تاريخ به هر يک از ايالت‌هاى اتريش ويژگى‌هاى خاص قومي، اقتصادى و فرهنگى داده است که البته وضعيّت اقليمى گوناگون اين کشور در ايجاد آن نقشى مؤثر داشته است. تفاوت آب و هوا و وضعيّت نشو و نماى نباتات سبب ايجاد تفاوت در شيوه زندگي، آداب و رسوم، خوراک و پوشاک مردم مى‌شود، که در اين گونه‌گونى به وضوح در سراسر خاک اتريش به‌چشم مى‌خورد.


مهمترين شهرهاى اتريش از نظر اقتصادي، سياسى و فرهنگى عبارتند از: وين (Vienna)، سالتسبورگ (Salzburg)، اينزبروک (Innsbruck)، لينز (Lins) و گراتس (Graz).


وين طى قرن‌ها مرکز امپراتورى چندمليتى اروپا بوده است. شهرهاى سالتسبورگ، اينزبروک و گراتس از قديمى‌ترين مراکز توسعه و تبادل فرهنگ‌ها بوده و پيش از ساير شهرها به ساخت ادارى متمرکز دست يافتند، در نتيجه نقش مهم و مؤثرى را در تاريخ کشور ايفاء نموده‌اند.

وين

پايتخت اتريش وين است که به‌صورت شهر - ايالت بوده و مرکز ايالت اتريش سفلى (از سال ۱۹۸۶ به بعد مرکز اتريش سفلى سنت پلتن شد) نيز به‌شمار مى‌رفت. وين با ۴۱۵ کيلومتر مربع مساحت در شرق اتريش واقع شده و حدود ۶۰ کيلومتر با مرزهاى مجارستان، چک و اسلواکى فاصله دارد.



وين يکى از شهرهاى تاريخى اروپا است که شاهد حوادث گوناگونى بوده و هم‌اکنون نيز پس از ژنو يکى از شهرهاى بين‌المللى جهان محسوب مى‌گردد. محل استقرار اکثر دفاتر سازمان‌هاى بين‌المللى از جمله سازمان ملل است. در اين شهر که به شهر کنگره‌ها و جشنواره‌ها شهرت دارد، همه ساله سمينارهاى بين‌المللى متعددى برگزار مى‌شود.


وين به شهر اُپرا، موسيقى و هنر نيز شهرت يافته و يکى از بزرگترين مراکز علمى و فرهنگى اروپاى مرکزى است. دانشگاه وين از سال ۱۳۶۵ ميلادى مرکز فعاليّت‌هاى علمى و هنرى در سراسر اروپا شناخته شده است. فعاليّت‌هاى دانشکده‌هاى هنر، اجراى تأترهاى مختلف و برنامه‌هاى کنسرت در سطحى قابل عرضه و ستودنى در عرصه بين‌المللي، اسباب تداوم زندگى فرهنگى اروپايى را توسط اين شهر فراهم آورده و همه‌گاه سياحان و جهانگردان بسيارى را به سوى جذابيت‌هاى ويژه خود مى‌کشاند. فزون بر آن، نقطه مرکزى تجارت اتريش است، زيرا به علت قرار گرفتن بر سر راه بازرگانى شرق و غرب، به يک بازار بين‌المللى مبدل شده است. کليه بانک‌ها، شرکت‌هاى بزرگ بيمه، ادارات مرکزى ايالت‌هاى اتريش در اين شهر استقرار يافته‌اند.

سالتسبورگ

نمک (Salt) که نامش را به اين شهر و ايالت داده: قرن‌ها از اين ناحيه استخراج شده است. سالتسبورگ که به شهر موزارت (Mozart) معروف است يکى از مراکز مهم هنرى اتريش و همچنين مرکز تبادل بين‌المللى توريسم است. در قلب اين شهر بزرگترين مرکز موسيقى اروپا قرار دارد. اين شهر، شهر مقدس اتريش است و داراى کليساهاى هم‌شکل متعددى در دامنه کوه‌ها و ساحل درياچه‌هاى آن مى‌باشد، همچنين سرشار از آثار تاريخى و باستاني، افسانه‌ها، رسوم و عادات کهن و نيز گنجينه‌هاى هنرى و تاريخى ارزشمندى است. سالتسبورگ امروزى جزئى است از آنچه که روزگارى اسقف‌هاى بزرگ بر آن حکومت داشتند.



سالتسبورگ از نظر صنايع و کشاورزى بسيار متنوع و از لحاظ پرورش دام و جنگل‌دارى و وفور معادن اهميّت بسيارى دارد. توسعه اين شهر از سال ۱۹۴۵ ميلادى آغاز گرديد.

اينزبروک

مرکز تيرول (Tirol) و يکى از مراکز مهم جهانگردى بخصوص در زمستان مى‌باشد. جاده‌هاى اين شهر مهم‌ترين شبکه ارتباطى حياتى سراسر اروپا است. فستيوال سالانه موسيقى گذشته و کنسرت‌هايى که در کاخ آمبرس (Ambras) اجرا مى‌شود از فعاليّت‌هاى ماه‌هاى تابستان اينزبروک است. ساختمان مدرن کنگره در شهر دانشگاهى اينزبروک تنها يکى از اماکن تبادل فرهنگى و هنرى مى‌باشد.

لينز

لينز از جمله شهرهاى ساحل دانوى و مرکز ايالت اتريش عليا (Upper Austria) است. يکى از مراکز مهم صنعتى و شهر نمايشگاهى است. به‌خاطر ارتباط با رودخانه، از لحاظ حمل و نقل داراى اهميّت است. اين شهر در کنار رود دراو واقع شده و داراى تفريح‌گاه‌ها، راه‌آهن، مناظر زيبا و قلل پوشيده از برف است.


لينز از سال ۱۹۷۴ تا به امروز فستيوال بين‌المللى بروخنر (Bruchner) را برگزار مى‌نمايد.

گراتس

گراتس مرکز ايالت استيريا (Styria) و دومين شهر بزرگ اتريش است. در گذشته مرکز امپراتورى دانوب و پايتخت ايالات استيريا بوده است. اين شهر در ساحل رود مور در جنوب استيريا و در محل تلاقى جاده‌هاى بازرگانى واقع شده و ادارات دولتي، فرمانداري، تالار پهلوانان و زرادخانه آن نشان‌دهنده سنت قديمى شهر است. کليساها و مدارس آن متجاوز از پانصد سال پيش ساخته شده است.



گراتس در حال حاضر داراى مرکز تجاري، فرهنگى و آموزشى مدرنى است که بر پايه همان سنت‌هاى قديمى بنا شده است. صنايع عمده استيريا که به سراسر جهان صادر مى‌گردد در اين شهر مرکزيت يافته است.