آفتاب

کشف آثاری از عصر آهن ۳ در تپه تخچرآباد بیرجند

کشف آثاری از عصر آهن ۳ در تپه تخچرآباد بیرجند

همشهری آنلاین: فصل دوم کاوش محوطه تپه تخچرآباد شهرستان بیرجند منجر به شناسایی بنایی مربوط به عصر آهن ۳ شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، محسن دانا سرپرست هیات کاوش گفت: فصل دوم کاوش تپه تخچرآباد واقع در 300 متری غرب روستایی به همین نام انجام شد.

وی گفت: کاوش فصل نخست در راستای کارآموزی دانشجویان باستان‌شناسی در سال 1388 انجام شده بود که به دلیل تخصیص نیافتن بودجه، فصل دوم کاوش در این محوطه پس از 8 سال وقفه تا امسال به تعویق افتاد.

به گفته این باستان‌شناس در فصل نخست گمانه‌‌ای به اندازه 10×3 متر در شمال تپه ایجاد شد و در این کاوش دیوار بیرونی یک بنای بزرگ خشتی کشف شد که با‌ توجه به شواهد موجود به نظر می‌رسید بنا را عامدانه با خشت و سنگ پر کرده و سپس بیرون آن را نیز به پهنای 8 متر و ارتفاع حدود 4 متر با شن پوشانده و احاطه کرده‌اند.

محسن دانا افزود: فصل دوم کاوش در این محوطه با توجه به نتایج فصل گذشته بر شناسایی پلان بیرونی بنا متمرکز شد و بر این اساس بقایای دیوار بیرونی بنای خشتی که فصل پیش به دست آمده بود مورد پیگردی قرار گرفت.

وی اظهار داشت: به این ترتیب حدود دو سوم پلان بیرونی بنا به دست آمد و مشخص شد با بنایی کوچک سر و کار داریم که برج‌هایی به آن الحاق شده است.

این باستان‌شناس با اشاره به شناسایی 4 برج در این فصل از کاوش افزود: بنابر شواهد به نظر می‌رسد بنا 6 برج داشته و در دوره عصر آهن 3 (احتمالاً دوره مادی) پی‌افکنده شده و در اوایل دوره هخامنشی به طور آگاهانه پر شده است.

دانا تصریح کرد: نتایج این فصل همچنین نشان می‌دهد که محدوده برج شمال شرقی بنا در دوره اشکانی، حدود 2000 سال پیش، بار دیگر مورد استفاده قرار گرفته و به این منظور آن بخش از تپه را با خشت به صورت یک سکو درآورده و داخل خشت‌های آن خمره کار گذاشته‌اند.

به گفته وی، سفال‌های شاخص دوره اشکانی تاریخ‌گذاری این مرحله معماری را تأیید می‌کند و به دلیل محدوده کاوش و پایان فصل کاوش، مراحل گسترش معماری دوره اشکانی و نحوه آن هنوز مشخص نشده است.

مجوز فصل دوم کاوش محوطه تپه تخچرآباد شهرستان بیرجند توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادرشده است.

کد N1369116

وبگردی