آفتاب

آموزش های سالمندی در ورطه بی رغبتی مخاطبان

آموزش های سالمندی در ورطه بی رغبتی مخاطبان

مراغه – ایرنا – حلقه مفقوده سرزندگی و عزت اجتماعی در دوران سالمندی را باید در آموزش های دو جانبه سالمندان و اطرافیان آنان جستجو کرد؛ آموزش هایی که به عنوان یکی از دستاوردهای ناملموس طرح تحول سلامت در دولت تدبیر و امید با بی رغبتی مخاطبان مواجه است.

به گزارش ایرنا، از یک سو مراقبت از سالمندان اغلب به معنای کنار آمدن با تغییرات بوده و نیازمند آموزش است و از سوی دیگر سالمندان در پی تغییرات جسمانی و روانی برای بهبود شیوه زندگی نیاز به یادگیری دارند تا سالمندی، قبل از فرا رسیدن موج پیری جمعیت ایران/1430/ به دوران طلایی زندگی تبدیل شود.
طول عمر بیشتر، فرصت بیشتر برای در کنارهم بودن است؛ فرصتی که در آن نگهداری پدر و مادر از فرزندان به مراقبت فرزندان از پدر و مادر تبدیل شده و گاه در اثر بی اطلاعی از معنای سالمندی به بروز برخی مشکلات منجر می شود.
یادگیری برای نگهداری از والدین در دوران سالمندی را می توان دستورالعملی برای بقای خود فرد دانست زیرا سالمندی برای جمعیت پویای امروز در ایران چندان دور نیست.
یک شهروند مراغی از بن بست های زندگی با مادر سالمندش سخن به میان آورد و گفت: از چند سال پیش که پدرم به دعوت حق لبیک گفت، مادرم به من متکی شد.
وی که نخواست نامش برده شود، افزود: از آن روز وضع سلامتی اش مرتب بدتر شد و سطح توقع اش بالا رفت؛ راضی کردن وی با وجود اینکه هر روز برایش هزار و یک کار انجام داده ام، غیرممکن است.
به گفته وی همه افراد خانواده سعی دارند به او کمک کنند اما وی به هر کسی که رسیده، از دست اطرافیان شکایت کرده است مبنی بر اینکه وی را به حال خود رها کرده اند.
مسئول فنی آسایشگاه سالمندان خواجه نصیر مراغه با اشاره به نیازهای بهداشتی، روانی و عاطفی سالمندان گفت: سالمندان و فرزندان آنان اطلاعات بسیار اندکی از زندگی سالمندی دارند و آموزش های سالمندی یا به درستی در جامعه اتفاق نیافتاده یا همین آموزش های محدود بی تاثیر بوده است.
لیلا زارعی که با حدود 100 زن سالمند این مرکز در ارتباط است، افزود: فرزندان در بیشتر موارد با خواهش و تمنا والدین سالمند خود را به این مرکز منتقل کرده اند اما پس از مدتی توقع های غیرقابل اجرایی داشته اند که نشانه اطلاعات ناقص آنان از زنگی دوران سالمندی است.
وی گفت: جامعه امروزی نیاز به تغییر نگرش در مورد سالمندان دارد و تغییر نیاز به یادگیری دارد تا فرد سالمند از عزت اجتماعی برخوردار شود و تجربه هایش در اختیار جوانان قرار گیرد.
دبیر کمیته راهبردی سالمندی و سرپرست اداره بهزیستی مراغه نیز گفت: هر سه ماه یکبار جلسه های این کمیته برگزار می شود اما تلاش های اعضاء برای تشکیل بنیاد فرزانگان /متشکل از سالمندان بازنشسته/ هنوز به فرجام نرسیده است.
شهین صادقی با اشاره به نقش آموزش در سطح زندگی دوران سالمندی افزود: برای تشکیل این بنیاد سالمندان باید پیش قدم شوند تا از تجربه های اجرایی آنان برای فعالیت های اجتماعی و تفریحی سالمندان بهره برداری کرد اما رغبت سالمندان و ضرورت تشکیل همین بنیاد نیز به آموزش های دوران سالمندی گره خورده است.
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز به آموزش های سالمندان /افراد بالای 60 سال/ از سوی این دانشکده اشاره کرد و گفت: در زمان حاضر حدود 40 هزار نفر از جمعیت مراغه در دوران سالمندی قرار دارند اما موج سالمندی این شهرستان تا سال 1430 شمسی و همزمان با سطح کشور در راه است.
دکتر احمد مجتهدی افزود: به برکت دولت تدبیر و امید و اجرای طرح تحول سلامت، آموزش های دوران سالمندی از فعالیت های موردی بهورزان در مناطق روستایی/ طی سال های گذشته / به تلاش های جدی در مناطق شهری و روستایی رسیده است اما سالمندان و اطرافیان آنان نیز باید از آموزش های این دوران استقبال کنند.
به گفته وی بهورزان و پزشکان در مناطق روستایی و مراقبان سلامت و پزشکان در مناطق شهری با تشکیل پرونده های الکترونیکی آموزش و معاینه های بالینی سالمندان را بر عهده دارند و به واسطه این پرونده های الکترونیکی آمارسازی غیرممکن است.
وی فرهنگ سازی برای جلب مشارکت سالمندان و اطرافیان آنان را از طریق رسانه های ارتباط جمعی خواستار شد و افزود: آموزش های خودمراقبتی و رژیم غذایی، غربالگری فشار خون و دیابت، فعالیت های بدنی، مبارزه با استرس و اافسردگی و آموزش های مربوط به سلامت قلب و عروق به زودی در مناطق شهری نیز به سالمندان عرضه می شود.
وی با اشاره به اینکه هنوز به صورت جدی نسبت به رفع چالش های دوران سالمندی در این شهرستان اقدام نشده است، گفت: در سه سال آینده / هر سال 30 درصد از سالمندان/ تمامی سالمندان این شهرستان را تحت پوشش این خدمات قرار می دهیم.
به گزارش ایرنا در عصر حاضر نگرش سنتی در مراقبت از سالمندان نیاز به بازنگری دارد و مراقبت از پدر و مادر سالمند با ادبیات این دوران از جمله تجدید نظر، انعطاف، اصلاح باورها، جلب مشارکت خانواده، چشم پوشی، صبر و حوصله و ... همراه است تا یک استراتژی موفق برای مراقبت های موثر از سالمندان به مرحله اجرا گذاشته شود که کلید واژه همگی آنها یادگیری و آموزش است.
گزارش از: علیرضا فولای**انتشاردهنده: محمد عزیزی راد
3072/518
کد N1511904

وبگردی