آفتاب

مناظره‌ها؛ میدان نبرد رودروی آقای «معاون اول» با رقبای روحانی

مناظره‌ها؛ میدان نبرد رودروی آقای «معاون اول» با رقبای روحانی

شاید جهانگیری را تا اواخر اردیبهشت بیشتر از چهار سال معاون اولی‌اش ببینیم اما هم او می‌داند هم ما که او سرِ بزنگاه انتخابات «رییس‌اش» را تنها روانه میدان خواهد کرد.

الهه محمدی: مرد تکنوکرات دیروز که روزی با ریاست جهاد سازندگی شهرستان جیرفت پا به عرصه مدیریتی کشور گذاشته بود حالا ردای کاندیداتوری ریاست جمهوری بر تن کرده است. او آمده تا در کنار «مرد مورد احترامش» حسن روحانی باشد  و رقیبی برای مخالفانش. به خاطر همین هم زمان ثبت نام نه علامت پیروزی نشان داد و نه برنامه ای اعلام کرد برای دولت آینده اش و نه حتی خبری از تشکیل ستاد انتخاباتی برای او هست. او آمده تا فقط از حسن روحانی و دولتش بگوید و بس. 

اسحاق جهانگیری را چند روزی هست که نه به عنوان معاون اول دولت یازدهم که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری می شناسیم. لحظات آخر ثبت نام در روز آخر بود که آقای معاون اول پا به ستاد انتخابات گذاشت. گفت آمده تا در کنار روحانی باشد و از دولت دفاع کند؛«من در متن همه جریانات بودم. برای همه این شرایط را باز و از کارنامه دولت دفاع می‌کنم. در هیچ مقطعی میان معاون‌اول و رئیس‌جمهور چنین رابطه جدی وجود نداشته است. من روحانی را شخصیت عزیز، ارزشمند، خوش‌فکر و صاحب اندیشه می‌دانم. ایشان به من علاقه دارند. گاهی ساعت‌ها مشورت می‌کنیم.» او تایید صلاحیت شد و حالا همانطور که خودش گفته باید یاری دهنده حسن روحانی باشد برای ادامه مسیر. مسیری چهارساله که جهانگیریِ کارگزارانی باید بیشتر از هر زمان دیگری از حافظه و زیرکی اش برای به کرسی نشاندن دوباره رییس دولت تدبیر و امید مایه بگذارد.

اسحاق جهانگیری قطعا مهمترین فردی خواهد بود که با دفاعیاتش از دولت یازدهم می تواند رقیبان روحانی را در موقعیت «آچمز» بگذارد و قطعا حافظه اقتصادی و اطلاع داشتنش از تمام امور دولت مهمترین کمک به حسن روحانی در تبلیغات و مناظره های انتخاباتی است.

شاید جهانگیری را تا اواخر اردیبهشت بیشتر از چهار سال معاون اولی اش ببینیم اما هم او می داند هم ما که او سرِ بزنگاه «رییس‌اش» را تنها روانه میدان خواهد کرد. میدانی برای رقابت تاکتیکی معاون اول با رقبای اصولگرای روحانی.

از کوه‌شاه به تهران

شمال شرق استان هرمزگان زادگاه او است؛ منطقه ای به نام کوه‌شاه. گرچه چند سالی نگذشت که موطن اصلی اش سیرجان و بعد کرمان شد تا مانند بسیاری از چهره های نظام پاگرفته از این شهر کویری باشد.

امسال اسحاق جهانگیری 60 ساله می شود. او که  تحصیلات خود را تا پایان دوره متوسطه و پیش دانشگاهی در سیرجان گذرانده، به کرمان رفته و مدرک کارشناسی فیزیک را از دانشگاه کرمان می گیرد و برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی صنایع به دانشگاه صنعتی شریف می رود. او دکترای مدیریت صنعتی از دانشگاه آزاد اسلامی تهران واحد علوم و تحقیقات را هم در ادامه مسیر دریافت می کند.

جهانگیری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1358 به عنوان مسئول جهاد سازندگی شهرستان جیرفت مشغول به کار شد و سال 1363 در جهاد کشاورزی فعالیت کرد تا اینکه در دومین و سومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی توانست به نمایندگی از مردم جیرفت وارد مجلس شود.

او اما در سال 1371 در دولت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به اصفهان رفت و به جای غلامحسین کرباسچی بر صندلی استانداری اصفهان تکیه زد. دولت اصلاحات محفلی دیگر برای ادامه سیاست ورزی او بود، ابتدا به عنوان وزیر معادن و فلزات به مجلس پنجم معرفی شد و پس ازادغام وزراخانه‌ها نیز مسئولیت وزارت صنایع و معادن را بر عهده گرفت.

