کرواسى و مادر او ژوشتينا بود. آنها غير از او دو پسر ديگر به نام‌هاى استپان و اوتيسا داشتند. مادر او در سال ۱۹۲۹ فوت نمود. وى در اين سال وارد دبستان شد. برادر او استپان يکى از فعالان نهضت ضد فاشيستى بود که در بهار ۱۹۴۳ کشته شد.پدر او با اينکه يکى از مؤسسان اصلى نهضت ضدفاشيستى در زاگوريه بوده است در سال ۱۹۴۶ به خاطر انتقادهاى او در مورد کشور جديد يوگسلاوى به‌دست پليس مخفى يوگسلاوى کشته شد. توجمان دوره دبستان را در محل تولد خود تمام کرده (۱۹۳۳ - ۱۹۲۹) و دوره دبيرستان را در زاگرب به پايان رساند (۱۹۴۱ - ۱۹۳۳).


او بيشتر اين مدت را به تنهائى با درس دادن به ديگران امرار معاش مى‌کرد. در دوران تحصيل او در مدرسه فعاليت خود را در نهضت دمکراتيک ملى آغاز نمود و به اين خاطر در سال ۱۹۴۰ دستگير شد.از سال ۱۹۴۱ در نهضت پارتيزانى ضدفاشيستى و انقلاب اجتماعى در شمال غربى کرواسى شرکت کرد و به‌هنگام جنگ، در اواخر ژانويه ۱۹۴۵ به‌عنوان يکى از نمايندگان کرواسى جهت شرکت در شوراى عالى دفاع يوگسلاوى به بلگراد رفت. بعدها او در اداره استخدامى وزارت دفاع، در ستاد فرماندهى ارتش فدرال و در سردبيرى دائرة‌المعارف ارتش به‌کار مشغول شد. در بلگراد تحصيل در آکادمى عالى نظامى را تمام کرده (۱۹۵۷ - ۱۹۵۵) و با اينکه در سال ۱۹۶۰ مقام ژنرالى گرفته بود، سال بعد (۱۹۶۱) از فعاليت در ارتش کناره‌گيرى مى‌کند تا بتواند تمام وقت خود را صرف کارهاى علمى و نويسندگى کند.


او در سال ۱۹۶۱ در زاگرب، مرکزى را براى تاريخ نهضت کارگرى تأسيس کرد و رياست آن را تا سال ۱۹۶۷ برعهده داشت. در سال ۱۹۶۳ به‌عنوان پروفسور دانشکده علوم سياسى دانشگاه زاگرب انتخاب مى‌شود و در آنجا انقلاب سوسياليستى و تاريخ جديد ملى را تدريس مى‌کند. در سال ۱۹۶۵ درجه دکتراى خود را در رشته تاريخ کسب مى‌کند. عنوان پايان‌نامه دکتراى خود را علت بحران در پادشاهى يوگسلاوى از زمان اتحاد در سال ۱۹۱۸ تا فروپاشى آن در سال ۱۹۴۱ انتخاب مى‌کند. مقالات زيادى (بيشتر از ۱۵۰ مقاله) در زمينه‌هاى مختلفى مانند تاريخ، تئورى‌هاى نظامي، تاريخ جديد ملي، فلسفه تاريخ و روابط بين‌المللى نوشته است. او در سمپوزيوم‌هاى مختلفى در داخل و خارج شرکت کرده و در دانشگاه‌هاى چکسلواکي، ايتاليا، آلمان، اتريش، کانادا و آمريکا سخنرانى کرده است.


وى در سال ۱۹۶۶ در دانشگاه هاروارد در قالب يک سرى سمينار بين‌المللى تحت عنوان (آينده، قدرت و زندگى در قرن اتم در تاريخ بشري) سخنرانى نمود. وى جزء هيئت سردبيرى مجله کارنظامي، ويرايشگر و معاون سردبير دائرةالمعارف ارتش، ويرايشگر و همکار دائرةالمعارف مؤسسه لغت‌شناسى (Krlez)، سردبير مجله راه‌هاى انقلاب عضو هيئت تحريريه مجله آکادمى علوم يوگسلاوى فورام (Forum) و عضو سردبيرى نشريه حزب - HDZ بوده است.


از سال ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۷ توجمان به‌عنوان رئيس کميسيون روابط خارجى و عضو کميته مرکزى اتحاديه سوسياليست‌هاى کرواسى بود. از سال ۱۹۶۵ تا سال ۱۹۶۹ به‌عنوان نماينده پارلمان کرواسى در کميسيون آموزش و پرورش فعاليت داشت، عضو هيئت رئيسه و هيئت اجرائى اداره فرهنگ و تاريخ کرواسى و همچنين رئيس قسمت تاريخ کرواسي اين اداره بوده است. از سال ۱۹۷۰ به‌عضويت جامعه نويسندگان کرواسى و از سال ۱۹۸۷ به‌عضويت مرکز پن (PEN - انستيتو نويسندگان) کرواسى درآمده است.


