وزارت خارجه روسیه در بیانیه یی از طرح امریکا برای استقرار سامانه موشکی پاتریوت در کشور رومانی ابراز نگرانی کرد و اعلام داشت؛ پایداری صلح در اروپا باید بر پایه اقدامات سنجیده و بدون حذف کشورهای دیگر از تصمیم گیری درباره این موضوع صورت گیرد.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، وزارت خارجه روسیه دیروز (شنبه) در بیانیه یی، استقرار موشک های پاتریوت در رومانی را به زیان منافع امنیتی اروپا و جهان دانست و اعلام کرد؛ کاربرد اقدامات سنجیده جمعی بر پایه امنیت برابر، یک ضرورت برای نگه داشتن صلح در اروپا است. در این بیانیه گفته شده است برای اجرای چنین طرح هایی در اروپا ابتدا باید اقدامات سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی مورد توجه قرار گیرد و ارزیابی های مشترکی برای مقابله با چالش های نظامی و فنی انجام شود. وزارت خارجه روسیه در بخشی دیگر از بیانیه خود افزود؛ مسکو خواهان توضیحات کامل واشنگتن از تصمیم اجرای این طرح موشکی در رومانی برآمده است.
امریکا در سال ۲۰۰۷ میلادی پیشنهاد استقرار سپر موشکی در کشورهای لهستان و جمهوری چک را ارائه داد، اما مخالفت های روسیه سبب شد جرج بوش نتواند این تصمیم را اجرایی کند و «باراک اوباما» نیز بعد از ورود به کاخ سفید هرچند از استقرار سپر موشکی در اروپای شرقی صرف نظر کرد، اما در پی استقرار آن در کشورهایی چون ترکیه، کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و اکنون رومانی است. در همین رابطه سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز گفت؛ با توجه به این حقیقت که رژیم دریای سیاه از سوی «کنوانسیون مونترو» تنظیم می شود، ما انتظار داریم امریکا در این باره یک توضیح جامع بدهد. کنوانسیون مونترو فعالیت نظامی را در اطراف کانال های بسفر و داردانل تحت حاکمیت ترکیه تنظیم می کند. این در حالی است که رئیس جمهور روسیه در دکترین جدید نظامی این کشور با تاکید مجدد بر حق کشورش در استفاده از تسلیحات هسته یی در صورت تهدید موجودیت روسیه اظهار داشت توسعه ناتو تهدید ملی علیه روسیه به حساب می آید. براساس گزارش رویترز، این دکترین که در وب سایت کرملین منتشر شده، می گوید؛ مادامی که سربازان متعارف روسیه فاقد تجهیزات مدرن هستند و تحت یک اصلاحات دشوار با هدف ایجاد نیروهای مسلح حرفه یی قرار دارند، مسکو به زرادخانه هسته یی خود به عنوان آخرین ترفند متکی است. اما این دستورالعمل ها دنباله ایده مطرح شده سال گذشته از سوی نیکلای پاتروشف رئیس شورای امنیت ملی روسیه مبنی بر صدور مجوز استفاده از سلاح های هسته یی در نبردهای منطقه یی نیستند.
در سومین دکترین نظامی روسیه که با امضای مدودوف جنبه قانونی پیدا کرده است، همچنین گسترش سلاح های کشتار جمعی، فناوری های موشکی و افزایش بودجه و نیروهای نظامی در کشورهای همجوار روسیه از خطرات برای امنیت این کشور محسوب شده است. تدوین کنندگان سومین دکترین نظامی روسیه از بلاروس، کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و اعضای اتحادیه امنیت دسته جمعی به عنوان متحدان روسیه نام بردند. منابع خبری روسیه افزودند مدودوف همچنین سند دیگری را در امر بازدارندگی هسته یی تایید کرد که مفاد آن جنبه سری دارد و براساس یکی از بندهای آن روسیه حق دارد در صورت حمله به این کشور و یکی از متحدانش با سلاح هسته یی، به کاربرد این سلاح متوسل شود. مدودوف در نشست شورای امنیت روسیه همچنین خواستار تجهیز ارتش به سلاح های جدید و پیشرفته و برتری های نظامی و نیز برنامه ریزی لازم برای انتقال سریع نیروها به مناطق بحرانی مورد نیاز شد. روسیه در سال ۲۰۰۸ به مدت پنج روز با گرجستان وارد جنگ شد و براساس این دکترین همچنان با خطر تهدیدهای امنیتی جدید از سوی جنگ های منطقه یی و محلی روبه رو است. انتشار این دکترین در حالی است که امریکا و روسیه در حال ادامه دادن به مذاکرات خود در تلاش برای نهایی کردن توافق پیمان جدید دوجانبه کاهش سلاح های هسته یی استراتژیک هستند. |