آفتاب

ساکنان تپه ارسطو مردگانشان را در کنار خود دفن می‌کردند

ساکنان تپه ارسطو مردگانشان را در کنار خود دفن می‌کردند

همشهری آنلاین: کشف اسکلت‌های انسانی در کف فضاهای معماری تپه ارسطو از دفن افراد به سنت‌های پیش از تاریخ در دوره انقلاب روستانشینی حکایت دارد، آن زمان که انسانها برای نخستین بار مردگان را در محل زندگی خود دفن می‌کردند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، این مطلب را اکبر پورفرج رییس هیأت کاوش تپه ارسطو، در جلسه گزارش به همکار که به همت پژوهشکده باستان‌شناسی در محل پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد مطرح کرد.

او کشاورزی، مالکیت خصوصی، سکونت انسانی، قاچاق و تجارت غیرقانونی، نداشتن درک اقتصادی و هویتی آثار فرهنگی و... را از چالش‌های میراث فرهنگی در مقابل حفاظت اعلام کرد و گفت: در این میان آنچه بیشتر از همه تپه ارسطو را تهدید می‌کند، کشاورزی است.

وی هدف اصلی از کاوش در تپه ارسطو را کاهش معضلات پیش‌تر اشاره شده و شناساندن این محوطه تاریخی و ارزشمند ماقبل تاریخ دانست و افزود: در این صورت امکان حفظ این اثر باستانی بیش از پیش مهیا می‌شود.

پورفرج نجات محوطه از خطرات و تهدیدها، ایجاد سایت موزه و داشتن یک نماینده از هزاران محوطه انقلاب تولید غذا و شهرنشینی، کمک به شناخت تاریخ بشریت و... را از دیگر اهداف انجام کاوش در تپه ارسطو اعلام کرد.

او اظهار داشت: در بررسی‌های سطحی و اولیه با توجه به یافته‌های موجود 2 دوره اصلی مس سنگی و عصر مفرق برای گروه باستان‌شناس مشخص شد که بعد از حفاری‌ها نیز همین نتایج به دست آمد.

وی نحوه کاوش در این تپه باستانی را انتخاب محل ترانشه و گمانه‌زنی و تعیین حریم محوطه عنوان کرد و افزود: کاوش در تپه ارسطو به کشف خشت‌های مستطیلی، آثار معماری، اسکلت‌های انسانی، خمره‌های بزرگ سفالی، سفال‌های منقوش، درفش، ابزارهای استخوانی، بقایای اجاق، سنگ آسیاب، انبار آذوقه، دیوار دفاعی، سفال‌های کمیاب کورارس و... منجر شد.

پورفرج یکی از موارد برجسته در این منطقه تاریخی را حیات فرهنگ یانیک در محدوده یاد شده دانست که از ویژگی‌های آن سبک معماری خاص است.

به گفته این باستان‌شناس، پیرو بررسی‌های انجام شده این فرهنگ از شمال غرب ایران و منطقه آذربایجان تا فلات مرکزی امتداد داشته و از لحاظ وسعت منطقه‌ایِ این سبک از معماری تپه ارسطو از نمونه‌های شاخص به شمار می‌رود.

وی با اشاره به وجود اسکلت‌های انسانی در برخی از اتاق‌های فضای معماری موجود در این محوطه گفت: این اسکلت‌ها نشان می‌دهند این افراد به سنت‌های پیش از تاریخی در کف تدفین شده بودند.

او گفت: در دوره انقلاب روستانشینی انسانها برای نخستین بار مردگان را در محل زندگی خود دفن می‌کردند که اجساد کشف شده در تپه ارسطو گواه این مدعا است.

به گفته این باستان‌شناس، بین آثار کشف شده در تپه ارسطو ملارد با آثار تپه تاریخی ˈسیلکˈ در کاشان، تپه ˈگیانˈ در لرستان و تپه ˈیانیکˈ در آذربایجان شرقی شباهت‌هايی دیده می‌شود.

کد N1265905

وبگردی