آفتاب

پایان خوش حیوانات سیرک ها

پایان خوش حیوانات سیرک ها

تهران- ایرنا- حذف حیوانات از سیرک های کشور موجب شد تا ایران در فهرست کشورهای دارای سیرک بدون حیوانات قرار گیرد، این موج از سال 93 در کشور آغاز و تا پایان سال 94 به نتیجه رسید.

آزاد بودن حیوانات حق آنها است زیرا خداوند این حق را برای آنها قائل شده است اما باز هم خودخواهی و زیاده خواهی انسان این نعمت را از آنها گرفته و به نفع خود ضبط کرده است.
انسان برای سرگرم شدن دست به هر کاری می زند بدون اینکه به عواقب کار بیندیشد، استفاده از حیوانات در سیرک ها و معرکه ها یکی از این کارها است که قدمت آن در ایران به شکل کنونی به حدود 50 تا 60 سال گذشته بر می گردد البته پیش از آن نمایش حیوانات در خیابان ها معمول شده بود، از آن زمان تا پایان سال 94حیوانات به سرگرم کردن انسان ها در سیرک ها مشغول شدند.
از سال 1393 زمزمه خروج حیوانات از سیرک ها در کشور آغاز شد و بعد از فراز و فرودهای فراوان به نتیجه رسید و از پایان سال 94 حضور حیوانات در سیرک ها ممنوع شد و اکنون ایران در فهرست کشورهایی قرار گرفته که در سیرک های خود از حیوانات استفاده نمی کند که جای خوشحالی دارد.
موج ممنوع شدن حیوانات در سیرک ها در جهان برای اولین بار در سال 2009 بود که از کشور بولیوی آغاز شد و اکنون به کارگیری حیوانات در نمایش ها در بیش از 30 کشور جهان ممنوع شده است.
علی تیموری مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست به خبرنگار علمی ایرنا گفت: از پایان سال 94 استفاده از حیوانات در سیرک های کشور ممنوع شده است و از این زمان دیگر از استان ها نه درخواستی برای این کار به سازمان محیط زیست آمده و نه دیگر سازمان مجوز استفاده از حیوانات را در سیرک صادر می کند.
وی با بیان اینکه حذف حیوانات از سیرک ها از سال 1393 در کشور آغاز شد گفت: ساماندهی حیوانات در سیرک ها از سال 93 آغاز شد و با 26 مجموعه سیرک موجود در کشور جلساتی را برگزار کردیم و آنها متعهد شدند که در زمان تعیین شده ( یکسال و نیم ) یعنی تا پایان سال 94، به مرور گونه های حیوانی را از سیرک خارج و به باغ وحش های مجاز تحویل دهند که در این مدت فرصت داده شده این کار عملی شد و آخرین مجموعه ای که نهایی شد سیرک قهرمانی و خلیل عقاب بود که مجموعه بزرگی داشتند.
به گفته وی با توجه به زمان تعیین شده باید این کار تا 6 ماهه اول سال 95 به نتیجه می رسید اما با توجه به اهمیت موضوع این کار با شتاب خوبی پیش رفت و زودتر از موعد به پایان رسید.
تیموری به دو سیرک بزرگ قهرمانی و خلیل عقاب اشاره کرد و گفت: به سیرک خلیل عقاب و قهرمانی چون مجموعه بزرگی بودندو حیوانات زیادی داشتند، فرصت دو ساله داده شد و آنها متوجه شدند که باید هر چه زودتر این کار را انجام دهند و سازمان محیط زیست از حرفش کوتاه نمی آید.
وی افزود: بر این اساس سیرک خلیل عقاب در زمان تعیین شده حیوانات خود را به باغ وحش های دارای مجوز تحویل داد و سیرک قهرمانی نیز در حال احداث باغ وحش برای مجموعه حیوانات خود است.
تیموری ادامه داد: سیرک قهرمانی در استان فارس در حال ایجاد یک باغ وحش برای نگهداری گونه های جانوری است که قبلا در نمایش های سیرک از آنها استفاده می کرد و در حال اخذ مجوز است.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست گفت: سیرک قهرمانی قبلا هم مکانی برای نگهداری حیوانات خود داشته است اما اکنون در حال توسعه است تا با رعایت تمام استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست، به صورت باغ وحش از آن استفاده کند.
تیموری افزود: تاسیس باغ وحش نیاز به اخذ مجوز از سوی سازمان حفاظت محیط زیست دارد از این رو باید یک مجموعه تمام شاخص های مد نظر سازمان را داشته باشد تا بتواند مجوز لازم را اخذ کند که برای این منظور گروهی از کارشناسان دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست برای بازدید از مجموعه ای که قرار است سیرک قهرمانی آنرا به باغ وحش تبدیل کند به استان فارس سفر کردند تا از نزدیک با مجموعه آشنا شوند که بعد از تهیه گزارش نسبت به اخذ مجوز اقدام می شود.
وی گفت: نتیجه کار این شد که اکنون ایران در فهرست کشورهای دارای سیرک بدون حیوانات قرار گرفته است.
تیموری تاکید کرد: اگر سیرکی بخواهد از حیوانات استفاده کند برابر ماده 8 قانون شکار و صید با فرد متخلف برخورد می شود ، گونه حیوانی از وی گرفته و فرد باید نسبت به پرداخت جریمه و خسارت اقدام کند و با همکاری دادسراها نسبت به جمع آوری سیرک اقدام و مجموعه تعطیل خواهد شد.
*** تاریخ سیرک در جهان و ایران
رومیان اولین کسانی بودند که واژه سیرک را به کار بردند در آن زمان به محوطه وسیعی که محل نمایش های مهیجی همچون اسب دوانی، اکروبات، مسابقه ارابه رانی و کشتی بود سیرک گفته می شد؛ نوع جدید سیرک از سده ۱۷۰۰ میلادی آغاز به کار کرده است و در آن از شعبده باز دلقک اکروبات باز و همه نوع حیوان رام شده و حتی شیر و خرس هم استفاده می شود.
بنیان گذار سیرک در ایران خلیل عقاب است، خلیل عقاب در سال ۱۳۰۳ در شهر شیراز متولد شد، دوران نوجوانی خود را با ورزش باستانی آغاز کرد و پس از آن به انجام نمایش های پهلوانی پرداخت و اولین بنیانگذار عملیات پهلوانی به صورت بلیط فروشی و همراه با برنامه آکروباتیک وعملیات با حیوانات بود. وی در سال ۱۳۷۰ سیرکی در ایران افتتاح کرد و در تمامی استان های کشور به اجرای برنامه پرداخت.
**9014**1440
کد N1405696

وبگردی