او در حالی از سال 92 تا به حال معاون اول دولت یازدهم است که خیلی ها قبل یا حتی بعد از دادن این سمت به او، جهانگیری را  بیشتر با چهره حزبی اش می شناختند: او از موسسان و چهره های شاخص حزب کارگزان سازندگی است.

آقای معاون اول هم کاندیدای مکمل شد هم رابطه اصلاح طلبان با رهبری

زمزمه های کاندیدای در سایه که بلند شد نام او هم در لیست آن کاندیداها قرار داشت. در کنار او اسامی چون محمد جواد ظریف، قاضی زاده هاشمی، محمد شریعتمداری و محمدعلی نجفی  به عنوان کاندیداهای پوششی جریان اصلاحات مطرح بودند اما در نهایت این اسحاق جهانگیری بود که به دلیل داشتن نگاه آماری دقیق و جامع تر به امور مختلف دولت مورد اجماع اصلاح طلبان قرار گرفت تا دوستان اصلاح طلبش بار سنگین کمک رسانی به روحانی در مناظرات را بر گُرده او بگذارند 

جهانگیری اما پیش از انتخابات و مدتها قبل تبدیل به چهره ای مورد وثوق و مورد وفاق در بین اصلاح طلبان تبدیل شده است. خاصه همان زمانی که رادی میانجیگری برای ارتباط بیشتر رهبری و اردوگاه چپ ها را به تن کرد. مرد کرمانی اصلاح طلبی پیش از آن در سال 91 هم اسمش در کنار موسوی لاری و مجید انصاری به عنوان حلقه های واسط اصلاح طلبان با رهبری مطرح بود، چندسال بعد از آن روزها، آنقدر مورد اعتماد هم طیفی هایش قرار گرفت که بار دیگر همان مسیر را برای هم طیفان سیاسی اش طی کند و حتی یکه تاز این میدان شود. گویی آنکه او می خواست مُصلح جمع باشد و در روزهای فقدان آیت الله هاشمی که روزی مراد او و دوستان کارگزارانی‌اش بود، رابطه اصلاح طلبان با کلیت نظام را سروسامان بدهد.

او درخواست های اصلاح طلبان را به رهبری رساند و آنطور که خودش گفته نتیجه هم گرفته بود. دیگر دوستان چپ‌گرایش هم از ادامه ارتباط بیشترِ این اردوگاه با رهبری استقبال کرده‌ا و همین هم دلِ جهانگیری را بیشتر گرم کرد. 

از همین روست که بعضی ها او را در جایگاه جایگزینی آیت الله هاشمی رفسنجانی قرار داده اند. هرچند به نظر خیلی های دیگر، جهانگیری نمی تواند به صورت کامل جای خالی هاشمی رفسنجانی را به عنوان کسی که رابط اصلاح طلبان با رهبری بود را پر کند اما با استقبالی که رهبری از نقش میانجیگری او کرده اند شاید بتواند یکی از نقش های متعدد  آیت الله هاشمی که همان واسطه گری است  و نه همه آنها را بازسازی کند و باعث ایجاد دریچه‌ای تازه برای نزدیکی اصلاح‌طلبان با رهبری باشد. نقشی که حالا با کاندیداتوری و مقبولیتش در سطوح مختلف نظام شاید کم کم برای او پررنگ تر شود.

زمانی برای  رویارویی

مغز متفکر دولت در حالی به عنوان یک کاندیدای مکمل قرار است در کنار حسن روحانی ایفای نقش کند که بنا به گفته موافقان کاندیداتوریش، جهانگیری می تواند دست برتر را در مناظره های تلویزیونی داشته باشد؛ آن هم در مقابل رقبای اصولگرایش که قطعا برای زیر سوال بردن دولت یازدهم  از همین حالا بارشان را بسته اند، جهانگیری شاید همان  وزنه تاثیرگذار با زبانی صریح برای مناظرات انتخاباتی باشد. مناظراتی که در سال های گذشته مهمترین میدان برای رای آوری کاندیداها بوده است و جهانگیری اگر می خواهد واقعا همانگونه که گفته کنار رییس دولت باشد باید خودش را برای ضربه های ناگهانی کسانی همچون قالیباف و رییسی بیشتر از هر زمان دیگری آماده کند. زمان برای او زمان رویارویی است. چهره به چهره، تن به تن.

29219

 

کد N1684542

وبگردی