آفتاب
میزگرد دست اندرکاران صنعت دارو؛ (بخش پایانی)

چوب لای چرخ صنعت داروسازی کشور/رانت خواران علیه داروی ایرانی

چوب لای چرخ صنعت داروسازی کشور/رانت خواران علیه داروی ایرانی

صنعت داروسازی کشور سهم ۹۷ درصدی در تامین نیاز دارویی کشور دارد، در عین حال، دست اندرکاران این صنعت، از اینکه دولت از آنها حمایت نمی کند، به شدت گلایه مند هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، در میزگرد کارشناسی بررسی وضعیت صنعت داروسازی کشور که با حضور تنی چند از نمایندگان این صنعت در محل دفتر یکی از نشریات سلامت برگزار شد، سه نفر از مدیران دارویی به ارزیابی و تحلیل خود از وضعیت کنونی این صنعت پرداختند.

دارو واجب تر از غذا

فضل الله حیدرنژاد، به عنوان نماینده ای از صنعت داروسازی کشور، در ابتدا با عنوان این مطلب که در مقطع زمانیِ هجوم انواع بیماری ها، ‏دارو بعد از آب و هوا که حیات بشر به آن وابستگی شدید دارد، حتی از غذا واجب تر است، گفت: در زمینه  دارو روز به روز نظارت ها و استانداردها بالاتر رفته و داروسازی کشور نیز هر بار خود را به ‏بهترین شکل با مطالبات جدید تطبیق داده و از هر آزمونی سربلند بیرون می آید. اما هم اکنون سمت و ‏سوی دغدغه ها تغییر کرده و به جای این که به توسعه و صادرات متمرکز باشیم تلاش می کنیم صنعت را ‏روی پا نگه داشته و نیازهای مردم را تامین کنیم که این توقف توسعه و بازگشت به گذشته های صنعت ‏است.

وی افزود: امروز به رغم وجود توانایی های صنعت داروسازی، دغدغه ی ما این شده که کارخانه را حفظ کنیم.‏ نظارت متعصبانه و غیرمنطقی بر قیمت دارو یکی از مهم ترین چالش های داروسازی در کشور است. رب ‏گوجه فرنگی در اولین روز هفته با قیمت ۶ هزار تومان در قفسه  فروشگاه در معرض دید و خرید قرار می گیرد. شبانه تصمیم می گیرند افزایش ۱۰ هزار تومانی قیمت داشته باشند و صبح روز بعد در تمام فروشگاه های ‏کوچک و بزرگ، خصوصی و دولتی با قیمت ۱۶ هزار تومان به مشتری عرضه می شود. اما در مورد دارو که سلامتی مردم به آن وابسته است، این فرهنگ را حاکم کرده اند که افزایش قیمت ‏امری غیر عادی است. ما با این برخورد تبعیض آمیز و غیراصولی دچار مشکل نقدینگی شده ایم. حتی ما ‏را موظف می بینند تاوان ضرر و زیان طرح و پروژه های آزمایشی شان را هم بدهیم.

حیدرنژاد ادامه داد: ‏در زمینه  تولید دارو، ما در هر مرحله متحمل هزینه های هنگفت می شویم ولی بعد که دارو تولید شد و آن را از ما خریدند اوراقی به ما می دهند که ۱۵ تا ۲۰ درصد زیر قیمت است. هم زمان داروهایی که داروساز ایرانی تولید می کند بدون هیچ توجیهی از خارج هم وارد شده و به بازار ‏عرضه می گردد.

وی افزود: در شرایط عدم نقدینگی و بازاری که محصولات خارجی به صورت آشفته به ‏آن وارد شده چگونه کارخانه ها را سر پا نگه داریم، هر کارگری که از صنعت تعدیل یا اخراج می شود ‏جامعه تاوان سنگینی برای بیکاری وی خواهد پرداخت.

چوب لای چرخ صنعت گیاهان دارویی

در ادامه این میزگرد، جعفر میرفخرایی دبیر انجمن گیاهان دارویی، گفت: بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت حجم خرید و فروش گیاهان دارویی در جهان در سال ۱۹۹۶ حدود ‏‏۶۰ میلیارد دلار بوده که در سال ۲۰۱۰ به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده و بانک جهانی پیش‌بینی کرده که ‏این رقم در سال ۲۰۵۰ به ۵ هزار میلیارد دلار خواهد رسید. این یعنی اطمینان مردم و تایید پزشکان و ‏متخصصان نسبت به کاربرد داروهای گیاهی که روز به روز روند افزایشی دارد.‏

وی افزود: در این تجارت پررونق، کشورهای چین، هند، آمریکا و آلمان در حال حاضر تاجران اصلی تولید و عرضه ی ‏گیاهان دارویی و فرآورده‌های آن در جهان هستند. وقتی می بینید یک چرخی در ایران عزیز می چرخد و ‏نیت گردانندگان آن توسعه  اقتصادی است باید به این همت، یاری رسان باشید نه اینکه چوب لای چرخ ‏بگذارید. ==--]

میرفخرایی گفت: در حال حاضر بیش از۲۵۰۰ پروانه  ساخت داروهای گیاهی و فراورده های طبیعی داریم. آمار شرکت های ‏فعال فراوده های طبیعی و سنتی به ۲۱۱ شرکت می رسد که ۱۲۳ شرکت تولیدی و ۷۸ شرکت تولید ‏قراردادی هستند. بیش از ۱۳۰ پروانه ی طب سنتی، ۳۹۱ عصاره و اسانس و ۲۶۳ پروانه ی بسته بندی ‏داریم. پروانه ی ساخت دارو در دست داریم و بیش از ‏

کد N2007410

وبگردی