آفتاب

بروز ریزگردهای حاوی فلزات سنگین با خشک شدن تالاب گاوخونی

بروز ریزگردهای حاوی فلزات سنگین با خشک شدن تالاب گاوخونی

تهران- ایرنا - مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران گفت: در صورت خشک شدن تالاب گاوخونی ریزگردهای حاوی فلزات سنگین منطقه را تهدید می کند.

محسن سلیمانی روزبهانی در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: تالاب گاوخونی در انتها یا پایاب زاینده رود واقع شده است بنابراین پساب بسیاری از کارخانه های صنعتی و کشاورزی به آن منتقل می شد.
وی اظهار کرد: در دوره ای هم روند تصفیه مناسبی در منطقه اجرا نمی شد از این رو پساب ها بدون تصفیه و همراه با انواع فلزات سنگین و آلودگی وارد تالاب می شدند که مرور در آن ته نشین شدند.
مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران ادامه داد: تالاب ها به طور طبیعی توان خودپالایی دارند اما تا زمانی که مواد وارد شده به آنها بیشتر از توان طبیعی خودپالایی نباشد اما در چند سال اخیر پساب هایی با حجم بسیار زیاد وارد تالاب شد که خارج از توان طبیعی این حوضه آبی بود که به مرور در آن ته نشین شدند.
وی گفت: بنابراین در صورت خشک شدن تالاب گاوخونی و تبدیل شدن آن به کانون ریزگرد، ریزگردهایی حاوی فلزات سنگین منطقه را تهدید خواهد کرد.
سلیمانی تاکید کرد: ما ناچاریم تالاب گاوخونی را زنده نگه داریم زیرا در صورت خشک شدن، حیات جمعیت زیادی در کشور به خطر می افتد و شاهد کوچ انسان ها در منطقه خواهیم بود بنابراین چه بخواهیم و چه نخواهیم باید در مسیر احیا و حفظ تالاب گام برداریم وگرنه با فجایع زیست محیطی و انسانی مواجه خواهیم شد.
*** تهیه برنامه جامع مدیریت تالاب در بهمن ماه
وی با بیان اینکه اکنون بخش عمده ای از تالاب گاوخونی خشک است گفت: در حال تهیه برنامه جامع مدیریتی تالاب هستیم که تاکنون 70 درصد کار پیش رفته است و سه کارگاه برگزار شده است و قرار است 2 کارگاه دیگر نیز برگزار تا برنامه مدیریت نهایی شود.
وی افزود: بر اساس برنامه زمان بندی شده امیدواریم بهمن ماه امسال همزمان با روز جهانی تالاب ها برنامه مدیریت تالاب گاوخونی نهایی و به تصویب شورای برنامه ریزی استان اصفهان برسد.
سلیمانی تاکید کرد: مساله مهم در برنامه مدیریت جامع تالاب گاوخونی آماده کردن دستگاه ها و میزان پایبندی آنها به اجرای این برنامه است که باید زمینه این کار را نیز فراهم کنیم.
*** تالاب گاوخونی
تالاب گاوخونی یکی از تالاب های مشهور در جلگه مرتفع مرکزی ایران به شمار می رود. این تالاب منطقه ای به وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع را پوشانده و در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه های شنی واقع شده است.
ارتفاع آن از سطح دریا ۱۴۷۰ متر و بیشینه عمق آن ۱۵۰ سانتیمتر است. این تالاب منابع زیستی غنی ای دارد،همچنین پناهگاهی برای پرنده های مهاجر است که با همه این ویژگی ها یکی از جاذبه های گردشگری است اما اکنون در معرض خشکی قرار گرفته است.
علمی 9014** 1440
خبرنگار: کیمیا عبدالله پور** انتشاردهنده:
کد N1520966

وبگردی