آفتاب
از کمبود امکانات تا مدارس شبه کپری

بوی ماه مهر در ایل پیچید؛ مشکلاتی که از مدارس عشایری کوچ نمی‌کنند

بوی ماه مهر در ایل پیچید؛ مشکلاتی که از مدارس عشایری کوچ نمی‌کنند

خرم‌آباد- مهرماه برای عشایر رنگ دیگری دارد، از دانش‌آموزان عشایری گرفته تا راهی که ایل را به خود می‌خواند؛ مهر از راه می‌رسد و ایل آماده کوچ می‌شود؛ اما مشکلات مدارس عشایری سرِ کوچ ندارد.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: کیلومترها از شهر فاصله می‌گیریم، حتی از روستا هم دور می‌شویم، به‌جایی می‌رسیم که سیاه‌چادرهای عشایری خودشان را نشان می‌دهند، جایی دور و صعب‌العبور که مردمانش یاد گرفته‌اند برای هر کاری دستشان را به‌زانوی خودشان بگیرند و همت کنند، اینجا «کوچ» مردمی «پایدار» ساخته است.

اینجا عشایری بودن وزندگی در ییلاق و قشلاق بهانه «نیاموختن» نشده است، بچه‌های عشایر شاید بیشتر از هم سن و سال‌هایشان شوق یادگیری دارند و برای اول مهر لحظه‌ها را می‌شمارند، اما مقابل این شوق موانعی هم قد کشیده‌اند که گاهی باعث می‌شود به‌رغم اشتیاق عطای درس خواندن را به لقایش ببخشند.

مشکلات دانش‌آموزان عشایری

در خراسان جنوبی رئیس اداره آموزش‌وپرورش عشایری از کمبود امکانات و تجهیزات آموزشی برای دانش آموزان عشایری گفته است و در خوزستان مدیر آموزش‌وپرورش عشایری از کمبود ۱۵۰ مدرسه سخن به میان آورده است.

وجود کلاس‌های چندپایه، کمبود تجهیزات و امکانات آموزشی، قرارگیری در مناطق صعب‌العبور و مرزی، نبود سرویس ایاب و ذهاب، تشکیل برخی کلاس‌ها در چادر، کانکس، شبه کپر یا ساختمان‌های استیجاری تنها بخشی از مشکلات دانش آموزان در مناطق عشایری است.

۱۷۱ هزار دانش آموز در مناطق عشایری درس می خوانند

به گفته علی‌نقی یزدان پناه مدیرکل عشایری وزارت آموزش‌وپرورش در حال حاضر ۱۷۱ هزار و ۴۴۲ دانش‌آموز در  ۶ هزار و ۴۵ مدرسه عشایری درس می‌خوانند.

در حال حاضر ۱۷۱ هزار و ۴۴۲ دانش‌آموز در  ۶ هزار و ۴۵ مدرسه عشایری درس می‌خوانند وی همچنین گفته است: هزار و ۶۰۰ دانش‌آموز عشایری بازمانده از تحصیل در سال گذشته جذب‌شده و تعداد مدارس شبانه‌روزی در مناطق عشایری به بیش از ۱۹۹ مرکز رسیده است.

محمد دیمه ور معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش‌وپرورش هم از اجرای دوره آمادگی در مناطق لازم التوجه و دوزبانه کشور خبر داده و وعده داده است: برای سال آینده تلاش می‌کنیم دانش آموزان کنکوری مدارس عشایر با شرایط بهتری ادامه تحصیل دهند و بتوانند به شکل مطلوب‌تری با سایر دانش آموزان رقابت کنند.

و اما در استان لرستان هم آموزش‌وپرورش عشایری با مشکلاتی دست در گریبان است که مهم‌ترین آن کمبود فضای آموزشی است، موضوعی که اداره کل نوسازی مدارس را برای توجه بیشتر به این حوزه جدی کرده است.

نصراله بازگیران رئیس اداره اداره آموزش و پرورش عشایری در گفت‌وگو با خبرنگارمهر با اشاره به تعداد کارکنان و دانش‌آموزان آموزش و پرورش منطقه عشایری استان لرستان اظهار داشت: تعداد دانش‌آموزان در سه مقطع ابتدایی متوسطه اول و دوم و کار و دانش چهار هزار و ۸۰۰ نفر و تعداد کارمندان آموزشی و اداری با احتساب سرباز معلمان ۶۴۳ نفر است.

