آفتاب
عضو مجلس خبرگان رهبری :

خشونت بر بخش مهمی از روابط فی مابین امت اسلام سیطره پیدا کرده است

خشونت بر بخش مهمی از روابط فی مابین امت اسلام سیطره پیدا کرده است

قم- ایرنا- عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: بی گمان امت اسلامی هم اکنون به مشکل خشونت مبتلا شده و این خشونت بر بخش مهمی از روابط فی مابین امت سیطره پیدا کرد و بیم آن می رود که دایره آن گسترده تر و آتش آن شعله ورتر شود.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در کنفرانس «علوم اسلامی و تصفیه و اصلاح آن در جهت مبارزه با افراط گرایی» در کشور عراق افزود: یکی از این عوامل که نقش بیشتری در زمینه سازی خشونت به خود اختصاص داده است، «اشکال های روشی علوم» است؛ به همین جهت، ضرورت دارد به بررسی اشکال ها در این نگاه ها به علوم اسلامی به صورت دقیق بپردازیم.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی بیان داشت: «نقص روشی»، اشکال دوم در «روش پردازی علوم» است، که گاه در علوم دینی نیز جریان ها یا کسانی به آن دچار می شوند.
وی افزود: آسیب های ناشی از ناحیه دچار شدن پاره ای از گرایش های فکری به نقص روشی در علوم اسلامی، آسیب های جدی و گاه پر مخاطره برای جامعه اسلامی است.
مبلغی خاطرنشان کرد: علوم اسلامی حکم ساختمان را دارد که به زیرساخت نیاز دارد. زیرساخت های علوم اسلامی، مبانی اندیشه ای است که اگر لرزان یا نادرست باشند و یا اصلا نباشند بنای علوم اسلامی به مشکلاتی برمی خورد یا مشکلاتی به بار می آورد.
وی همچنین گفت: بسیاری از فتواهایی که امروزه صادر می شود بر پایه اعظام قتل و اجتناب از رویکرد به قتل بنا نشده است، طبیعی است فقه فاقد این زیرساخت اخلاقی و فطری (یعنی: بزرگ برشمردن قتل) به خشونت در امت می انجامد.
وی گفت: آیا می توان چنین فتواهایی را نماینده شریعت اخلاقی اسلام به حساب آورد؟! هرچند این فقه ها اسم خود را شریعت بنامند و سنگ بر سینه زنند.
مبلغی تصریح کرد: اندیشه امت اندیشی امروزه در جایگاه زیرساخت چارچوب دهنده و قوام دهنده به فقه بسیاری از گروه های فعال در جهان اسلام قرار نگرفته است. بسیاری از این مجموعه های فقهی و فتوایی به جای آنکه در جهت ایجاد امت واحده عمل کنند در جهت تفرقه بین امت عمل می کنند.
وی گفت: امت اندیشی یک غائب بزرگ در مجموعه عناصر تشکیل دهنده روش فقه به حساب می آید. امروزه خیلی از فتواها هیچ حرمتی برای امت از خود نشان نمی دهند و هیچ رعایتی و تقیدی به چارچوب های امت و لوازم بقاء امت از خود بروز نمی دهند، بلکه برعکس درهای تفرقه و قتل و اصطکاک و برخورد را به روی مسلمانان گشوده اند.
وی اظهار داشت: خیلی از نگاه های فقهی در جهان اسلام که جوانان مسلمان را به سمت فرار از دین می کشانند در زمره همین کسانی جای می گیرند که قرآن از آنها به عنوان افراد تحریم کننده زینت خدا یاد کرده است.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: در بعضی از نگاه های فقهی اندیشه هایی وجود دارد که اینها به عنوان سلول های خفته برای خشونت محسوب می شوند که ممکن است در شرایطی در گذشته عمل نکرده باشند ولی امروزه همان ها بیدار و فعال شده اند و تفکراتی از نوع داعش را در میان امت خلق کردند و به تکفیر و گمراه کردن امت اسلام مبادرت می روزند.
کنفرانس «علوم اسلامی و تصفیه و اصلاح آن در جهت مبارزه با افراط گرایی» به مدت سه روز در بغداد برگزار شد و شخصیت هایی از کشورهای مختلف جهان در آن حضور داشتند. این کنفرانس روز شنبه هفته جاری به کار خود پایان داد.
7401 / 1175 / 1539
کد N1346778

وبگردی