آفتاب

نبود کارکرد حزبی، یکی از اشکالات سیستم انتخاباتی است

نبود کارکرد حزبی، یکی از اشکالات سیستم انتخاباتی است

یک عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی با بیان اینکه با استانی شدن انتخابات سطح نخبگی مجلس افزایش نمی‌یابد، گفت: باید به سمت اصلاح کلی قانون انتخابات و حاکم کردن کارکرد حزبی در انتخابات برویم.

علی محمد نمازی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه سیستم انتخاباتی کشور بسیار قدیمی بوده و نیاز به تغییر و تحول کلی دارد، اظهار کرد: مدت زمان محدود برای ثبت نام در انتخابات، بررسی صلاحیت نامزدها و تبلیغات و همچنین اخذ رای در یک روز از جمله اشکالات سیستم انتخابات فعلی است. اجرای انتخابات و نظارت بر آن بر عهده حاکمیت است. مردم مجبور هستند در یک روز به نامزدهای انتخابات رای دهند. شمارش و استخراج آرا نیز کاملا مکانیزه نیست تا نقش انسان در شمارش آرا به حداقل برسد.

وی با بیان اینکه نبود کارکرد حزبی در انتخابات یکی دیگر از اشکالات سیستم انتخاباتی فعلی است، بیان کرد: مردم در حال حاضر بیش از اینکه به برنامه‌ها رای دهند، به چهره‌ها و شعارها رای می‌دهند؛ در حالی که یکی از کارکردهای احزاب، تربیت نیروی سیاسی و کادرسازی و ارائه برنامه در انتخابات برای اداره کشور است.

این فعال سیاسی با اشاره به اینکه من با استانی شدن انتخابات مخالف هستم، خاطرنشان کرد: با استانی شدن انتخابات، برای مردم سخت خواهد بود که از یک لیست طولانی، نامزدهای مورد نظر خود را انتخاب کنند. در این شرایط ممکن است نامزدها مردم را ترغیب کنند تا آنها تک رای بدهند. شمارش آرا نیز مشکل خواهد بود و ممکن است حتی منجر به اعتراضات زیادی شود.

وی ادامه داد: این ابهام وجود دارد که در استانی شدن انتخابات آیا صلاحیت نامزدها در حوزه شهرستان بررسی می‌شود یا استان؟ تکلیف حضور نمایندگان در شورای اداری یا کمیسیون شهرستان‌ها چه می‌شود؟ از سویی تبلیغات نامزدها در سطح استان تقریبا غیرممکن خواهد بود، زیرا تبلیغات در سطح استان به هزینه زیادی نیاز دارد. وجود برخی استثناها در این طرح نیز یکی دیگر از مشکلات استانی شدن انتخابات است.

نمازی همچنین با اشاره به اینکه تقویت احزاب یکی از اهداف طراحان استانی شدن انتخابات است، تصریح کرد: در شرایط فعلی مردم نه به یک حزب، بلکه به جبهه رای می دهند، اما پس از تشکیل مجلس، اختلافات داخلی احزاب یک جبهه آغاز می‌شود مثل لیست امید یا شورای شهر تهران که در انتخاب شهردار تهران دیدم چه مشکلاتی پیش آمد. در استانی شدن انتخابات احتمال رای‌آوری افرادی که در لیست قرار می گیرند، چهره‌های بسیار مشهور و افرادی که پول کافی دارند بیشتر است و احتمال انتخاب نامزدهای کارآمد ولی گمنام که در لیست قرار نمی گیرند، بسیار کم می‌شود.

این عضو شورای مرکزی حزب کارکزاران در پاسخ به این پرسش که آیا طرح استانی شدن انتخابات به افزایش سطح نخبگی نمایندگان کمک می‌کند، گفت: شاید شرایط را بدتر کند، چون هم ممکن است نماینده با رای کمتری به مجلس راه یابد و هم اینکه نامزدهای انتخابات مردم را تشویق کنند که تک رای بدهند. در این شرایط رای‌ها پراکنده می شود. از سویی مردم یک شهرستان نسبت به استان، راحت‌تر می توانند نخبگان خود را انتخاب کنند، زیرا با افزایش نامزدهای انتخابات، انتخاب برای مردم هم سخت‌تر می شود.

وی خاطرنشان کرد: کاهش مراجعه‌کنندگان به نمایندگان به دلایل غیر تقنینی و نظارتی یکی دیگر از اهداف استانی شدن انتخابات اعلام شده است. این رفتار مردم با استانی شدن انتخابات از بین نمی‌رود و حتی ممکن است مراجعات هم از کل استان بیشتر شود. نماینده هم نمی‌تواند در کل استان دفتر ارتباطات مردمی داشته باشد. باید این فرهنگ‌سازی ایجاد شود که مردم برای امور اجرایی، تقنینی و نظارتی و قضایی به نهادهای مربوط به خود مراجعه کنند و این فرهنگ‌سازی به زمان نیاز دارد. در حال حاضر وقتی مردم نتوانند به نمایندگان مراجعه کنند، دلسرد شده و این مساله می‌تواند بر میزان مشارکت در انتخابات تاثیر بگذارد.

نمازی در پایان گفت: باید در سیستم انتخاباتی کشور اصلاحات کلی انجام و به احزاب در انتخابات نقش جدی داده شود. اگر چند حزب قوی شکل بگیرد، مردم به جای رای دادن به چهره‌ها و شعارها، به برنامه‌های احزاب و نیروهایی رای می دهند که در احزاب تربیت شده‌اند.

انتهای پیام

خبرنگار: محسن فرامرزی

دبیر: رییسی

کد N2065353

وبگردی