آفتاب

آمار میزان افسردگی ایرانیان از زبان وزیر بهداشت

آمار میزان افسردگی ایرانیان از زبان وزیر بهداشت

همشهری آنلاین: وزیر بهداشت در مراسم روز جهانی بهداشت از میزان شیوع افسردگی در بین ایرانی‌ها سخن گفت و ارتقای سلامت روان را یکی از مهمترین اهداف طرح تحول سلامت دانست.

به گزارش وبدا، دكتر سيد حسن هاشمي، با بیان این که میزان شیوع افسردگی در ایران طی ۲۶ سال گذشته دو برابر شده است، افزود: از نظر بار بیماری‌ها، افسردگی رتبه چهارم را دارد و براساس پیش بینی‌ها در سال ۲۰۳۰ بیماری افسردگی در رتبه دوم بیماری‌ها قرار خواهد گرفت.

او با تاکید بر این که بخشی از سلامت جسم به سلامت روح و روان بر می‌گردد، گفت: ارتقای سلامت روان می‌تواند از اهداف مهم کشور باشد و علاوه بر عوامل ژنتیکی عوامل محیطی زیادی مثل بیکاری، از دست دادن عزیزان، حوادث ترافیکی و عوامل طبیعی می‌توانند در ابتلا به افسردگی تاثیر گذار باشند.

وزیر بهداشت با بیان این که افراد بالای ۶۰ سال و خانم‌ها بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند، افزود: در دنیا ۳۵۰ میلیون نفر به بیماری افسردگی مبتلا هستند و در کشور ما نیز ایران ۱۶.۸ درصد زنان و بیش از ۱۰ درصد مردان افسرده هستند.

هاشمی از عوارض ابتلا به افسردگی را بی رغبتی و بی‌میلی به مسائل زندگی، گوشه گیری و اختلال در روابط اجتماعی و خانوادگی بیان کرد و افزود: براساس مطالعات در ایران در سال ۲۰۱۵ شیوع اختلال افسردگی در زنان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۵۰۳۷ نفر است که این تعداد در دنیا ۴۹ هزار نفر است.

وزیر بهداشت، تعداد مردان افسرده را به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در جهان را ۳۵۴۵ نفر بیان کرد و گفت: این تعداد در ایران به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۳۹۴۷ نفر است.

هاشمی با اشاره به این که میزان افسردگی شدید در دنیا به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در دنیا ۲۹۲۳ است، افزود: در ایران به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۳۳۲۸ نفر دچار افسردگی شدید هستند و میزان شیوع افسردگی در کل جهان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۱۴۲۵ و در ایران ۱۲۷۵ نفر است.
به گفته وزیر بهداشت، استان‌های تهران، فارس، اصفهان و چهارمحال بختیاری بیشترین شیوع افسردگی عمیق را دارند و بیش از ۴ درصد است و میزان شیوع افسردگی عمیق در این دو استان کمتر بوده و نصف این مقدار یعنی ۲ درصد است.

هاشمی با اشاره به این که میزان خودکشی از سال ۱۹۹۰ تا کنون شیوع کمتری داشته است ، افزود: در کشور، استان ایلام رتبه اول در خودکشی را دارد و میزان مرگ و میر ناشی از خودکشی در زنان نسبت به مردان کمتر است.

وزیر بهداشت با بیان این که بسیاری از افراد از ابتلا خود به بیماری‌های اعصاب و روان بی اطلاع هستند، افزود: متاسفانه در مورد بیماری‌های اعصاب و روان اطلاع رسانی کمی صورت گرفته و صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی کمتر در خدمت این موضوع بوده و لازم است که این مسئله که یک نقص است برطرف شود.


هاشمی با اشاره به این که فقر، شهرنشینی و بی سوادی ارتباط با افسردگی دارد، گفت: در حال حاضر کمتر از ۳۰ درصد مردم در روستاها سکونت دارند و این در حالی است که قبل از انقلاب اسلامی ۷۰ درصد مردم ایران، روستانشین بودند و خود مهاجرت به شهر و تغییر در سبک زندگی می‌تواند باعث آسیب روحی و روانی و افسردگی شود.

وزیر بهداشت، کم شدن ارتباطات اجتماعی، بد رفتاری و بداخلاقی‌های در عرصه اجتماعی و سیاسی و تهمت و غیبت را از عوامل دیگر افسردگی بیان کرد و گفت: بسیاری از افراد طی چند سال گذشته از تریبون‌های مختلف، در جهت ایجاد نفرت مردم به جامعه پزشکی تبلیغ کردند و فکر کردند که به مردم خدمت می‌کنند در حالیکه بنیان اجتماعی را نابود می‌کنند و در حوزه اقتصادی هم، طبقه متوسط آسیب دیدند و همه این رفتارها در نهایت منجر به افسردگی در میان مردم می‌شود.

او با بیان این که ملتی که امیدوار نباشد، ملت کارآمدی نخواهد بود، افزود: در برخی موارد ما قربانی تصمیمات نادرست و رفتار اشتباه مجموعه‌های سیاسی و سیاستگذاران شده ایم و باید سیاست‌های نظام در جهت ارتقای سلامت روان مردم، ایجاد شادی و نشاط و امید به زندگی باشد.

هاشمی با تاکید بر این که افسردگی یک بیماری جدی است، افزود: شاید عوامل ابتلا به این بیماری را بدانیم اما برخی علائم آن را نمی‌دانند و لازم است رسانه‌ها بخصوص صدا و سیما در مورد بیماری‌های روحی و روانی بخصوص افسردگی اطلاع رسانی کنند ، البته رسانه شمشیر دولبه است و نباید باعث بدنامی بیشتر بیماری‌های روانی شود چرا که رسانه‌ها نتوانسته اند نگاه مردم به این بیماری‌ها را به درستی تغییر دهند.

او تاکید کرد: نباید نا امیدی و نقاط ضعف را تبلیغ کرد و باید به صلاح جامعه و مبتنی بر علم صحبت کرد باید به جامعه ایرانی نگاهی ملی و علمی داشته باشیم و نباید قبیله ای عمل کرد.

وزیر بهداشت در پایان ابراز امیدواری کرد تا رسانه‌ها خارج از نگاه‌های تنگ نظرانه در راستای کاهش بیماری‌های اعصاب و روان و آگاهی‌سازی در مورد این بیماری‌ها، کمک کنند.

کد N1674465

وبگردی