آفتاب

پوست بادام؛ ماده‌ اولیه‌ طبیعی در ساخت چوب پلاستیک

پوست بادام؛ ماده‌ اولیه‌ طبیعی در ساخت چوب پلاستیک

تهران- ایرنا- محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج با استفاده از ضایعات پوست بادام، ماده‌ پلیمری پلی‌پروپیلن و نانوذرات رس، نمونه‌هایی از چوب پلاستیک را ساختند که از پایداری حرارتی مناسبی برخوردار است.

به گزارش روز یکشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد توسعه فناوری نانو، الیاف طبیعی حاصل از مواد لیگنوسلولزی به دلیل چگالی کم، ویژگی عایق حرارتی و خواص مکانیکی خوب، موادی مناسب برای تقویت پلاستیک‌ها هستند و می‌توانند به عنوان پرکننده در ساخت مواد ترموپلاستیک، جایگزین الیاف مصنوعی مانند آرامید و شیشه شوند.
در دسترس و نامحدود بودن و قیمت پایین از دیگر دلایلی است که استفاده از این مواد را مورد توجه قرار داده است.
دکتر سیدخلیل حسینی هاشمی محقق دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج گفت: یکی از مهمترین راهکارهای موجود در ساخت چوب پلاستیک، استفاده از پسماندها و ضایعات محصولات کشاورزی و باغی در تولید فراورده‌ها بر پایه‌ الیاف، ذرات چوبی و پوست درختان است. بادام یکی از منابع مهم طبیعی در جهان است که پوست آن یک ماده‌ لیگنوسلولزی است. این پوست عموماً در تولید هسته‌ خوراکی از آن جداشده و سوزانده یا دفع می‌شود.
به گفته وی، هدف از این تحقیق، بررسی ظرفیت استفاده از این پسماند کشاورزی و تأثیر نانوذرات رس روی ویژگی‌های حرارتی و ریخت‌شناسی (مورفولوژیکی) کامپوزیتی با ماده‌ زمینه پلیمری پلی‌پروپیلن در ساخت نمونه‌های چوب پلاستیک بوده است.
حسینی هاشمی به مهمترین نتیجه‌ استفاده از پسماندهای کشاورزی به عنوان ماده‌ اولیه جایگزین در صنایعی از قبیل تخته‌ فیبرسازی، ام دی اف و یا چوب پلاستیک اشاره کرد و افزود: با توجه به محدودیت منابع جنگلی و کمبود ماده‌ اولیه در صنایع چوب، این کار می‌تواند باعث استفاده‌ کمتر از درختان جنگلی در ساخت مصنوعات چوبی شود. همچنین از دفع و سوزانده شدن این ضایعات که سبب تخریب خاک و آلودگی محیط زیست است، جلوگیری می شود؛ ضمن اینکه هزینه‌ نگهداری کمتری در مقایسه با چوب دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کرج ادامه داد: اغلب کاربردهای کامپوزیت‌های چوب پلاستیک، این مواد را در معرض طیف گسترده‌ای از دما قرار می‌دهد که ممکن است رفتار حرارتی آنها را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین تخریب حرارتی کامپوزیت چوب پلاستیک یک جنبه‌ بسیار مهم در کاربردها و فرایند تولید این محصولات است. پایداری حرارتی نانوکامپوزیت ساخته شده در این تحقیقات با اضافه شدن نانوذرات رس بهبود یافته است. عملکردهای مکانیکی و رفتارهای فیزیکی چند سازه حاصل نیز از هر نظر دارای شرایط مناسب و قابل قبولی است.
دوام در برابر رطوبت، حرارت و قارچ از خصوصیات اصلی پلیمر ساخته شده است. این پلیمر قابلیت‌های فراوانی برای استفاده در صنعت حمل و نقل و نیز کاربردهای صنعتی و ساختمانی، به خصوص سازه‌های مستقر در فضای بیرونی و تجهیزات شهری دارد. همچنین در صنایع دریایی، الکترونیکی و خانگی کاربرد دارند.
این پژوهش با همکاری دکتر سیدخلیل حسینی هاشمی عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، مهندس ایوب عشقی دانش‌آموخته‌ کارشناسی ارشد این دانشگاه، پروفسور Nadir Ayrilmis از دانشگاه استانبول و دکتر حبیب اله خادمی اسلام عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران انجام شده است.
نتایج این تحقیق در نشریه‌ BioResources منتشر شده است.
علمی**1023**1834
دریافت کننده: ابوالقاسم تیموری ** انتشاردهنده: ناهید شفیعی
کد N1542116

وبگردی