آفتاب
استمرار پیگیری‌های مهر؛

«اماواگرهای» وزارت نیرو برای «معشوره»/ سد مصوبه تخصیص آب ندارد

«اماواگرهای» وزارت نیرو برای «معشوره»/ سد مصوبه تخصیص آب ندارد

خرم‌آباد - معشوره پشت سد «اماواگرهای» وزارت نیرو متوقف‌شده است تا این بار مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بگوید: سد مصوبه تخصیص آب ندارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: سد معشوره استان لرستان مصوب سفر نخست هیئت دولت یعنی ۱۱ سال پیش است و قبل از آن نیز بارها در دولت‌های مختلف به‌عنوان یکی از مطالبات جدی مردم مطرح و وعده اجرا گرفته است، وعده‌هایی که سال‌هاست بین‌النهرین لرستان را در میان‌دورود کشکان و سیمره تشنه نگه‌داشته است.

جمیع همه مزایا از سد معشوره پروژه‌ای حیاتی برای استان لرستان ساخته است، پروژه‌ای که امروز با شدت گرفتن تب خشک‌سالی‌ها در انبار غله لرستان و تشنگی مردمان این دیار به‌عنوان مطالبه‌ای جدی از سوی مردم بارها مطرح‌شده است.

گوش ناشنوای وزارت نیرو برای مطالبات مردم لرستان

در این مدت رایزنی‌های متعددی از سوی مسئولان و رسانه‌های استان برای رساندن صدای مردم به متولیان امر در وزارت نیرو صورت گرفته و این در حالی است که هنوز گوش شنوایی برای شنیدن این مطالبه مردم لرستان وجود ندارد.

رضا میرزایی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان در این رابطه بابیان اینکه ۱۰۰ درصد مساحت لرستان در دو حوزه آبریز قرار دارد اظهار داشت: حدود ۶۰ درصد از مساحت لرستان در حوزه کرخه که شامل شهرستان‌های الشتر، نورآباد، کوهدشت، پلدختر، دوره چگنی و رومشکان قرار دارد و ۴۰ درصد از مساحت استان نیز در بروجرد، دورود، ازنا و الیگودرز در حوزه دز قرار دارد.

وی بابیان اینکه سد معشوره در حوزه کرخه در حال احداث است عنوان کرد: در این منطقه دو رودخانه «کشکان» و «چم زکریا» قرار دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بابیان اینکه حوزه آبریز کرخه چند سرشاخه مهم دارد گفت: یکی از این سرشاخه‌ها سیمره بوده که تقریباً هفت استان کشور در آن سهم دارند و دیگری «کشکان» بوده که ۱۰۰ درصد مساحت آن در استان لرستان قرار دارد.

«[span]معشوره» آب رفت!

میرزایی بابیان اینکه مساحت حوزه آبریز «کشکان» ۹ هزار و ۵۰۰ هکتار است گفتحوزه آبریز سد معشوره در این منطقه سه هزار کیلومترمربع است و آورد کل رودخانه کشکان در ایستگاه هیدرومتری کشکان - پلدختر سالانه بر اساس آمار بلندمدت یک میلیارد و ۶۳۶ میلیون مترمکعب است.

وی بابیان اینکه آورد سالانه رودخانه کشکان در منطقه سد معشوره سالانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب است گفت: از مجموع یک میلیارد و ۶۳۶ میلیون مترمکعب حدود یک میلیارد و ۵۰ میلیون مترمکعب به آن‌طرف سد می‌رود که ما در رابطه با آن بحث و کاری نداریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بابیان اینکه سد بر اساس سیلاب طراحی می‌شود گفت: مشخصات این سد که قبلاً ۶۰۰ میلیون مترمکعب حجم ذخیره آن، ارتفاع آن ۱۱۴ متر، طول تاج آن ۳۵۰ متر بوده که در حال حاضر با برنامه جدید و تغییر ابعاد آن ارتفاع سد از ۱۱۴ متر به ۷۳ متر، طول تاج سد از ۳۵۰ متر به ۲۲۰ متر و حجم مفید سد نیز از ۶۰۰ میلیون مترمکعب به ۴۳ میلیون مترمکعب کاهش می‌یابد.

[span]مصوبه تخصیص آب «معشوره» هنوز ابلاغ نشده است

میرزایی بابیان اینکه طراحی سد به شرکت «آب نیرو» وزارت نیرو محول شده است گفت: تخصیصی که برای سد درگذشته در نظر گرفته‌شده بود ۲۷۱ میلیون مترمکعب آب برای شهرستان کوهدشت، ۲۵۰ میلیون مترمکعب برای آبیاری ۳۶ هزار هکتار اراضی کشاورزی کوهدشت، ۱۵ میلیون مترمکعب برای شرب و شش میلیون مترمکعب نیز برای صنعت بوده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر با اهداف جدید حدود ۵۰ میلیون مترمکعب تخصیص آب در قالب این سد در نظر گرفته‌شده که از این میزان ۲۷ میلیون مترمکعب برای کشاورزی، ۱۵ میلیون مترمکعب برای شرب و مابقی آن نیز برای صنعت است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بابیان اینکه این موضوع هنوز ابلاغ نشده و ما آن را هنوز نپذیرفته‌ایم گفت: جلسات متعددی در این رابطه برگزارشده و تا این لحظه تخصیص آب به سد معشوره نهایی نشده است.