برنامه ریزی برای جذب بازماندگان از تحصیل در لرستان

وی با اشاره به فعالیت‌ها و اقداماتی که در آموزش و پرورش منطقه عشایری استان لرستان در راستای جذب بازماندگان از تحصیل انجام شده است گفت: برنامه‌ریزی برای شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل و لازم‌التعلیم در سنین ۱۶-۷ سال برابر تفاهمنامه انجام شده و در حال حاضر هم در حال انجام است.

رئیس اداره آموزش و پرورش عشایری استان لرستان با بیان اینکه تعامل و هماهنگی لازم با مسئولان استانی و منطقه‌ای، ادارات ثبت احوال، امور عشایر، نهضت سوادآموزی، دهیاران، شوراهای اسلامی و دیگر نهادهای ذیربط را انجام داده‌ایم تا آمار درستی از بازماندگان از تحصیل داشته باشیم گفت: همچنین برنامه‌ریزی و انجام هماهنگی لازم برای تحت پوشش قرار دادن افراد شناسایی شده در مدارس و رفع موانع احتمالی  برای تحصیل آنها انجام شده است.

بازگیران تاکید می‌کند: حمایت مالی و تهیه لوازم‌التحریر برای دانش‌آموزان نیازمند از طریق بهره‌گیری از ظرفیت خیرین از دیگر برنامه‌های آموزش و پرورش امور عشایری استان است.

مشکلات پیش روی آموزش دانش‌آموزان عشایری

وی اجرای طرح سرویس ایاب و ذهاب، برای سهولت در تردد دانش آموزان، استفاده از طرح روستا مرکزی و تجمیع مدارس کم جمعیت، تشکیل جلسه و تعامل با مدارس راه دور برای جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل و رایزنی با خیرین برای تقبل پرداخت شهریه آنها، اجرای طرح آموزش مهارتی در مدارس متوسطه اول و دوم، کسب مجوز برای مدارس زیر نرم به منظور ادامه فعالیت و جلوگیری از بازماندن دانش‌آموزان از تحصیل را از دیگر اقدامات صورت گرفته از سوی این نهاد در استان برشمرد.

رئیس اداره آموزش و پرورش عشایری استان لرستان با اشاره به مشکلات پیش روی آموزش دانش‌آموزان عشایری در استان لرستان تصریح کرد: مشکلات فرهنگی و اقتصادی اولیاء در زمینه ادامه تحصیل فرزندان شاید مهمترین مسئله در این زمینه باشد.

بازگیران همچنین نداشتن سرویس ایاب و ذهاب در مناطق صعب‌العبور برای اجرای طرح روستا مرکزی، پراکندگی جغرافیایی، وجود مشکلات در برگزاری کارگاه‌های آموزشی در اداره با توجه به بعد مسافت محل زندگی همکاران، کمبود تجهیزات آموزشی، کارگاهی و آزمایشگاهی، نداشتن کتابخانه‌های مجهز، کمبود وسایل نقلیه مناسب برای پوشش‌دهی بعد نظارت را از دیگر مشکلات موجود در این حوزه عنوان کرد.

برنامه ریزی برای افزایش سطح توانمندی معلمان عشایری

رئیس اداره آموزش و پرورش عشایری استان لرستان با اشاره به برنامه‌ها برای افزایش سطح توانمندی معلمان عشایری گفت: نخستین اولویت اداره آموزش و پرورش منطقه عشایری استان لرستان توانمندسازی مدیران و معلمان در مدارس عشایری است.

بازگیران گفت: در این راستا اخذ مجوز و تهیه دستورالعمل اجرایی برگزاری کلاس‌های کارگاهی، دعوت از اساتید مجرب به منظور تحلیل محتوای آموزشی کتب درسی، تهیه بسته‌های آموزشی مورد نیاز معلمان، تشکیل کارگاه‌های آموزشی مدیران، برگزاری همایش‌های علمی با موضوع کتب درسی به صورت تک درس و تخصصی، برگزاری دوره‌های ضمن خدمت مجازی و حضوری زیر نظر اداره کل آموزش و پرورش استان لرستان و فعال کردن شورای معلمان در دستور کار قرار گرفته است.

کد N1443746

وبگردی