گاز

بنگلادش از لحاظ منابع معدنى چندان غنى نيست. گاز طبيعى يکى از مهم‌ترين منابع بنگلادش مى‌باشد. گاز طبيعى يکى از مهم‌ترين منابع بنگلادش مى‌باشد. کل ذخائر گاز طبيعى اين کشور بالغ بر ۱۳ تريليون فوت مکعب مى‌باشد. تاکنون ۱۴ حوزه گاز طبيعى در اين کشور کشف شده است که از آن در توليد نيرو، صنايع و مصارف خانگى استفاده مى‌شود.


گاز طبيعى در ۱۹۵۵ توسط شرکت نفت پاکستان در هريپور (Haripur) واقع در ۱۵ مايلى شرق سيلهت کشف شد. گاز هاريپور در ۱۱۰۰ پائى اعمال زمين قرار دارد. به دنبال کشف گاز هريپور فعاليت‌هائى در پنج حوزهٔ گازى ديگر واقع در شمال شرقى بنگلادش و بندر چيتاگنگ انجام گرفت.

زغال سنگ

يکى ديگر از معادن قابل توجه بنگلادش زغال سنگ مى‌باشد. ذخاير زغال سنگ کشف شده ۷۰۰ ميليون تن بوده، در منطقه ?جمال گنج - Jamal ganj? و ?ممنسينگ - Mamnsing? و در عمق ۳۰۰۰ پائى قرار دارد. در مناطق ?فريدپور - Faridpur? و ?کولنا - Khulna? نيز زغال سنگ کشف شده است. اخيراً نيز با کمک سازمان ?توسعه ماوراء بحار انگليس? ذخاير عظيم زغال سنگ به ميزان ده‌ها ميليون تن در دهکده مدان‌خالى از بخش پيرگنج از توابع شهرستان رانگپور و در منطقه‌اى به وسعت ۵۰ مايل مربع و به عمق ۹۵۰ فوت کشف گرديد. زغال سنگ کشف شده بهترين نوع زغال سنگى است که تاکنون در شبه قارهٔ هند کشف شده و قادر خواهد بود نيازهاى بنگلادش را تا ۱۰۰ سال آينده تأمين نمايد. بنگلادش به علت عدم امکانات مالى و فنى قادر به بهره‌بردارى کافى از منابع زغال سنگ خود نمى‌باشد.

نفت

بنگلادش داراى ذخائر نفت اندکى در چيتاگنگ (واقع در جنوب) و سيلهت (واقع در شمال شرقى کشور و در مجاوزت ايالت نفت خيز آسام هند) مى‌باشد. در دسامبر ۱۹۸۶ کارشناسان بنگلادشى با استفاده از تکنولوژى خارجى و اعتبار ۱۰ ميليون دلارى بانک توسعه آسيائى موفق به کشف ذخائر جديد نفت در منطقه ?هريپور? در سيلهت شدند. با کشف منابع مزبور بنگلادش اکنون روزانه حدود ۳۰۰ الى ۴۰۰ بشکه نفت خام استخراج مى‌نمايد البته به‌طورى‌که وزير انرژى بنگلادش اظهار داشته است اين کشور در حال حاضر به علت نداشتن امکانات لازم و مشکل حمل نفت از ناحيه سيلهت به تنها پالايشگاه خود واقع در چيتاگنگ از تمامى چاه‌هاى نفتى واقع در سيلهت بهره‌بردارى نمى‌نمايد.


چاه‌هاى نفت منطقه هريپور در مجاورت حوزه‌هاى نفتى هند در ايالت آسام واقع شده و هندى‌ها از استخراج نفت در منطقه مزبور خوشنود نيستند؛ زيرا با توجه به شيب اين ناحيه ممکن است بهره‌بردارى از چاه‌هاى هريپور سبب کاهش ذخائر نفتى هند در آسام گردد. عمليات حفارى در منطقه ?رانگپور? و نواحى مجاوز آن توسط کمپانى نفتى شل در جريان مى‌باشد. ولى شرکت کمپانى‌هاى خارجى در استخراج نفت اين کشور مخالفت گروه‌ها و احزاب مخالف دولت را به همراه داشته است.

سنگ آهک

بنگلادش داراى ذخائر قابل ملاحظه‌اى سنگ آهک در مناطق ?بوگرا?، ?رانگپور? و ?ديناجپور? مى‌باشد. ذخائر سنگ آهک اين کشور حدود ۱۰۰ ميليون تن تخمين زده شده استع. از اين سنگ جهت توليد سيمان در دو کارخانهٔ چاتاک و چيتاگنگ استفاده مى‌گردد.

نمک

در سواحل خليج بنگال و در مناطق ?چيتاگنگ? و ?کوکسز بازار? مقادير معتنابهى نمک طعام به‌دست مى‌آيد. لکن اين ميزان نيازهاى کشور را برآورده ننموده و بنگلادش مجبور است سالانه مقدار زيادى نمک از خارج وارد نمايد.


شن‌هاى حاوى مواد راديو اکتيويته و معدنى - در سواحل خليج بنگال از ناحيه KUTUBDIA تا TEKNAF مقادير قابل ملاحظه‌اى شن حاوى مواد راديواکتيويته کشف شده است. همچنين براساس بررسى‌هاى به‌عمل آمده وجود ۵۰۰ هزار تن شن و ماسه حاوى مواد کانى قابل بهره‌بردارى در اين کشور محرز شده است.

ساير مواد معدنى

ساير مواد معدنى که در اين کشور به‌دست آمده است عبارتند از: خاک رس، سيليس، اکسيد آلومينيوم، مس، اورانيوم و توريوم.