از نخستين کارهاى منتشر شده توجمان دکترين نظامى در مورد جنگ‌هاى تهاجمى و آزادى‌بخش است که وى خاطر نشان مى‌سازد، هر ملتى بايد ارتشى براى خود تشکيل دهد، وى در اين دکترين از نظامى‌گرى ملى و دفاع سرزمينى حمايت مى‌کند. اين مطالب مورد انتقال سران کمونيست در بلگراد قرار گرفت و آنها توجمان را شخصى که ايده‌هاى ضد مارکسيستى و ناسيوناليستى تبليغ مى‌کند، معرفى کردند. تعدادى از نقطه نظرات توجمان به‌ويژه مخالفت او با متهم نمودن ملت کرواسى به خيانت به‌خاطر وجود روحيه استقلال‌طلبى در زمان جنگ جهانى دوم و موضع او در مورد اغراق‌آميز بودن آمار قربانيان اردوگاه ياسنوواتس (Jasenovac) (که مردم کرواسى را با طينتى وحشى تلقى کرده بود) موجب شد که وى تحت تعقيب و آزار سياسى قرار گرفته و بعداً دادگاهى شود. سرانجام در سال ۱۹۶۷ از حزب کمونيست و انستيتو اخراج شد و حق فعاليت در دانشگاه را هم از وى گرفتند و در حالى‌که ۴۵ سال داشت بازنشسته شد.


سال ۱۹۷۲ به‌هنگام تعقيب و آزار مخالفان در کرواسى او را حبس مى‌کنند و قرار بود او به‌عنوان متهم اصلى به‌خاطر روابط مشکوک با خارج و مهاجران کروات در خارج از کشور محاکمه کنند. با وساطت نزد تيتو، او که قرار بود به زندان طولانى محکوم شود فقط به ۲ سال حبس محکوم شد که (بعد اين مجازات به ۹ ماه کاهش پيدا کرد). بعد از تيتو او را در سال ۱۹۸۱ دوباره دستگير و به سه سال حبس محکوم شد که به‌خاطر مصاحبه با تلويزيون آلمان، سوئد و راديو فرانسه بود که در آنها در مورد فرضيه‌هاى تاريخى خود او و برقرارى دمکراسى چندحزبي، سخن گفته بود. وى از ژانويه ۱۹۸۲ تا فوريه ۱۹۸۳ در زندان به‌سر مى‌برد و در ماه مى ۱۹۸۴ براى سپرى نمودن بقيه محکوميت او دوباره به زندان برگردانده مى‌شود. ولى در ستامبر همان سال به خاطر شرايط نامساعد جسمانى به‌طور مشروط از زندان آزاد مى‌شود. در سال ۱۹۸۷ بلافاصله بعد از صدور پاسپورت از کشور خارج و قبل از همه به کانادا و آمريکا و سپس به کشورهاى اروپائى سفر مى‌کند و در آن کشورها با سخنرانى‌هاى خود باعث بيدارى و ايجاد نهضت ملى دمکراسى بين مهاجرين کروات در اين کشورها مى‌شود.


در سال ۱۹۸۹ جامعه دمکرات کرواسى (HDZ) را بنا و خود رياست آن را به‌عهده مى‌گيرد. بعد از پيروزى (HDZ) در اولين انتخابات بعد از ۵۰ سال، پارلمان (در تاريخ ۳۰ ماه مى ۱۹۹۰) او را به‌عنوان رئيس‌جمهورى معرفى مى‌کند و اين انتخاب زمانى بود که کشور، جمهورى سوسياليستى کرواسى ناميده مى‌شد. بعد از تصويب قانون‌اساسى جديد در تاريخ ۲۲ دسامبر ۱۹۹۰ توجمان براى بار دوم در انتخابات مستقيم رياست جمهورى در اوت سال ۱۹۹۲ به‌عنوان رئيس‌جمهورى کشور انتخاب شد. در کنگره عمومى (HDZ) در تاريخ ۱۵ و ۱۶ اکتبر ۱۹۹۳ به‌عنوان رئيس (HDZ) که بزرگترين گروه سياسى کرواسى در تاريخ معاصر آن است، انتخاب مى‌شود. از سال ۱۹۹۲ به‌عضويت آکادمى علوم و فرهنگ کرواسى درمى‌آيد و جوايز و تقديرهاى بين‌المللى زيرا به‌دست آورد: کاترينا مديچى (Catarina Medici) در نوامبر ۱۹۹۰، جايزه مرکز اقليت‌هاى قومى ۱۹۹۱، دکتراى افتخارى دانشگاه يولا نوامبر ۱۹۹۰.


دفتر رياست جمهورى متشکل از: رئيس دفتر، معاونان رئيس دفتر، مشاور امنيت ملي، مشاور اصلى اقتصادي، مشاور اصلى نظامي، مشاور ويژه مسائل حقوقي، مشاور امور داخلي، مشاور امور خارجه، مشاور اقتصادي، مشاور امور اجتماعي، معاون مشاور امور داخله، رئيس تشريفات کشوري، رئيس کابينه رئيس‌جمهور، آجودان رياست جمهوري، رئيس کابينه نظامي، رئيس قسمت شکايات.