آفتاب

صالحی: برجام نمره قبولی را گرفت/ آمریکا دچار سردرگمی راهبردی است

صالحی: برجام نمره قبولی را گرفت/ آمریکا دچار سردرگمی راهبردی است

مشهد- ایرنا- رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: در مجموع عملکرد برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) از 10 امتیاز، حداقل 70 می باشد بنابراین برجام نمره قبولی را گرفته است.

علی اکبر صالحی روز یکشنبه در یازدهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج کشور، در مشهد افزود: در زمینه 30 درصدی که اختلال در عملکرد برجام ایجاد می کنند نیز باید با آمریکا مذاکره کرد، فشار آورد. اهرم وارد آوردن این فشار را هم در اختیار داریم که بقیه آن به تصمیم حاکمیت و نظام است.
وی ادامه داد: راجع به برجام بحثهای زیادی شنیده ایم اما باید منصفانه بر مبنای واقعیتهای موجود شرایط را ارزیابی کرد. بر این اساس فرض کنید اگر برجام نبود و با حضور فردی مثل ترامپ و اجماع جهانی آن زمان کشورهایی چون انگلیس، روسیه، فرانسه و چین چه می کردند. چنانکه آن زمان روسیه به راحتی اس 300 را با وجود تعهدش به ما تحویل نداد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: آنانکه به برجام، تلاشها و اقدامات برای به نتیجه رسیدن آن غیرمنصفانه می نگرند بگویند باید چه کار و اقدامی انجام می دادیم که همه چیز را حفظ کرده، هیچ چیز به طرف مقابل نمی دادید و آنان از شما عذرخواهی می کردند؟
وی افزود: این مباحث خیلی خوب است، اما بگویید چگونه و چه باید انجام می شد؟ به ما بگویید چه باید به آمریکاییها عرضه می کردیم؟
صالحی ادامه داد: من مسئول فنی برجام بودم. آن زمان که با آمریکاییها مذاکره و صحبت می کردم آیا صنعت هسته ای ارث پدری و ملک تلق من بود که هر چه آمریکا بگوید و بخواهد، بگوییم: چشم؟ آیا این نظام هیچ متولی نداشت که یک نفر از سوی نظام برود و هر چه بخواهد بکند که به نتیجه برسد؟
وی گفت: من و بقیه اعضای تیم مذاکرهکننده با دستورالعملی برای برجام به آن مذاکرات رفتیم و نظام برای ما کف تعیین می کرد. اینها را تاریخ خواهد نوشت و زمانی همه این مباحث روشن می شوند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: این کف در بحث سانتریفیوژ بر روی چهار هزار ماشین تعیین شد و ما 6 هزار دستگاه را تثبیت کردیم. در موضوع فردو هم این مشخص شد که جسد چند صد ماشین روی استندها باقی بماند که ما هزار ماشین فعال را که کار می کرد گرفتیم بگونه ای که اگر همین فردا اراده کنیم، اورانیوم می سازیم.
وی ادامه داد: کل اورانیوم تولیدی ما 550 تن از ابتدای خلقت حضرت آدم تا امروز بود و طی همین دو سال 360 تن به ذخایر و ظرفیت راهبردی خود در داخل اضافه کردیم. در حالی که پیش از آن یک گرم اورانیوم از بیرون به ما نمی دادند. صالحی گفت: آنان می خواستند تحقیق، توسعه، اکتشاف، استخراج و رآکتور و غیره نداشته باشیم اما امروز همه را در اختیار داریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: اگر برجام برای آمریکاییها مطلوب است و عملا صنعت هسته ای ما را متوقف کرده پس چرا ترامپ و اسرائیل تا این حد ناراحت هستند؟
وی افزود: از طرح برخی مباحث در داخل تعجب می کنم. چرا ترامپ آن برجام را بدترین قرارداد تاریخ آمریکا می داند؟ آیا بخاطر آن است که صنعت هسته ای ما را متوقف کرده است؟ نه آنان می گویند چه کرده اید که ایران همچنان صنعت هسته ای خود را دارد و در آستانه تولید اورانیوم غنی شده است.
صالحی ادامه داد: در همین فاصله انجام برجام، قرارداد دو نیروگاه هسته ای و 100 میلیارد دلار پروژه در این حوزه در کشور منعقد شده است. منصفانه و وجدانی قضاوت شود آیا صنعت هسته ای ما متوقف شده؟ آیا نظام مسئول ندارد و می گذارد صنعت هسته ای متوقف شود؟
وی گفت: آیا اینکه بعد از برجام تولید نفت کشور از یک میلیون بشکه به سه میلیون 900 هزار بشکه رسیده و صادرات نفت بیش از 2.5 میلیون بشکه شده و اجازه ندادیم دشمنان و مخالفان ما بازار را در کنترل و اختیار بگیرند و جلوی فساد در فروش نفت گرفته شده، ایراد و اشکال دارد؟
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: آن زمان چقدر این در و آن در می زدیم که چند دلار پول فروش نفت را به داخل کشور بیاوریم. امروز پول به سهولت وارد کشور می شود و نفتکشها و کشتیرانی ما آزاد شده و بانکهای بزرگ آرام آرام وارد صحنه می شوند. اینها نتیجه تلاشها در سرانجام برجام است.
وی ادامه داد: هر چند در این میان معتقدم می توانستیم بهتر از این هم عمل کنیم و بارها هم گفته ام هر بار وارد مذاکره شویم بهتر عمل خواهیم کرد. ما که خدا نیستیم به کمال رسیده باشیم.
صالحی گفت: امروز ما نمی فهمیم چه می گوییم، نقد هم می کنیم و نمی فهیم چه نقد می کنیم اما تاریخ نشان خواهد. امیدوارم ترامپ برجام را پاره کند. آن زمان خواهید فهمید.
وی افزود: این ملت تازه آرام گرفته و روی آرامش را می بیند حال آنکه آن زمان ما دریک چالش خطرناک بودیم. آیا عاقل خود را در معرض خطر قرار می دهد. ما عاقل و آماده خطر هستیم اما خود را در معرض خطر قرار نمی دهیم.
خبرنگار: فاطمه یوسفی **انتشاردهنده: حسین کریم زاده
1906/1858
کد N1733911

وبگردی