میرزایی بابیان اینکه با پیگیری‌های صورت گرفته قرار شده که میزان تخصیص آب از ۵۰ میلیون مترمکعب به ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش پیدا کند گفت: هنوز مصوبه تخصیص ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب را به ما نداده‌اند و به ما اعلام کرده‌اند که منابع و مصارف خود را برای ۱۰۰ میلیون مترمکعب تخصیص آب ارائه دهیم تا دوباره در این رابطه جلسه برگزار کنیم.

[span]سدی که فقط زمستان حق برداشت آب دارد!

وی با تأکید بر اینکه در این رابطه باید تخصیص آب سد مورد پیگیری قرار گیرد گفت: همچنین در گزارشی که داده‌اند اعلام کرده‌اند که برای کاهش اثرات منفی حقابه پایین‌دست تنها در سه ماه زمستان آب برداشت شود و این در حالی است که در سه‌ماهه زمستان به آبی برای کوهدشت نیاز نداریم.

فرخ نیک‌روز مدیر پروژه سد معشوره نیز در سخنانی بابیان اینکه از سال ۹۰ پیگیر این پروژه هستیم گفت: کارهای زیرساخت اولیه، تجهیز کارگاه، ۲۳ کیلومتر راه دسترسی به محل سایت، شش کیلومتر نیز جاده جایگزین، حدود سه هزار متر زیربنای تجهیز کارگاه و حفاری تونل انحراف این سد عملیاتی شده است.

مردم منطقه برای تأمین آب در مضیقه هستند

وی بابیان اینکه بحث تخصیص آب این سد باقی ماند است گفت: قبلاً تخصیص تا ۱۳۵ میلیون مترمکعب آب برای سد پذیرفته‌شده بود چراکه به لحاظ منابع آبی شهرستان‌های اطراف در مضیقه هستند.

مدیر پروژه سد معشوقه بابیان اینکه پیش‌بینی این ۱۳۵ میلیون مترمکعب آب برای سد به دلیل  کمبود منابع آبی در این منطقه است ادامه داد: اگر تخصیص آب این سد خیلی کم باشد، فایده‌ای ندارد و این حجم آب مستحق است که برای مردم این منطقه و شهرستان‌های اطراف در نظر گرفته شود.

نیک‌روز بابیان اینکه تاکنون نزدیک ۴۰ میلیارد تومان در این پروژه هزینه کرده‌ایم گفت: قرارداد ابلاغی این سد مربوط به سال ۹۲ بوده و ما دو سال بدون قرارداد کارکرده‌ایم.

[span]تصمیم‌گیری نهایی نیازمند مذاکره با وزارت نیرو است

وی بابیان اینکه قرارداد این پروژه با شرکت توسعه منابع آب نیرو است و کارفرمای پروژه است گفت: میزان قرارداد ۶۰ میلیارد تومان برای ایجاد زیرساخت‌های اولیه، راه‌های دسترسی، تونل انحراف بوده است.

مدیر پروژه سد معشوره بابیان اینکه این سد، طرح بزرگی بوده و مطالعات آن انجام‌شده است.

سید موسی خادمی استاندار لرستان نیز در این رابطه بابیان اینکه بابیان اینکه سد معشوره یک پروژه مهم در لرستان محسوب می‌شود اظهار داشت: این سد در مقطعی در استان شروع‌شده و بعدها به دلایل مختلفی متوقف‌شده است.

وی بابیان اینکه در حال حاضر این پروژه موضوعات مهمی ازجمله بحث تخصیص آب، نحوه انتقال و تخصیص آب بین شهرستان‌های مسیر در این پروژه وجود دارد گفت: بخش عمده‌ای از این موضوعات داخلی و قابل‌حل است اما موضوع اصلی ما این بوده که بتوانیم تخصیص آب مناسب برای سد و همچنین تأمین منابع برای پروژه داشته باشیم.

استاندار لرستان بابیان اینکه با شرایطی که وجود دارد باید پیگیری لازم را برای پروژه داشته باشیم گفت: این امر نیازمند مذاکره با مجموعه وزارت نیرو و همچنین قرارگاه خاتم به‌عنوان پیمانکار پروژه است و تصمیم‌گیری نهایی در رابطه با سد نیازمند بررسی و مذاکرات بیشتر است.

کد N1787110

وبگردی